Visoka potpetica na pauzi: Hoće li se vratiti?

Hoće li visoke popetice preživjeti ovu recesiju i krizu koja im ne da priliku da se vrate u naše živote?

5659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Sjećate li se kada ste posljednji put izašli u visokim potpeticama u proteklih godinu dana? Vjerovatno te situacije, ako ih je bilo, možete nabrojati na prste. Naša stvarnost sada su patike, čupave papuče ili neka druga udobna i ravna obuća i pitamo se kada će i hoće li cipele na visoku potpeticu izaći iz ormara i ponovno dotaknuti gradski asfalt.

Po analizi tržišta koje je objavila američka firma PD Group, prodaja svečanih cipela u drugom kvartalu 2020. godine pala je za 71 odsto. Da je za njima pao interes potvrđuju i analize trendova koje rade platforme poput Lysta: u prošloj godini trijumf su ostvarile Birkenstock natikače, Dr. Martens i Ugg čizme. Pitanje je hoćemo li željeti više željeti da zamijenimo praktičnost za eleganciju koja podrazumijeva bolove u nogama, piše Gloria Glam.

Amina Muaddi svoje cipele rasprodaje uprkos pandemiji andemije
Amina Muaddi svoje cipele rasprodaje uprkos pandemiji andemije foto: Pinterest

Ako pogledamo nekoliko godina unatrag, nove generacije milenijalaca i Z-Genovci popularizovali su trend udobne obuće 'za svaki dan' i patika. Napravljen je zaokret prema udobnosti koja se preferira u gotovo svim prilikama. Ženstvenost više ne podrazumijeva isključivo visoku petu, a i odlazak u kancelariju u cipelama sa visokim štiklama postao je uglavnom rijetkost. I dizajneri koji ciljaju na mlađu publiku u kolekcijama sve češće nude ravnu obuću, na primjer Celine u čijoj se posljednjoj kolekciji sve vrti oko mladalačkog 'casual' stila, patika i ravnih modela cipela.

Celine
Celinefoto: Pinterest

Više nije neobično niti da 'high fashion' brendovi eksperimentišu s urbanom estetikom što pokazuju i česte saradnje sportskih brendova s onim luksuznima, koje kod kupaca prolaze odlično. Dior x Air Jordan patike prvi su dokaz, a kao rivalski model izašle su i Prada x adidas. Ono što nam nude modne kuće refleksija je trenutnih potreba i stanja u kojem se nalazi svijet, a ono što nam trenutno treba je sigurnost i udobnost odjeće. Ipak, to ne znači da su visoke potpetice doživjele svoj kraj.

Versace 2021.
Versace 2021.foto: Pinterest

Ako pogledamo drugu stranu priče, svečane cipele, iako su sveukupno doživjele pad, ipak su se kupovale iz emocionalnih razloga - kako bi popravile raspoloženje pa makar i stajale na polici. Onaj novac koji bi inače bio potrošen na izlaske, restorane ili putovanja, brzo je dobio novu ulogu koja uključuje online kupovinu luksuznih modnih dodataka. Ti komadi daju i dozu optimizma i nade da će jednog dana ostvariti svoju pravu svrhu.

The Attico
The Atticofoto: Pinterest

Najbolji primjer prošle godine je dizajnerka Amina Muaddi koja je za vrijeme pandemije uspjela da svoju kolekciju luksuznih cipela uvijek rasproda, a trenutno su najaktuelnije natikače sa glomaznom potpeticom brenda , koje su takođe s većine stranica rasprodate. Sve to sluti da visoke potpetice ne broje posljednje dane. Na kraju, moda funkcionše ciklički i zahtijeva promjenu, pa će se visoke potpetice sigurno vratiti na velika vrata.

Bonus video: