Nosite li prljav veš: Ubija li bakterije vruća voda ili deterdžent?

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zato što kratko traje, ali treba imati u vidu da bakterije žive u ljudskom organizmu na tjelesnoj temperaturi od oko 37 stepeni, što znači da ih može ubiti samo viša temperatura

8607 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve češće veš peremo na nižim temperaturama, što zbog ekonomičnosti, što iz straha da ćemo osjetljive komade uništiti na visokim temperaturama, ali stručnjaci tvrde da bi trebalo prestati sa tom praksom.

Sve više odeće koju nosimo na etiketi ima oznaku da je pranje dozvoljeno na temperaturama do 30 stepeni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi, ako veš peremo na temperaturama nižim od 60 stepeni, to moglo biti opasno po naše zdravlje.

Bakterije su normalni stanovnici u crijevima čovjeka, ali određeni sojevi izazvivaju mokraćne i crijevne infekcije i dovode do veoma teških oblika bolesti koje mogu imati i smrtni ishod.

Profesor Filip Tijerno, mikrobiolog na Univerzitetu u Njujorku, upozorava da donji veš lako može prenijeti ešerihiju koli iz crijevnog trakta do mokraćnih kanala. Zato se onima koji vole da nose veš od delikatnih materijala koji ne mogu da izdrže pranje na 90 stepeni, preporučuje upotreba deterdženta koji u sebi sadrži i peroksid.

Pranje na niskim temperaturama od 30 ili 40 stepeni ubija samo 6 procenata grinja, u poređenju sa 100 procenata na 60 stepeni, što je posebno važno za ljude koji su alergični na grinje, tvrde stručnjaci. Jedini način za iskorjenjivanje bakterija, virusa i grinja je pranje rublja na temperaturama višim od 40 stepeni i u kombinaciji sa deterdžentom koji sadrži izbjeljivač. Ako rublje perete na nižim temperaturama svakako upotrijebite dezinfekciono sredstvo uz deterdžent.

Takođe se savjetuje da dječiju odeću obavezno treba prati na višim temperaturama kako bi se odstranile sve štetne bakterije sa nje.

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zato što kratko traje, a samim tim je i štediljivije, ali treba imati u vidu da bakterije žive u ljudskom organizmu na tjelesnoj temperaturi od oko 37 stepeni, što znači da ih može ubiti samo viša temperatura.

Kada je u pitanju posteljina, stručnjaci savjetuju da jastučnice mijenjamo svaki peti dan, a čaršave na deset dana. Naravno, posteljinu treba prati na temperaturama višim od 60 stepeni.

Da bismo se dodatno obezbijedili i zaštitili od štetnih bakterija, savjetuje se i da bar jednom mjesečno praznu veš mašinu uključimo na program od 90 stepeni kako bismo uklonili nakupljene bakterije, prenosi rts.rs.

Bonus video: