Žene iz vrha francuske mode: Šta bi, a šta ne bi nosile na posao

Većina žena iz francuskog modnog svijeta na posao ne bi nosile visoke potpetice

6443 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Stil Francuskinja predmet je rasprava među ljubiteljkama mode. Među trenutno najpoznatijim modnim ikonama velik je broj dama koje dolaze iz Francuske i koje plijene pažnju svojim načinom odijevanja. Neke od njih za WWW su ispričale šta to nikada ne bi obukle za posao i koje odjevne komade smatraju nezaobilaznim kada su u pitanju poslovne prilike.

1. Morgane Sézalory, osnivačica modnog brenda Sézane

Morgane Sézalory
Morgane Sézaloryfoto: Pinterest

"Na posao nikada ne bih nosila visoke potpetice. Preferiram prirodan i ležeran stil, ne volim da trčim gradom u neudobnim cipelama, kaže Morgane. Njene poslovne kombinacije trenutno se sastoje od haljina maksi kroja i udobnih sandala, a kada je hladnije, sa sebe ne skida farmerice."

Osnovni odjevni komad za poslovne prilike prema njenom mišljenju svakako je košulja: "Košulje su savršena opcija. Može biti bijela, crna, u boji s lijepim uzorkom, često i predimenzionirana. Lijepo krojena košulja ide uz sve, farmerice, suknju, klasične pantalone. Mislim da je udobna i ženstvena".

odjeća
foto: Pinterest

2. Annelise Michelson, dizajnerka nakita

Ne bih nosila nešto preusko. Moram da se osjećam udobno, a istovremeno sofisticirano, kaže Annelise. Što će obući za poslovne prilike, prije svega zavisi od njenog raspoloženja. Često su to farmerice koje kombinuje s muškom majicom i svojim omiljenim muškim sakoom brenda Dries Van Noten. Upravo farmerice i dobro krojen sako smatra najboljim komadima za poslovne kombinacije, a spojila bi ih s upečatljivim cipelama.

3. Jeanne Damas, osnivačica brenda Rouje

Jedna od trenutačno najpoznatijih stilskih ikona na svijetu na posao nikada ne bi obukla haljinu koja liči na vjenčanicu.

"Jednako se oblačim za posao i za vikend. Ovih dana biram slip haljine zato što je toplo i nosim cipele koje lako mogu skinuti u kancelariji poput papuča ili espadrila", kazala je.

Koji su odjevni komadi 'must have' u njenom ormaru kada su u pitanju poslovne kombinacije? Udobne farmerice, lijep pulover od kašmira, bijela majica, lijepi dodaci i crveni ruž na usnama. Nikakva druga šminka i prirodna kosa. To je vrlo parisko izdanje, zaključuje Jeanne. 4. Johanna Senyk, osnivačica brenda Wanda Nylon

"Ne bih nosila neudobnu odjeću i cipele poput štikli. Moraš se osjećati udobno u odjeći koju nosiš kako bi bio povezan sa sobom i slobodno se izražavao. Odjeća je dio tvoje ličnosti. Mora se prilagoditi osobi koja je nosi, a ne suprotno", smatra Johanna.

Ona nije željela da definiše klasičan poslovni stil Francuskinja. "Naš pariski studio je multikulturalan. Nemam konačnu viziju pariske žene i mislim da sam ja daleko od stereotipa o pariskim djevojkama. Daleko od djevojke koja nosi 'boyfriend' farmerice i majicu svog dečka. Mislim da zapravo ne poznajem tu djevojku. Pokušavam da izbjegnem svaki kliše. Moja ideja o stilu pariske djevojke potiče iz multikulturalizma", kazala je.

5. Adenorah, suosnivačica brenda Adenorah x Leon and Harper

Još jedna francuska modna zvijezda na posao nikada ne bi otišla u - odijelu. Nemam poslovnu kombinaciju kojoj se uvijek vraćam. Volim da mi bude udobno, pa ću za sastanke obući farmerice sa bluzom ili majicom, espadrile ili sandale, rekla je Adenorah.

6. Lydia Bahia, osnivačica brenda La Seine et Moi

U njenim poslovnim kombinacijama sigurno nećete naći helanke, crni grudnjak ispod bijele košulje ili pravo krzno. "Jednostavno i udobno, ali opet šik. To su moje kombinacije za posao. U posljednje vrijeme volim da nosim kombinezone uz papuče. Obično nosim haljine, ali ako odaberem farmerice, kombinujem ih s bijelim topom ili klasičnom majicom brenda Comme des Garçons, kazala je Lydia.

Bonus video: