Akcenat na nosive kolekcije i eko održive materijale

Crnogorska Nedjelja mode biće održana krajem juna u Event Centru Dragutinović u Bandićima

4169 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg Fashion weeka, Foto: SAVO PRELEVIC
Sa prošlogodišnjeg Fashion weeka, Foto: SAVO PRELEVIC

Nakon neuspjelog pokušaja da se održi u novembru i decembru prošle godine, crnogorska Nedelja mode biće održana u drugoj polovini ove godine, tačnije krajem juna u Event Centru Dragutinović u Bandićima.

Ova manifestacija koja je prethodnih godina doživjela svetski renome, a njeni predstavnici bili prisutni u mnogim svjetskim gradovima poput Njujorka i Pariza, prvi put će biti održana na teritoriji opštine Danilovgrad. Zahvaljujući firmi Dragutinović i njihovom jedinstvenom event centru u Crnoj Gori poput onih u većim svetskim gradovima. Ovo će biti prilika da se i Danilovgrad, kako tvrde organizatori, nađe na modnoj mapi svijeta.

Iako su se mnoge manifestacije prilagodile situaciji, pa su održane online, organizatori Fashion weeka smatraju da to nije dobar koncept za mondu industriju. To je i bio razlog što je jesenji otkazan. Nadaju se da će sa ovogodišnjim manifetsacijom imati više sreće, te da je neće odlagati već da će se zdravstvena situacija stabilizovati do tada.

“Modna publika kod nas nije toliko oduševljena idejom online revija i uopšte prezentacije modela, tako da smo čekajući povoljne zdravstvene uslove bili spremni da istu odložimo ili pomjerimo, ali ne i održimo online”, kaže za “Vijesti” Srđa Lubarda.

“Plan je da ovaj Fashion week traje tri dana uz neke propratne događaje. Ti propratni događaji zavise od toga hoće li nas podržati opštine Danilovgrad i Podgorica. Ukoliko nas podrže, imali bismo i neke modno-umjetničke performanse na lokacijama koje su interesantne turistima i odlične su za promociju gradova. Dobili smo ponudu od Dragutinović Event centra da kod njih organizujemo Fashion week. U pitanju je novo zdanje i jedinstveno takvog tipa u Crnoj Gori. Oduševljeni smo njihovom ponudom, a oni su nam izašli u susret i pristali da nam stave na rapolaganje sve ono čime raspolažu, a što je potrebno za organizaciju jednog modnog spektakla. Kako se centar nalazi na granici između Podgorice i Danilovgrada, a pripada opštini Danilovgrad, može se desiti da i taj grad bude partner FW”, ističe Lubarda.

Kako je trenutno na snazi zabrana međugradskog saobraćaja između gradova vikendom, sva tri dana Fashion weeka biće održana radnim danima.

“Planirali smo ga za kraj juna, jer se nadamo da će do tada biti zdravstvena situacija bolja, da je veći dio stanovništva stekao imunitet, pa da će i mjere drastično popustiti. Trenutno je dozvoljeno do 150 ljudi, a svjedoci smo koliko u brojnim lokalima i restorinima ima gurpisano ljudi na otvorenom. Zato se nadamo da ćemo imati tu dozvolu i da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo Nedjelju mode koja će pratiti sve potrebne procedure zaštite. Eto i sprotski događaji su dozvoljeni za 500 ljudi, maske su svakako obavezne. Eto nedavno je i u Rusiji bio FW, i sve je proteklo sjajno, a to je bila zemlja koja je jedno vrijeme bila u vrhu po broju zaraženih. Naravno, veliki broj publike je poštovao mjere zaštite”, napominje Lubarda.

Organizatori obećavaju da će Master Fashion Week i ovog puta opravdati očekivanja i da će tokom manifestacije priliku da predstave najnovije kolekcije dobiti neka od najvecih imena modne scene.

“Komunicirajući sa svim dizajnerima koji su partneri Modne komore, primijetili smo da je velika euforija kod svih njih prisutna, jer je konačno počelo nešto da se dešava, najavljuju se brojne svadbe, svečanosti, što ih je natjeralo da spreme najnovije kolekcije koje će prikazati na Fashion weeku. Veliki broj dizajnera i modnih kuća se prijavio da učestvuje, tako da su među njima onima koji su već trebali da u okviru novembarske manifestacije prestave kolekcije, plus imamo dodatno nekoliko novih imena. Zvanično ćemo tu informaciju uskoro objaviti”, obećava Lubarda.

Modna industrija i Modna komora kao i dizajneri su jedna od najpogođenih grana koronavirusom, i perko godinu i po dana su bili bez posla i bilo kakve podrške. Ovo će im svakako dobro doći da se vrste na staro, smatra Lubarda, no kako je većina njih uglavnom svoje kolekcije bazirala na večernjim haljinama i visokoj modi, sagovornik “Vijesti” objašnjava, koliko im se zbog aktuelne situacije promijenio odnos prema modi: “Ovo je pomoglo dizajnerima da se osvijeste i okrenu nekim drugim modnim pristupima. Imaćemo dosta dizajnera čije su kolekcije bazirane na nosivim komadima. Ova situacija je promijenila naše dizajnere, jer svi su zbog nje bili prinuđeni da nađu alternativna rješenja. Mi ćemo kao organizatori jakog medijskog događaja ovoga puta ići sa promocijom eko održivih materijala, kako bismo se što prije okrenuli očuvanju životen sredine”, zaključuje Lubarda.

Vakcinacija će nam donijeti slobodu

Iako su mnoge manifestacije uslovile da se publika ili vakciniše ili da na iste događaje idu sa negativnim PCR testovima ne starijim od 72 sata, Fashion week neće uslovljavati ni publiku, ali ni učesnike-kreatore i njihov tim, kao ni manekene.

“Mi nećemo uslovljavati, ali ćemo sugeriati. Dio naše kapmanje odnosiće se na to da apelujemo na, ne samo naše posjetioce, već na sve generalno da se vakcinišu. Čak i na propagandinom plakatu manekeni nose vizire koji simbolizuju zaštitu. Kao događaj koji je medijski ispraćen, svakako da ćemo koristiti priliku da apelujemo da se stanovnišvo vakciniše kako bismo što prije stekli taj kolektivni imunitet, a to nam svima donijelo ono što već godinu i po sa nestrpljenjem očekujemo - slobodu”, naglašava Lubarda.

Bonus video: