Najpopularniji parfemi ove godine: Izbjegnite grešku pri kupovini

Listu najomiljenijih parfema uradio je insights.stylight.com tako što je analizirao kupovne navike i potražnju svojih 120 miliona godišnjih korisnika

47051 pregleda 0 komentar(a)
Chloé Eau de Parfum, Foto: Instagram/Pinterest
Chloé Eau de Parfum, Foto: Instagram/Pinterest

Parfem je nezaobilazan dodatak svakoj modnoj kombinaciji, bilo da se radi o ležernoj dnevnoj ili elegantnoj, večernjoj. Parfem snažno utiče na utisak koji ostavljamo na druge, a određene životne situacije nerijetko pamtimo upravo po mirisu koji nas je tada okruživao.

Listu najomiljenijih parfema uradio je insights.stylight.com tako što je analizirao kupovne navike i potražnju svojih 120 miliona godišnjih korisnika. Na osnovu dobijenih podataka složili su listu sedam najpopularnijih ženskih mirisa za 2021. godinu. Riječ je o parfemima koji ilustruju ovaj tekst, poređani su od prvog do sedmog mjesta.

Poème d’Azar; Rituals iz kolekcije Oriental Essence
Poème d’Azar; Rituals iz kolekcije Oriental Essencefoto: Instagram/Pinterest

Iako je popularnost nekim ljudima važna, takođe je bitno da odaberete miris koji baš vama odgovara. Savjete o tome ima francuska stručnjakinja za parfeme Fanny Bal koja radi za luksuzne marke kao što su Givenchy i Issey Miyake, prenosi t-portal.

Xerjoff Erba Pura; V-Collection
Xerjoff Erba Pura; V-Collectionfoto: Instagram/Pinterest

Mnoge prilikom odabira parfema preplavi ogroman izbor, a Fanny Bal kaže da postoji savjet kojeg uvijek trebali slijediti: prije nego uđete u parfimeriju, obratite pažnju na svoje raspoloženje jer loše raspoloženje, vjerovali ili ne, kvari svaki miris. Naime, vrlo često pamtimo preko mirisa, a ako ste loše raspoloženi parfem koji ste tada isprobali uvijek će vas asocirati na negativne osjećaje. Zato zapamtite: nikada ne idite u parfimeriju loše volje.

Chloé Eau de Parfum; Chloé
Chloé Eau de Parfum; Chloéfoto: Instagram/Pinterest

Kako prepoznati skladan, visokokvalitetan miris?

Fany Bal je tokom karijere radila je s brojnim velikim imenima i ikoničnim mirisima, a smatra da iako je tržište sve veće i veće, postoje parfemi koji predstavljaju vrlo specifičan stav prema životu, svojevrsne ikone u svijetu mirisa. 'Važno je da se mirisi kreiraju u skladu s duhom vremena kako bi ostali moderni, a kako bi ostao uzbudljiv potrebno je dodati i malo iznenađenja,' objašnjava Fanny.

Good Girl; Carolina Herrera
Good Girl; Carolina Herrerafoto: Instagram/Pinterest

Ova stručnjakinja za parfeme podsjeća: ' Postoji izreka Coco Chanel koja kaže: Žena treba da nosi parfem gdje god želi da je poljube. Tako ja to radim. Ne postoje stroga pravila.' Napominje kako ljudi najčešće ostaju vjerni istim, ili vrlo sličnim mirisima, pa ako planirate nekome da kupite parfem kao poklon, zavirite na policu s parfemima te osobe, to je obično najbolji putokaz.

J’adore; Dior
J’adore; Diorfoto: Instagram/Pinterest

Kako se parfem mijenja tokom dana?

Prilikom nanošenja i nedugo nakon toga dominira uglavnom voćna gornja nota, nakon dva ili tri sata cvjetni elementi dolaze na svoje i kako jačaju možete primijetiti tople, teške nijanse poput drveta ili vanile. 'Najvažnije je da na kraju dana možete dobro osjetiti miris - i da ga volite i nakon sati nošenja. Ako volite kako vaš parfem miriše ujutro, ali ne i uveče, treba da preispitate svoj izbor,' napominje Fanny.

La Vie Est Belle; Lancôme
La Vie Est Belle; Lancômefoto: Instagram/Pinterest

Koje ćemo trendove vidjeti u 2021. i 2022.?

Parfemska industrija trenutno se u velikoj mjeri oslanja na održivost proizvodnje, sastojci se uglavnom proizvode prirodno, a proizvođači mirisa žele da tačno znaju odakle dolazi sirovina i obraćaju pažnju na njihov ekološki utjicaj. Prema Fannynim riječima u trendu bi mogli biti 'gurmanski' parfemi, odnosno slatki mirisi, koji često podsjećaju na poslastice. Prijatni, topli parfemi u kojima prevladava vanila vrlo su popularni jer su prijatni i odišu udobnošću.

The Scent; Hugo Boss
The Scent; Hugo Bossfoto: Instagram/Pinterest

Bonus video: