Svakoj ženi je potreban dobar komad od džinsa

“Za ovaj Montenegro Fashion Week sam uradila potpuno novu kolekciju. U pitanju je nešto na čemu sam radila posljednjih godinu dana"

14289 pregleda 9 komentar(a)
I nova kolekcija obiluje veselim ljetnjim bojama: Model Sanje Bobar, Foto: Nikola Pejović
I nova kolekcija obiluje veselim ljetnjim bojama: Model Sanje Bobar, Foto: Nikola Pejović

Crnogorska dizajnerka Sanja Bobar otvoriće ljetnju nedjelju mode u Crnoj Gori koja počinje večeras Red Carpetom, kojim će gaziti ličnosti iz javnog života i blogeri.

Već u ponedjeljak u Event Centru Dragutinović u Bandićima ljubitelji mode imaće priliku da, između ostalih, vide i njenu novu kolekciju “Must Have That”. Kako je na ovakvim manifestacijama redovna, Bobar je još za prethodni Fashin Week koji se zbog aktuelne pandemije nije održao krajem prošle godine, spremila kolekciju za jesen/zimu koja je bila dopunjena i modelima za proljeće, međutim te modele neće prezentovati ovoga puta već je odlučila da uradi potpuno novu kolekciju.

“Za ovaj Montenegro Fashion Week sam uradila potpuno novu kolekciju. U pitanju je nešto na čemu sam radila posljednjih godinu dana. Kolekcija koja je bila najavljena za jesen je, nakon što je manifestacija odložena, puštena u prodaju, tako da tih komada više nema. Samim tim željela sam, zbog novonastale situacije pandemije korona virusa, da se prilagodim ovom momentu i periodu u kojem živimo i da pod svojom etiketom napravim novi proizvod koji do sada nijesu radili dizajneri u okruženju, a i šire”, pohvalila se u razgovoru za Magazin Bobar.

Tako će se prvi put na našim prostorima naći dizajnerski džins u kombinaciji sa ljetnjim svilenim haljinama.

“Isključivo sam se posljednjih godinu dana bavila džinsom i uvijerila se zašto je taj materijal, ne samo praktičan, već uvijek aktuelan i ne izlazi iz mode. Samim tim sam svoje umijeće kreativnosti i modeliranja upotrijebila na tom materijalu da bih našoj publici predstavila nešto novo iz ateljea Sanje Bobar. Kompletna kolekcija je napravljena od tkanina koje garantuju udobnost i izdržljivost proizvoda, što je osnova kada je riječ o kvalitetu garderobe. U kolekciji će se naći farmerke, jakne, teksas haljine, suknje i košulje. Pri tom mislim da je svakoj ženi potreban dobar komad od džinsa, bilo da su upitanju farmerice, jaknice, haljine, suknje. Na iznenađenje svih, zaista sam se potrudila da moj novi proizvod u ateljeu bude satkan od mnogo rada, kvalitetnih materijala do džinsa koji će biti nosiv. Biće tu i elegantnih modela i materijala, ali sam sigurna da će ova kolekcija biti iznenađenje za sve one koji prate moj rad”, kaže Bobar.

Kada su u pitanju haljine, ovog puta izostao je ručni rad, po kojem je kreatorka Sanja Bobar prepoznatljiva. Pored džinsa, dio nove kolekcije izrađen je i od svile za koju kaže da je “kraljica prirodnih materijala”, te dominira svojom prestižnom teksturom i apsolutno ne zahtijeva dodatna ukrašavanja.

Bobar
Bobarfoto: Nikola Pejović

“Dobar kroj i idealna dužina daju punoću ljepote svilenim haljinama, pa one izgledaju lepršavo, izazovno, mistično i sofisticirano u isto vrijeme, te damama koje ne kalkulišu sa stilovima nude savršena rješenja za poslovne sastanke, ljetnje šetnje rivom, otmene večere, nezaboravne žurke ili svečanosti. Svi modeli od svile rađeni su u jakim tonovima, kako i nalaže ljeto. Zato na tim modelima preovladavaju žuta, narandžasta, zelena, crvena boja koje dominiraju u toplijim danima. To sam sve uspjela da uklopim sa novom kolekcijom džinsa”, otkriva Bobar.

Posvećenost radu na ovoj kolekciji rezultirala je elegantnim komadima džinsa, koje krase brendirana dugmad sa potpisom Sanja Bobar.

“To je ono što ovu kolekciju čini jedinstvenom na tržištu. Ograničenost serija u proizvodnji garantuje da ćete biti u prilici da nosite originalne komade. Ipak, treba istaći da sam u odnosu na situaciju sa virusom korona koja nam je uskratila mnoge specijalne prilike, posebno povela računa o tome da stvorim nosivu kolekciju, koja je dostupna svim djevojkama i ženama od 14 godina pa nadalje, u čemu se ogleda prednost ove kolekcije”, naznačila je Bobar.

U izobilju sjajnih komada garderobe, posebnu pažnju posvetila je izradi farmerica kreiranih za visoke žene.

“Činjenica je da upravo takve modele najteže pronaći na tržištu. Od 80-ih godina džins predstavlja high fashion robu, pa je must have u garderoberima. Svojom kolekcijom „Must Have That“ dajem priliku ljubiteljima mode da asortiman svoje odjeće osvježe vrhunskim komadima džinsa” ističe Bobar.

Bobar
Bobarfoto: Nikola Pejović

Zahvaljujući koroni, kreatorka je riješila da pokrene i svoj sajt, na kojem će se prodavati komadi iz najnovije kolekcije.

“Kao što sam već rekla, tokom korone moj odnos prema modi se znatno promijenio. Zato sam se kad je prodaja u pitanju bazirala na nešto novo što smatram da će biti naša budućnost - a to je online prodaja. Sa glamuroznim i unikatnim haljinama ne mogu da idem na online platformu, jer je to rad dizajnera i klijeta ‘face to face’ i samim tim, nisam bila u mogućnosti da svoje proizvode tokom pandemije prodajem online. Ali zato će nova kolekcija i zbog toga biti pristupačnija svima”, sigurna je ona.

U ranijem intervjuu Bobar je naznačila da je period korone ujedno iskoristila da razmišlja u kojem će smjeru dalje ići njene kolekcije, a šta je odlučila otkriva:

“Zaključila sam da moram da se baziram na novi proizvod koji će biti dostupan svim mojim klijentima, kako u mom ateljeu tako i šire i ona online platformi. Definitivno mi je pandemija donijela period gdje sam mogla da odvojim vrijeme za neki novi proizvod i plasiram džins”.

Bobar
Bobarfoto: Nikola Pejović

Ona je poznata i po tome što u svom ateljeu vrši prepravke, a na pitanje koliko je posljednjih godinu i nešto došlo mušterija koji su željeli da od starog naprave novo:

“U naš atelje najviše dolaze da preprave upravo glamurozne modele, zato posljednjih godinu i nešto od kako traje pandemija nije bilo previše prepravki tog tipa. Inače, prepraviti model koji je glamurozan nimalo nije jednostavno, ali smo do korone imali mnogo više takvih zahtjeva. Kako nam je pandemija donijela zaključavanje i zatvorila nas u kuću, nije bilo ni previše događaja na kojima i se nosile takve stvari, pa smo i mi u ateljeu što se tiče prepravki imali mnogo manje posla. Veoma je bitno da naučimo da recikliramo stvari, kako bismo model za koji je izdvojeno dosta novca mogao da se nosi u više varijanti”, zaključuje ona.

Recikliranjem možemo doprinijeti očuvanju životne sredine

Sve se više pokreće pitanje zagađivanja životne sredine, pa se kreatori okreću i biorazgradivim materijalima i održivoj modi. To je tema i ovog Fashion Weeka, a na pitanje može li se i kroz modu podići svijest da se okolina manje zagađuje jer rijetko ko od nas prepravlja stare stvari, uglavnom ih svi bacamo, Bobar odgovara:

“Svi koji se bavimo modom, upravo recikliranjem starih stvari možemo doprinijeti da se životna sredina manje zagađuje. Nije samo potražnja mušterija ta koja nas je natjerala da prepravljamo stare stvari, već smo i sami svjesni da na taj način radimo nešto dobro za planetu. Većina od nas u svom plakaru ima dosta kvalitetnih stvari, koje ako ne nosimo, treba reciklirati. Neki čak posjeduju i komade koje su nosile naše mame, a tek takve stvari ne treba bacati jer su izrađeni od mnogo kvalitetnijih materijala nego što se danas koriste. Ono što bi bilo moja sugestija je da staru stvar zahvaljujući prepravkama uvijek možemo napraviti da je u trendu i samim tim spriječiti bacanje tih stvari koje dalje zagađuju okolinu. Tada ne dobijete samo kvalitetan, već i unikatan komad, a napravili ste nešto dobro, jer tu stvar nijeste samo bacili”, poručuje Bobar.

80 ih godina džins predstavlja high fashion robu, pa je must have u garderoberima. Svojom kolekcijom „Must Have That“ dajem priliku ljubiteljima mode da asortiman svoje odjeće osvježe vrhunskim komadima džinsa

Kompletna kolekcija je napravljena od tkanina koje garantuju udobnost i izdržljivost proizvoda, što je osnova kada je riječ o kvalitetu garderobe

Isključivo sam se posljednjih godinu dana bavila džinsom i uvijerila se zašto je taj materijal, ne samo praktičan, već uvijek aktuelan i ne izlazi iz mode. Samim tim sam svoje umijeće kreativnosti i modeliranja upotrijebila na tom materijalu da bih našoj publici predstavila nešto novo iz ateljea Sanje Bobar

Bonus video: