Korona nije ubila kreativnost

Održano prvo veče Fashion Weeka, pored domaćih kreatora predstavili se i gosti iz Rusije i Kube

4132 pregleda 2 komentar(a)
Osam revija bilo je prve večeri Fashion Weeka, model Sanja Bobar, Foto: Luka Zekovic
Osam revija bilo je prve večeri Fashion Weeka, model Sanja Bobar, Foto: Luka Zekovic

Navikli smo da modne kolekcije za proljeće ljeto gledamo još u martu, no zbog aktuelne pandemije prvi ovogodišnji Fashion Week morao je čekati toplije dane. Ljubitelji mode su sa nestrpljenjem isčekivali nove kolekcije crnogorskih dizajnera, no Modna komora Crne Gore se potrudila da uz domaće, priliku da predstave svoje modele pruži i nekim kreatorima sa strane.

U jedinstvenom prostoru- filmskom centru Dragutinović u Bandićima veče je otvorila crnogorska kreatorka Sanja Bobar kolekcijom “Must have that”, a nakon njene, modni sladokusci su mogli da uživaju u još sedam revija.

Prvi put svojim modelima predstavile su se dizajnerke Tatjana Raskopina iz Rusije koja je prikazala kolekciju “Savoir Vivre”, dok je crnogorska voditeljka Valentina Mitrović (Zvjezdice) pokazala da ima sklonosti i ka modi, a svoje kreacije namijenila je najmlađima.

Dio programa bio je posvećen i studentima prve i druge godine odsjeka za modni dizajn UDG-a, čije su kolekcije nosile naziv “Moving into decay” i “Earth whisper”.

Publika je mogla da uživa još u revijama brendova “Barbosa” koji su prikazali kolekciju odijela, košulja, jakni i šortseva za muškarce, “Hermoda design” čija je kolekcije obilovala zanimljivim detaljima, i brenda “Alina Fashion”, dizajnerke Aline Ernandes sa Kube, čija je kolekcija nosila naziv “Korijeni”.

Veče je zatvorila crnogorska kreatorka Milena Vujačić kolekcijom “Milena”, sačinjenom od svečanih komada pastelnih boja.

Iako svoju novu kolekciju nije predstavila na ovoj manifestaciji, crnogorska dizajnerka Nataša Pejović je, po običaju, došla da podrži kolege.

“Mislim da su svi bili željni modnih događaja i revija. Svi su sa nestrpljenjem čekali početak ove modne manifestacije. Meni je bilo lijepo, lokacija je bila interesantna, opet nešto novo što se tiče prostora, sve pohvale za scenografiju, organizaciju. Vidjela sam da su ispoštovane i epidemiološke mjere, o svemu se vodilo računa”, utisci su koje je Nataša podijelila sa čitaocima “Vijesti”.

Kolekcije koje su predstavljene te večeri opisala je kao zanimljive.

“Bilo je za svaki ukus po nešto - od avangardnih modela, preko elegantnih, bilo je i kupaćih kostima, pa sve do džinsa koji je predstavila Sanja Bobar. Možda bih upravo izdvojila njenu kolekciju, jer što se tiče crnogorskih dizajnera to do sada nijesmo imali priliku da vidimo a da je serijska proizvodnja u pitanju”, otkiva dizajnerka i dodaje da su joj interesantne bile i kreacije studenata UDG-a.

“Oni uvijek imaju određene teme, pa je lijepo vidjeti kako su se snašli u svemu tome i ko su ta nova lica, koja će tek zablistati na modnoj sceni”, dodaje Nataša.

Moda je zbog aktuelne pandemije pala u drugi plan, pa je većina kreatora bila spremna da se prilagodi situaciji i naprave nosive kolekcije. Nataša je, ipak, odlučila da ostane vjerna glamuroznim modelima, iako svjesna činjenice da visoka moda zbog trenutne situacije dosta gubi.

“Već godinu dana ne radimo kako smo radili. Većina dizajnera se zbog toga i prilagodila. Oni koji nijesu, poput mene, i dalje strplivo čekaju da ovo prođe. Tješi me to što nije baš da se ne dešava ništa. Krenule su mature, polumature, vjenčanja, tako da žene kupuju modele za svečanije prilike i koje nekim dijelom jesu visoka moda, makar što se tiče detalja. Naše žene prate modne trendove i vole da zasijaju u punom sjaju. Nadam se da ovog novog talasa koji najavljuju za septembar ipak neće biti, jer ne znam kako bismo podnijeli to sve. Mislim da bi trebali da apelujemo svi na kolektivnu imunizaciju kako bi se pandemija što prije završila”, smatra Nataša.

Modni bloger Radun Bakić zadovoljan je onim što je imao priliku da vidi prve večeri Nedjelje mode.

“Najviše mi se dopala kolekcija Milene Vujačić čiju sam kampanju radio dan prije samog događaja na Svetom Stefanu. Njeni su modeli uvijek glamurozni i sama ideja i sklop muzike i garderobe je fenomenalan”, smatra Bakić. Nije ostao ravnodušan ni kad je u pitanju kolekcija brenda Hermoda design, pa je odmah nakon završetka manifestacije otišao da fotografiše jaknu koja mu se najviše dopala.

“Moja drugarica Ira je sve oduševila novom kolekcijom u rok stilu, sa kožnim jaknama. Svakako da je to nešto što bih poželio da imam u svom garderoberu”, iskren je Bakić kome je drago što su ipak, bez obzira na situaciju, dizajneri kroz svoje modele pokazali kreativnost.

“Korona ipak nije ubila kreativnost, što mi je drago. Zaista je prvo veče ostavilo sjajan utisak”, zaključuje on.

Večeras će na istoj lokaciji biti održano završno veče Nedjelje mode.

Velikom kolekcijom obilježiće deceniju na modnoj sceni

Nataša ove godine slavi mini jubilej -10 godina od prve kolekcije.

“Plan je bio da pravim veliku samostalnu reviju sa više od 40 izlazaka. Do sada samostalnu reviju nijesam imala, što bi značilo da sam odgovorna i da moram voditi računa o svakom segmentu. To je veliki projekat, a uz to biće i velika kolekcija”, otkriva Nataša koja kad god sprema nešto novo pruži svoj maksimum.

“Trudim se da svaki put napravim pomak i što se tiče materijala, organizacije, izrade. Nije lako, ali to sam zacrtala što se tiče ove godine. Međutim, kako najavljuju novi talas korone za septembar, još uvijek razmišljam i opipavam šta će da se desi, da li da ulazim u čitavu priču ili ne. Moguće da ću sve to odložiti za proljeće 2022. godine jer ne bih voljela da krenem u sve to, a da se desi da moram dan pred događaj da otkazujem isti. Uželjela sam se svega toga, posljednju reviju imala sam u ovom periodu prošle godine i ta kolekcija je bila prilično ograničena iz istih razloga. Deceniju na modnoj sceni ću svakako obilježiti”, obećava ona.

Bonus video: