Nova kolekcija nastala iz bunta

Dizajnerka Milena Vujačić nije željela da se prilagodi aktuelnoj situaciji, pa je na Nedjelji mode predstavila glamurozne modele

6733 pregleda 0 komentar(a)
Model Milene Vujačić, Foto: Aleksandar Vlahović
Model Milene Vujačić, Foto: Aleksandar Vlahović

Crnogorka dizajnerka Milena Vujačić zatvorila je prvo veče Nedjelje mode. Iako se većina njenih kolega prilagodila aktulenoj situaciji, i zbog pandemije riješili da prikažu nosivije kolekcije, Vujačić nije željela da ni ovoga puta napravi kompormis. Zato njena kolekcija “Milena” odiše glamurom, a namijenjena je za specijale prilike.

“Priroda mi ne dozvoljava da se prilagođavam i iskreno ne volim to. Nisam nikada, pa ne želim ni sada, posebno ne kada je posao u pitanju. Mišljenja sam da se nametanjem situacije zvane Covid ljudi povlače u sebi i na taj način narušavaju svoju kreativnost. Više sam za opciju bunta…. Tako je i nastala kolekcija pod imenom ‘Milena’, sacinjena od nosivih modela u vama bitnim prilikama. Željela sam, konačno, da izađem iz casual varijante, patika, oversize trenerki i pidžame”, otkriva u razgovoru za Vijesti Vujčić šta joj je bila inspiraciju za najnoviju kolekciju.

Većina komada iz kolekcije je u pastelnim bojama, pa na pitanje da li su joj upravo one omiljene,ili je željela da prati svjetske trendove odgovara: “Sem crne i bijele, pastelne boje su moj favorit. Lako se kombinuju uz druge stvari, te stoga imate priliku da uz neki odjevni predmet jarkih boja promijenite look”, smatra kreatorka.

Od početka pandemije kreatori nijesu imali previše posla. Sem kolekcija koje stidljivo pripremaju, jer nema ni događaja na kojima ih mogu predstaviti, nije bilo drugih svečanih događaja- matura, svadbi, polumatura, proslava. No, većina je svoju krativnost riješila da prikaže i kroz nosivije modele.

O tome koliko je aktuelna pandemija uticala na njen odnos prema modi, Milena otkriva: “Moda je nešto što živim cijeli život - kroz modeling, photo shootong i sada kroz stvaranje iste. Ne postoji trenutak ili situacija koja može to da promijeni. Može da se ‘zamrzne’ određeno vrijeme, ali i u toku epidemije, mi smo stvarali. Imali smo novi proizvod ower size trenerka, maske, majice... Košulje po mjeri su novi proizvod u našem ateljeu, nastao u doba epidemije, kako za muškarce tako i za žene. Mogli ste je vidjeti i na meni uoči zatvaranje prve večeri Montenegro Fashion Weeka”, pohvalila se ona.

Tema ovog Fashion Weeka je održiva moda, kojoj se okreće sve veći broj kreatora. Pored glamuroznih modela, ali i onih za svaki dan, Vujačić u svom ateljeu vrši i prepravke starih stvari. Kako ne bi bacali garderobu i time zagađivali životnu sredinu, mnogi se odlučuju upravo da starim komadima, kroz prepravke daju potpuno nov izgled.

“Vjerujem da svi u ormanu imaju neki odjevni predmet za koji su vezani, a koji, nažalost, vremenom od nošenja i pranja iziskuje određene korekcije. Ako i nije zbog nošenja, ima i onih čije se tijelo mijenja pa su prepravke pravi način da i dalje tu omiljenu stvar mogu da nose. Svakako da prepravkom već postojećih proizvoda smanjujemo potražnju za novim i na taj način pomažemo očuvanju životne sredine”, poručuje Vujačić.

Bonus video: