Čak ni na sniženju: Na ove stvari nemojte trošiti novac

Kupiti jedan trendi komad u sezoni sasvim je drugačije od slijepog praćenja trendova čiji je rezultat izjava ‘nemam šta da obućem’ jer u ormaru ništa ni sa čim ne ide

6230 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sniženja su u punom jeku, društvene mreže su prepune poziva za nabavke po povoljnim cijenama i stalno vas odnekud pozivaju na odlazak u povoljnu kupovinu. Međutim, često se desi da, nakon nekog vremena, budemo razočarani onim što smo kupili ili da smo zatrpani stvarima koje rijetko koristimo. Kupovati pametnije i pritom uštedjeti novac, vrijeme i prostor u ormaru, piše Elle, nije nimalo komplikovano, ako imate ove savjete na umu:

Kvalitet i kvantitet

Iako se na popustima najčešće nađu sezonski trendovi, među njima je moguće pronaći i neke ključne komade koji čine bazu dobre garderobe. Odjeća klasičnih krojeva, pantalone ili farmerice, bijela košulja, haljina ili majica uvijek su poželjni, ali obratite pažnju na materijale i izradu. Nekvalitetne komade na kojima se već u prodavnici vide grudvice, visi im dugme ili materijal djeluje razvučeno, najbolje je ostaviti na vješalici.

Koliko puta ćete obući taj komad?

Ponavljanje modnih kombinacija donedavno je bio modni tabu, ali sa osvještavanjem negativnog uticaja brze mode na okolinu i podsticanjem promišljenije potrošnje, čak su i zvijezde počele svoje toalete da nose više od jednog puta. Nošenje iste haljine s različitim modnim dodacima i/ili frizurom na dva različita vjenčanja, rođendana ili izlaska neće te događaje, niti vaš izgled učiniti ništa manje posebnim.

Predmeti koji nam ne odgovaraju

Mjesecima mjerkate neku haljinu/bluzu/cipele i čekate da bude samo malo snižena kako biste je uklopili u budžet, a onda, naravno, nema našeg broja.

Ali, naletimo na drugu, sličnu, malo drugačijeg kroja, pa uzmemo tu … ili još gore, kupimo priželjkivani predmet, ali broj manji jer smo ionako na dijeti pa će za mjesec dana biti taman… i eto, još uvijek stoji u ormaru, dvije godine kasnije, nikad nošena. Poznato?

Ukoliko stojite u kabini i razmišljate da li da kupitehaljinu koja vam je malo prevelika, ali možda se može suziti – u struku, bokovima, ramenima i rukavima, odgovor je – Ne. Isto važi i za dva broja prevelike čizme koje će možda biti ok s dva para termo čarapa, pola broja premale salonke i bermude koje ćete moći zakopčati ako se pomakne dugme 2 cm udesno.

odjeća
foto: Shutterstock

Neudobne stvari

Za većinu žena su sve potpetice više od 7 cm previsoke, naočari za sunce koje smetaju na ušima ili nosu nijesu dobro rješenje, kao ni ukrasi za kosu koji čupaju. Zastarjelo je mišljenje da za ljepotu treba trpjeti - žene su najljepše kada se osjećaju dobro u svojoj koži, a jedna od stavki koja u tome pomaže jeste odjeća i modni dodaci u kojima se osjećamo prijatno.

Odjeća u kojoj se ne osjećamo dobro

Zeleni blejzeri su možda bili hit sezone, ali nekome ističu podočnjake, ma koliko bile u trendu pantalone sa niskim strukom nijesu za svakoga...

Trendovi mogu biti zabavni i širiti naše modne horizonte, ali kupiti jedan trendi komad u sezoni sasvim je drugačije od slijepog praćenja trendova čiji je rezultat izjava ‘nemam šta da obućem’ jer u ormaru ništa ni sa čim ne ide. Prije svake kupovine dobro je procijeniti šta već imamo i to povremeno dopuniti kvalitetnim klasicima ili nekim zabavnim komadom koji će samo dodatno naglasiti vaš stil i izraziti vašu ličnost, umjesto zatrpavanja životnog prostora.

Bonus video: