Kako održavati kožnu torbu: Sitnice koje će joj produžiti život

Ukoliko torbu pretrpavate stvarima, može potpuno izgubiti formu. Presaberite se - sve što vam zaista treba najćešće su samo osnovne stvari - novčanik, telefon, ključevi i maramice

3597 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Kožne torbe su obično skupe i većina žena, kad jednom sebi priušti takav komad, računa da će trajati. Takođe, često bar jedna torba za žene ima naročitu, sentimentalnu vrijednost. Međutim, da bi ta posebna torba imala dug vijek, mora se njegovati. Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se treba držati.

Ne izlažite je direktnom suncu

Sigurno da vam orman nije u dvorištu i da torba neće biti “odložena” na nekom sunčanom mjestu, ali i kada sjednete u kafić i torbu položite na praznu stolicu, gledajte da ona bude u hladu jer se može dogoditi da koža od sunca izblijedi. Mijenjajte stranu torbe koju držite do sebe sa vremena na vrijeme, da vam se ne bi pohabala od trenja, posebno ako nosite džins, prevrnutu kožu ili neki drugi grublji materijal. I naravno, kada je ne koristite, kožna torba bi trebalo da bude u svojoj vreći koja će da je zaštiti od prašine, piše Grazia.

I koži torbe je potrebna hidratacija

Koži torbe je potrebno da se redovno hidrira da bi bila sjajna i zategnuta. I ona ima pore i vremenom može da “popuca”. Postoje razne kreme za kožu koje će nam trajati baš koliko i torba, jer je potrebno samo mrvicu staviti na suvu krpu i nježno istrljati spoljašnjost torbe barem dva puta godišnje. Za redovno ćišćenje sasvim je dovoljno prebrisati je mokrom krpom.

torba
foto: Pinterest

Ne pretrpavajte je

Kože je rastegljiva i, ukoliko testiramo njene granice, raširiće se i istegnuti što će dovesti do pucanja. Ukoliko torbu pretrpavate stvarima, može potpuno izgubiti formu. Presaberite se - sve što vam zaista treba najćešće su samo osnovne stvari - novčanik, telefon, ključevi i maramice.

Sem kože, potrebno je da održavate i metalne djelove

Često na kožnim torbama, pored rajferšlusa ima dodatnih metalnih djelova i kopči koje ukršavaju torbu. Treba ih njegovati njegovati da ne bi promijenili boju ili pustili boju na kožu torbe. Postoji trik koji će to spriječiti: s vremena na vrijeme bezbojnim lakom premažite metalne površine. Ako ste zakasnili, lijek za to postoji u vašoj kuhinji, potrebno je samo da malo sode bikarbone i voda. Napravite gustu pastu, četkicom istrljajte metalne djelove, ali samo metalne djelove. Dobro pazite da vam ne kapne na kožu.

Svaka fleka ima svoj lijek

Ako već torbu kupujemo “za čitav život”, male su šanse da je nikad nećemo isflekati, koliko god pazili. Različite vrste fleka različito treba tretirati. Ukoliko su fleke na bazi ulja, trebalo bi ih istrljati kukuruznim skrobom (nikako vodom), jer on ima moć upijanja, ali ne smijete ga ostaviti na torbi, već kada istrljate fleku, uzmite suvu krpu i uklonite skrob. Ako je u pitanju hrana, izmrvite komad krede preko fleke, pa ostavite tako da odstoji preko noći. Sjutradan, suvom krpom uklonite kredu. Fleke od alkohola ili dezinfekcionog sredstva, koje lako mogu nastati dok čistite ruke, nestaće ako iskoristite kremu za održavanje kože. Nanesite malo, nježno očistite i uklonite višak suvom krpom.

Bonus video: