Baš volite štikle? Evo kako ih nositi bez brige o bolovima

Jednostavna pravila za žene koje svoj život koji ne mogu da zamisle u ravnim cipelama

4852 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Nije tajna da cipele sa visokom petom nijesu najudobnije cipele. Ali većina žena vjerovatno neće zbog toga prestati da nosi svoje omiljene štikle. Imajući to na umu, evo nekoliko savjeta kako nositi visoke potpetice bez štete za zdravlje.

Prvo što biste trebali da uradite jeste da prestanete da nosite potpetice baš svakog dana (optimalno je 2-3 puta nedjeljno). Pokušajte da ih nosite naizmjenično sa ravnim cipelama kako bi vam se noge i kičma mogli da se odmore. I još bolje - kupite posebne ortopedske uloške kako bi pomogli pravilnoj raspodjeli težine po stopalu, piše magazin Elle.

Tokom dana pokušajte da skinete cipele s potpeticama i masirate noge svaka 2-3 sata. To će pomoći da vratite ispravnu cirkulaciju krvi. Osim toga, ako baš da nosite štikle svaki dan, dajte prednost modelima s petom ne većom od pet centimetara - ovo je optimalna visina, koja u manjoj mjeri povređuje stopalo.

Nakon dana u štiklama, ne zapostavljajte opuštajuće kupke za stopala. Na primjer, morska so može ublažiti umor, a čaj od lipe će poboljšati cirkulaciju krvi. Intenzivna masaža stopala može biti izvrstan način za ublažavanje umora. To se može učiniti i jednostavnim masiranjem površine šakom.

Takođe, ne zaboravite na vježbe za stopala koje se mogu raditi bez cipela. Prva je 2-5 minuta voditi tenisku lopticu ili malu bocu po podu. Zatim, 15-20 puta, podignite salvetu ili bilo koji drugi mali predmet s poda koji možete držati između nožnih prstiju. Nakon toga napravite set od 10-15 čučnjeva, pritom držeći noge čvrsto pritisnute na pod. I na kraju, dignite se na vrhove stopala 15-20 puta, a zatim polako spustite stopalo na pod.

Bonus video: