Modni hit: Osam načina na koje možete nositi svilenu maramu

Osnovni, ali nimalo dosadan komad, svilene marame su toliko raznovrsne da je prava šteta da vam stoje u ormaru

19419 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest/gloriaglam
Ilustracija, Foto: Pinterest/gloriaglam

Svilena marama jedan je od osnovnih komada odjeće koji vrlo vjerojatno imate u svom ormaru, bez obzira na to nosite li je ili ne. U jednom trenutku ste je kupili ili naslijedili od mame ili bake, a sad - ne znate šta ćete s njom. Marama je jedan od najraznovrsnijih komada koje možete imati i jako je zahvalna jer se u trenu pretvara u neki sasvim drugačiji modni dodatak, kao i komad odjeće. Ako nemate ideje šta biste sa svojom kolekcijom marama, evo nekoliko kreativnih za ljeto, koje predlaže Gloria Glam.

U stilu 90-ih

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Ovakav se stil nosio 90-ih, i to najčešće s tzv. bandanom u plavoj, crnoj, bijeloj ili crvenoj boji. To je jedan od prvih trendova koji se vratio, i to u velikom stilu jer prošle godine sve su influencerke nosile maramu na takav način. Sada se taj stil nosi sa svilenim maramama. Odličan je dodatak ako nijeste stigli da operete kosu ili samo želite da izgledate ultimativno cool. Izgledaće jednako dobro bez obzira ne to imate li kratku ili dugačku kosu, kao i s opuštenom ili kosom u niskom repu.

Babuška stil nošenja marame

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Retro način nošenja marame takođe je in - ali još više retro od 90-ih. Način na koji su naše bake nosile marame oko glave, vezane ispod brade i tako da prekriva cijelu glavu, totalno je chic. Svilena marama zaštitiće vas od sunca, a ne morate razmišljati o frizuri - i istovremeno izgledate kao prava Parižanka.

U repu ili punđi

marame
foto: Pinterestrest/gloriaglam

Marama oko punđe je idealna za svečane prilike. Maramu svežite oko repa ili punđe i pustite je da pada. Za ovaj način nošenja idealne su marame pravougaonog oblika. Biće izvrstan dodatak za neke svečanije prilike, a bez potrebe za komplikovanim frizurama, iako ih možete bez problema nositi i svaki dan.

Kao traka

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Kako biste sklonili kosu s lica, odlično je svezati maramu oko glave poput trake, što će biti funkcionalno, ali i chic. Bez obzira na to gdje će biti čvor - na vrhu glave, sa strane ili iza, ovakav način nošenja uvijek je privlačan. Isto tako, odgovara onima s kratkom i dugačkom kosom jer lijepo uokviri lice.

Oko vrata

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Nemojte je vezati čvrsto da vam ne bi postalo vruće, ali lagano svezana marama oko vrata daje pravi chic utisak, posebno ako malo pomaknete čvor prema strani. Čak i na topiće bez rukava odlično će odgovarati i biti iznenađujuće efektan dodatak.

Turban

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Turban je takođe jedan od načina zaštite kose od vrućine i sunca. Postoji više različitih tehnika vezanja pa isprobajte nekoliko prije nego što se odlučite da nosite turban vani, kako biste se uvježbali. Jednom kad ga savladate, bit će vam neizbježan, posebno ljeti.

Kao top

marame
foto: Pinterestrest/gloriaglam

Marama može biti i odjevni predmet - slavne cure obožavaju da ga nose kao top. Iako bi teoretski mogle to da izvedu I sa pravougaonikom, za ovaj izgled vam ili velika kvadratna marama ili ona u obliku trougla. I ovo je retro stil - takvi su se topići nosili u nultima.

Kao kaiš

marame
foto: Pinterest/gloriaglam

Uz farmerice, kratke pantalone ili suknje, uvrnuta marama u ulozi kaiša jednostavan je i efektan dodatak svakom stajlingu. Ako ste u neutralnoj odjevnoj kombinaciji, možete je "razbiti" maramom s izraženim uzorkom, a ako imate slične boje to će takođe funkcionirati. Odličan i suptilan dodatak koji možete nositi svaki dan.

Bonus video: