Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg: “Ne kupujem novu odjeću”

Neki u industriji koriste se skupim kampanjama kako bi ostavili utisak da su održivi, klimatski neutralni i pošteni, napisala je Tunberg. To je gotovo uvijek zloupotreba zelenog imidža …

6376 pregleda 6 komentar(a)
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, Foto: Printscreen Twitter
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, Foto: Printscreen Twitter

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg iskoristila je svoje pojavljivanje na naslovnoj strani prvog izdanja časopisa Vog Skandinavija kako bi kritikovala brzu modu.

Mlada Šveđanka objavila je naslovnu stranu novog skandinavskog izdanja modnog časopisa na svojim društvenim mrežama u nedjelju naveče.

Tunberg je na naslovnoj strani odjevena u predimenzionirani balon-mantil, oko nje je šumovito područje u kojem dodiruje konja.

"Modna industrija uveliko doprinosi klimatskoj i ekološkoj krizi, da ne pominjem njen uticaj na nebrojene radnike i zajednice koje se iskorištavaju širom svijeta kako bi neki uživali u brzoj modi koju mnogi tretiraju kao jednokratnu", napisala je na Instagramu i Twitteru.

Neki u industriji koriste se skupim kampanjama kako bi ostavili utisak da su održivi, klimatski neutralni i pošteni, napisala je Tunberg.

To je gotovo uvijek zloupotreba zelenog imidža, rekla je Šveđanka, misleći na mjere koje firme preduzimaju kako bi se predstavile kao zelene, a zapravo ništa pozitivno ne čine za okolinu.

"Ne možete masovno proizvoditi modu i konzumirati "održivo". To je jedan od mnogih razloga zašto nam je potrebna promjena sistema."

Tunberg je u intervjuu za Vog rekla da godinama nije kupovala novu odjeću, prenosi agencija Hina.

"Nešto novo sam posljednji put kupila prije tri godine, iz prodavnice polovne robe. Samo pozajmljujem stvari od ljudi koje poznajem", rekla je.

I sam časopis je u saopštenju naveo da dijeli vrijednosti mlade klimatske aktivistkinje o održivom načinu života i zaštiti okoline, izvijestile su novine Expressen.

Odjeća koju Tunberg nosi na naslovnoj strani izrađena je od održivih, recikliranih materijala, objavio je časopis.

Brza moda se pojavila uglavnom kao rezultat brze tehnoloških promjena i preseljenja proizvodnje u zemlje s niskim troškovima proizvodnje i rada u 1970-im i 1980-im godinama prošlog vijeka. Bezbrojni komadi odjeće, kupljene po niskim cijenama nemaju visoku vrijednost, nose se kratko vrijeme i zatim bacaju, što rezultira ogromnim količinama tekstilnog otpada svake godine. Brza moda se zato često kritikuje zbog različitih etičkih i ekoloških aspekata. Da li morate da pratite svaki moderni trend na kraju zavisi od vas.

Bonus video: