Smotra u čast Dantea Aligijerija

Manifestacija “Umjetnost & moda” biće samo jedan dan jer izostala podrška Opštine Kotor

2023 pregleda 0 komentar(a)
Italo Marseglie dolazi u Kotor, Foto: Promo
Italo Marseglie dolazi u Kotor, Foto: Promo

Smotra “Umjetnost & Moda” iza koje stoji modna agencija “Fabrika” biće održana i ove godine u Kotoru i to u subotu 28. avgusta. Iako za ovaj događaj nijesu dobili pomoć od Opštine Kotor, manifestaciju koja se održava 24. put pomogli su partnerni iz Italije.

”Nakon što smo organizovali IFF Porto Montenegro 2021. koji je bio izuzetno promovisan i u inostanstvu i na društvenim mrežama, naši partneri i prijatelji iz svjetske mode su nas pitali kada će biti smotra u Kotoru. Svi su bili više nego iznenađeni kada su čuli da je ukinuta od strane Opštine Kotor. Doživjeli smo divno priznanje, kada su nam naši prijatelji i partneri iz Rima, sa Nedjelje visoke mode u Rimu, ponudili da nam besplatno urade projekat, kako bi ova svjetski poznata manifestacija ipak zadržala kontinuitet, a i kako bismo slijedeće godine organizovali spektakl povodom jubileja od 25 godina, na kome radimo godinu i po dana, sa jednom od najpoznatijih svjetskih kulturnih institucija. Iako je vrijeme kratko, prihvatili smo ponudu koja se ne odbija i trenutno smo u intenzivnim pokušajima da obezbijedimo sponzore i neophodna sredstva za njeno održavanje”, stoji u saopštenju organizatora.

Fabrika organizuje ovogodišnje specijalno izdanje, 24. Internacionalnu smotru “Umjetnost & moda samo jedno veče”, a dobili su podršku i hotela “Huma”.

”Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode će se odvijati isto veče na dvije lokacije hotela “Hume”, od kojih će jedna biti na plaži, a centralnom temom ćemo se pridružiti obilježavanju 700 godišnjice od smrti Dantea Aligijerija. Tih dana, centralna proslava će se održavati u Raveni sa festivalom u kome glavnu ulogu ima Sergei Polunin, najveći svjetski baletan, koji je učestvovao na smotri prije dvije godine”, ističu organizatori.

Program koji će se odvijati na plaži obuhvata perfromans Zinaide&Lottaine, inspirisan Jelenom Trojanskom, u okviru koga će biti predstavljena prva kolekcija italijanskog kreatora visoke mode Itala Marseglie, uz učešće manekena, igrača studia “Diano” iz Herceg Novog, a u ulozi naratora će se naći glumica Sanja Jovićević.

Drugi dio programa je na obližnjoj lokaciji hotela “Huma”, posvećen Danteu, sa dvije scene inspirisane “Božnstvenom komedijom”, uz učešće manekena i igrača studija “Diano” koji će nositi drugu kolekciju Itala Marseglia, sa Sanjom Jovićević u aktivnoj ulozi performansa. Reditelj kompletnog programa je Rosano Đuipa.

”Iako u uslovima korone, bez početne finansijske podrške i kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući našim prijateljima iz Italije i Crne Gore, i ogromnoj želji tima ‘Fabrike’ da sačuva ovu manifestaciju, ovaj festival će biti produkcijski skromniji, ali kreativno, modno i umjetnički na visokom nivou”, zaključuju organizatori.

Bonus video: