Adela zakinuta drugi, a Crna Gora šesti put

"Ne bih željela da buduće kandidatkinje za mis Crne Gore dožive istu situaciju, već da imaju moj slučaj u vidu", poručuje Zoranić
553 pregleda 6 komentar(a)
Adela Zoranić, Foto: Anes Lekić
Adela Zoranić, Foto: Anes Lekić
Ažurirano: 11.11.2017. 08:10h

Na ovogodišnjem izboru za Mis univerzuma zakazanom za 26. novembar u Las Vegasu, koji je uz Mis svijeta najznačajnije takmičenje u ljepoti, ni ove godine nema crnogorske predstavnice.

Adela Zoranić iz Bara, prva pratilja državne mis 2016, tako je ponovo zakinuta, jer joj je i prošle godine pripadao odlazak na ovu manifestaciju, a Crna Gora je ostala bez predstavnice šesti put od 2009.

Fanove takmičenja ljepote širom svijeta iznenadilo kada su ime i fotografija Zoranić uklonjeni sa zvaničnog sajta Miss Universe, na kojem je bilo najavljeno njeno učešće 2017.

Na sajtu Missology u komentarima se spekulisalo da je beogradska agencija MissYu, koja organizuje izbore za mis Srbije i Crne Gore, izgubila licencu za američko takmičenje, jer je prvi put izostala i predstavnica Srbije. Međutim vlasnica MissYu agencije Vesna da Vinča to poriče za Vijesti.

“Ne, mi smo i dalje nosioci licence. Imamo određene razloge zašto ove godine nismo poslali naše takmičarke, iduće će ići”, obećava da Vinča, koja nije željela da da konkretne razloge izostanka.

“Prije neki dan sam pričala o tome za jednu televiziju, pa će to otvoriti priču i onda ću vam dati sve informacije”, kazala je ona.

Vijesti nisu uspjele da dobiju komentar portparolke Mis univerzuma, jer je ona, kako nam je saopšteno, trenutno zauzeta organizacijom ovogodišnjeg takmičenja u Las Vegasu.

Na pitanje da li će Zoranić ići na taj izbor naredne godine, da Vinča je odgovorila: “Ona će ići na drugo takmičenje ove godine. Imam pravo da budem neka vrsta selektora. Mi imamo 15 licenci i u odnosu na osjećanja i poznavanje materije, odlučujem ko bi gdje mogao najviše da doprinese i najbolje da prođe. Nismo odlučili još definitivno, ali ona će ići najvjerovatnije na dva takmičenja”.

Upitana zbog čega, nakon zaključka da Zoranić nije dobra kandidatkinja za Mis univerzuma, nije izabrana neka od finalistkinja izbora za Mis Crne Gore, ona je rekla:

“Mi nismo vezani za Miss Universe. Postoje druga takmičenja koja su se izdvojila. Miss Universe ove godine ima svega 60 ili 70 takmičarki, što je manje od Miss World (Mis svijeta). Prva pratilja može otići na drugo takmičenje koje je u tom trenutku najvrednije”.

Sa druge strane, Zoranić ističe da neće učestvovati na drugim takmičenjima. “Nakon proglašenja za prvu pratilju rečeno mi je da te godine neću učestovati na Mis univerzuma, jer je malo vremena za pripreme. Po meni, bilo ga je sasvim dovoljno. A tokom ove godine te pripreme nisu podrazumijevale ništa posebno što bi oduzelo moje vrijeme, štaviše sa MissYu sam uspostavila kontakt tek mjesec dana prije ovogodišnjeg početka Miss Universea”, pojašnjava Baranka.

“Tada mi je i rečeno da nemaju dovoljno novca za moj odlazak, kao i da još traje skandal vezan za prethodnu takmičarku i da treba još da se sačeka, te da me to isto takmičenje čeka 2018”, tvrdi ona, aludirajući na događaj iz 2015. kada je crnogorska predstavnica navodno gurnula pobjednicu Mis univerzuma.

Ona dodaje da su joj nakon toga ponudili odlazak na druga internacionalna takmičenja.

“...koja su po mom mišljenju zamjena za Mis univerzuma. Kažem 'po mom mišljenju', jer sam stupila u kontakt putem e maila sa ljudima iz organizacije tog prestižnog takmičenja koji su mi rekli da je Crna Gora izgubila licencu, što potvrđuje i činjenica da nismo učestvovali od 2015”, navodi Zoranić, koja smatra da je obmanuta.

“Naravno, ne bih željela da buduće kandidatkinje za mis Crne Gore dožive istu situaciju, već da imaju moj slučaj u vidu”, poručuje ona.

Zoranić, koju su 2016. za najljepšu izabrali čitaoci portala Vijesti, kaže da joj iz MissYu agencije nisu tražili novac, iako je više finalistkinja izbora za mis Crne Gore “Vijestima” to nezvanično potvrdilo.

“Što se tiče toga da li su mi tražili da ja obezbijedim novac i sponzore - nisu. Ne bih zalazila u slučaje drugih djevojaka. Žao mi je što se sve to prelomilo na meni, jer sam imala veliku podršku medija, porodice i prijatelja. Iz ovoga izlazim sa ogromnom zahvalnošću na iskustvu i 'lekciji' koja će mi služiti u budućnosti”, smatra ona.

Jedna od djevojaka koja je prije Zoranić osvojila lentu na izboru za mis Crne Gore, a koja je željela da ostane anonimna, kaže da ima drugačije iskustvo.

“Tokom priprema za odlazak na svjetsko takmičenje obaviještena sam da sam kao učesnica dužna da platim kotizaciju i svoj put u iznosu od osam hiljada dolara, ili da sama nađem sponzore koji će mi pokriti troškove u zamjenu za reklamu, a nekoliko djevojaka koje su išle prije i poslije mene su mi rekle da se to i njima dogodilo”, ispričala je ona za “Vijesti” i dodala da je na svjetsko takmičenje otišla zahvaljujući sponzorima koje je sama obezbijedila.

Ova djevojka kazala je i da je od takmičarki iz zemalja regiona čula “da je Donald Tramp, dok je bio vlasnik izbora za Mis univerzuma finansirao lokalne izbore za predstavnice u svim zemljama”, ali ne zna u kom iznosu i da li je to slučaj i sa novim vlasnikom izbora.

Vijesti su ranije u više navrata pisale o izostancima djevojaka sa Miss Universe takmičenja, koja su se dešavala krivicom MissYu agencije, pa je Crna Gora bez predstavnice ostala 2009, kada je trebalo da ide Nikolina Lončar (poslata naknadno), 2010. kada nije poslata Biljana Peković, 2013. kada nije otišla Nikoleta Jovanović, te 2014. kada je odlazak Maje Čukić pomjeren za 2015.

„Tražile su nam da platimo po stotinu eura”

Po riječima finalistkinje jednog od ranijih izbora za Mis Crne Gore, Vesna da Vinča i Milanka Đorđević, vlasnice MissYu agencije, djevojkama su naplaćivale učešće.

“Dva dana prije dolaska u hotel, gdje smo uoči izbora bile u karantinu, su nam rekle da treba da platimo stotinu eura da bismo učestvovale. Kasnije su nas pozvale u svoju sobu i tražile pare. Polovina nas im je dala, a ostale su rekle da će dati na dan takmičenja i onda, naravno da nisu”, priča E.K. još jedna finalistkinja.

“Nismo dobile ni ugovor, ni uplatnice, nikakav dokument u kome piše da smo obavezne da im to platimo, a pošto smo bile baš mlade, neke i maloljetne, nismo znale ništa, pa smo samo dale novac”, ističe ona, a zatim otkriva i druge nepravilnosti, vezane za izbor.

“Glasove žirija je uzela Vesna i ponijela ih sama u odvojenu prostoriju i onda nam rekla kako po glasovima dvije djevojke moraju da budu druga pratilja. Mi smo to već znale i prije glasanja, jer je ona pripremila dvije lente na kojima je pisalo 'druga pratilja”, prisjetila se E.K.

“Takođe, kada me je intervjuisala prije izbora, na moj odgovor koje sam pleme i bratstvo, Vesna je upitala: 'A ti si muslimanka?', kada sam potvrdila rekla je da je to dovoljno i naš razgovor je bio završen nakon tri minuta, dok su ostale djevojke pričale barem pola sata”, prepričala je ona

Bonus video: