"Jovanka Broz - u boji": Izložba odjeće Titove supruge u holu RTS-a

U holu Radio televizije Srbije, otvorena je izložba "Jovanka Broz - u boji". Prvi put pred publikom su originalni odjevni predmeti nekadašnje prve dame Jugoslavije

36263 pregleda 74 reakcija 16 komentar(a)
"Jovanka Broz - u boji", Foto: Instagram/ zorana_dpm
"Jovanka Broz - u boji", Foto: Instagram/ zorana_dpm

Izložba „Jovanka Broz - u boji“, u Takovskoj 10 od 17. septembra, prvi put predstavlja originalne odjevne komade iz jedine kolekcije Jovanke Broz koji su bili daleko od javnosti gotovo sedamdeset godina.

Polo haljinae Jovanke Broz
foto: Instagram/ zorana_dpm

„Haljine podsjećaju na jednu etiku i estetiku forme. Podsećaju na ono na šta je ona obraćala pažnju, a to je poštovanje forme i etikecionih pravila. Ono što je dobro, ove haljine na određeni način svjedoče vremenu u kome je živjela. Mogu biti predmet istraživanja za neke buduće generacije", rekao je za RTS jedan od autora izložbe Igor Todorović.

Polo haljinae Jovanke Broz
foto: Instagram/ zorana_dpm

Na otvaranju izložbe bila je potpredsjednica vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je kazala da je Jovanka Broz bila "i dama i ratnica" i objavila forografije sa otvaranja na Instagramu. Izložba će biti otvorena u holu RTS-a do 30. novembra 2021. godine.

Polo haljinae Jovanke Broz
foto: Instagram/ zorana_dpm

Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924–2013) bila je prva dama Jugoslavije i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita od 1952. do 1980. godine, borac NOB-a, potpukovnik JNA. Iako na čelu socijalističke zemlje, glamur i luksuz kao životni stil činili su da Tito i Jovanka budu u ravnopravanom položaju sa svjetskim liderima i kulturnom elitom.

Jovanka Broz tokoom posjete  predsjednika SAD Ričarda Niksona Jugoslaviji 1970.
Jovanka Broz tokoom posjete predsjednika SAD Ričarda Niksona Jugoslaviji 1970.foto: Muzej istorije Jugoslavije/RTS

Na RTS-u je ovih dana u emisiji „Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, prikazan dio obimne garderobe Jovanke Broz.

Jovanka Broz
foto: adanja-polak.com/

Sa Mirjanom Menković, muzejskom savjetnicom u Etnografskom muzeju i Oljom Mrđenović, kostimografom i predstavnikom porodice Broz Mira Adanja Polak je razgledala garderobu nekadašnje prve dame koja je bila spakovana u 55 kutija koje nijesu otvarane 8 godina, a 4 godine stajale su u Etnografskom muzeju u Beogradu, piše na stranici adanja-polak.com.

Bonus video: