Baletanke za muškarce koji vole da pomjeraju granice

Modni stručnjaci predviđaju da će ovaj komad biti hit naredne godine u velikim centrima poput Njujorka, Milana, Pariza...

10600 pregleda 6 komentar(a)
Jesu li baletanke za muškarce varijacija na temu mokasina?, Foto: Acielle/styledumonde/gorunway.com
Jesu li baletanke za muškarce varijacija na temu mokasina?, Foto: Acielle/styledumonde/gorunway.com

Nakon što je prošle godine modni brend Gucci u okviru svoje kolekcije za jači pol predstavio haljine za muškarce, modni stručnjaci tvrde da će još jedan komad, koji je bio svojstven ženama biti hit u 2022. godini. U pitanju su baletanke za muškarce.

Sve veći broj dizajnera predviđa kako će one biti hit proljeća 2022. godine i da će se nositi u modnim centrima, odnosno u Milanu, Londonu, Njujorku i Parizu. Bode, Džil Sanders i Drajs van Noten su za proljeće prošle godine predstavili elegantne baletanke za muškarce, a kombinuju ih kako uz farmerke tako i uz odijela. Za one koji žele da i kad je obuća u pitanju isprate trendove, za muške baletanke moraće da izdvoje popriličnu sumu novca. Naime, Maison Margiela prodaje Tabi baletanke za 650 eura, dok su one sa potpisom Puntera 295 eura.

O tome hoće li ovaj modni detalj, pored svjetskih modnih centara zaživjeti i na ulicama Crne Gore, za Magazin pričaju dizajneri Ivan Golubović i Ivana Murišić, modni fotograf Đorđe Živaljević, blogerka Milena Pajović i dirigent D moll pop hora Saša Barjaktarović.

”Sama ideja da muskarci nose baletanke, bila je dijelom i očigledna. Mislim da su one negdje varijacija na temu mokasina. U trenutku kada su se muškraci oslobodili da nose mokasine, sa pantalonama kratkim do članka, slutili smo da će sljedeći nivo biti baletanke. Ali one će, za sada, ostati odabir samo pojedinaca, muškaraca koji vole da eksperimentisu, i da pomjeraju granice. Kao trend neće zaživjeti, pogotovo ne kod nas. Ipak su Crnogorci kruti za sve novitete, i ne prilagođavaju se lako promjenama”, smatra modna dizajnerka Ivana Murišić. Njen kolega Ivan Golubović ističe da na ex-Yu prostorima muškarci prate modu, no ipak je pitanje hoće li ovakav komad kod Balkanaca moći svakodnevno da se vidi i na ulici.

”Ne bih se saglasio da muškarci na Balkanu ne prate modu. Stoji da ima onih koji nisu oprterećeni prezentovanju sebe kroz način oblačenja. Pohvale za sve one koji se trude. Što se tiče same ideje, bitno je kako i na koji način će biti realizovana, predstavljena i primijenjena. Ako budu zadovoljavele potrebe svakodnevnog odijevanja i treba da budu hit i da se smjelo razbijaju predrasude i tabui”, savjetuje Golubović, koji bi i sam nosio ovakvu obuću.

”Ako su, prije svega udobne, u skladu sa mojim senzibilitetom, ličnim doživljajem, zašto da ne. Oslobođen sam predrasuda da nešto odbacim, a da nisam ni probao”, tvrdi Golubović koji je i sam kao dizajner veoma inovativan. O tome koliko će ga ovaj modni detalj ohrabriti da u budućim kolekcijama za muškarce bude smjeliji, kaže:

”Smatram sebe poprilično smjelom osobom i naravo da ću biti dodatno inspirisan da postavim nove izazove”, siguran je on.

Dizajneri se često posljednjih godina trude da određenim komadima privuku pažnju, no nijesu pri svakom pokušaju inovativni, pa ti detalji nekad izgledaju više kao skretanje pažnje.

”U samom pojmu baletanke, ne postoji inovativnost. Kako kroz istoriju, tako i u drugim kulturama one postoje kao dio odijevanja. Kao i mnogi odjevni predmeti koji su modifikovani, prilagođavani vremenu i načinu života kroz istoriju. Ako su dio trenda i još jedan element koji će biti marketinški nametnut kako bi se upotpunila haotična najezda ‘inovacija’ koje zapravo nemaju posebnu pozadinu i ulogu, a ne zadovaljavaju osnovne karakteristike odjevnog predmeta, već nudu samo estetsku vrijednost prolaznog karaktera, onda tu priče o modi nema. Svodimo se na konzumerizam, a to je druga tema o kojoj pričati drugom prilikom”, objašnjava Golubović.

Za Sašu Barjaktarovića moda ne smije biti dosadna.

”Na prvi pogled djeluju vrlo lagane i mislim da bi im to bila prednost, a pošto su i jednostavnog dizajna, siguran sam da su vrlo udobne. U moru dosadnih komada garderobe, obuće i odjeće smataram da moramo ići korak naprijed i ja sam uvijek za promjene pa makar i one na momente bile loše, ali samo da su promjene. Mislim da je previše istog dizajna obuće i u to ime ja itekako navijam za neku modnu inventivnost da ne kažem ludost. Odavno su se izjednačili polovi tako da žene i mušakrci nose vrlo slične komade odjeće i obuće. Treba pogledati svjetske trendove i shvatiti da smo ipak u 21. vijeku i koliko god mi bili patrijarhalni u Crnoj Gori moramo ići naprijed, ali pošto naš narod itekako voli da bude stilizovan, vjerujem da će muškarci lako i brzo prihvatiti novi trend za proljeće 2022. godine”, kaže Barjaktarović i tvrdi da bi i sam nosio.

”Naravno da bi ih nosio, ali da su lijepog dizajna, da se vidi trud kreatora i mislim da bi im prednost bila ako su u raznim bojama, a samim tim i lako uparujuće sa ostalim komadima odjeće”, otkriva Barjaktarović koji je prije 15-tak godina na jednom festivalu nosio različite cipele. Upravo po ovom detalju mnogi su ga zapamtili. O tome jesmo li se i koliko promijenili od tada, Saša odgovara:

”Mislim da se modna industrija itekako trudi da lansira nešto novo, ali mislim da nema nista posebno drugačije i kreativno da lansira i uvijek se vraćuju modi ‘50-tih, ‘60-tih, ‘70-tih godina, koje pokušavaju da modernizuju, a uspijevaju manje, više. Jedino što uspiju jeste da naprave lude cipele sa raznim potepticama koje su imitacije životinjskih nogu ili jezivih varijanti kao iz horor filma. Pogledajte samo štikle Lejdi Gage i sve će vam biti jasno o čemu govorim”.

Modni fotograf Đorđe Živaljević ne vjeruje da bi ipak baletanke za muškarce mogle biti hit i kod nas.

”Teško, baš teško. S obzirom na prosječnu visinu i građu Balkanca, teško da mogu zamisliti to, a da ima smisla”, ističe Živaljević, iako smatra da Crnogorci i te kako prate modu.

”Mislim da prate koliko-toliko, mada mi smo dosta konzervativna sredina tako da rijetki su kreativni izleti. Mislim da su mlade generacije dosta hrabrije. Tu se možda iznenadimo”, kaže Živaljević i priznaje da sebe ne bi mogao da zamisli u ovakvoj obući.

Živaljević
Živaljevićfoto: Dado Ljaljević

”Ne bih ih nosio, ali ako naprave br. 47, možda i probam, čisto fotografije radi”, obećava Živaljević. Sa njim je saglasna i blogerka Milena Pajović koja takođe misli da ovaj trend neće zaživjeti kod nas.

”Preživjeli smo nekako slim fit farmerke, nadam se da nećemo morati da se borimo i sa muškarcima u baletankama i suknjicama”, kaže Pajović i priznaje da ne bi voljela svog muškarca da vidi u ovakoj obući.

”Naši muškarci imaju stila, ali mislim da su više vjerni klasici. Mislim da bi se malo ko usudio da obuje baletanke. U svijetu su UGG čizme hit za muškarce, a kod nas sam ih svega vidjela na nekoliko njih. Mislim da naši muškarci vole muževnije da se oblače”, tvrdi Pajović i ne krije da, kad su trendovi u pitanju, žene mnogo više robuju modnim diktatima.

”Vi na našim ulicama uvijek možete vidjeti lijepo obučene muškarce, ali ne toliko ekstravagantne. Više je u pitanju klasika sa primjesama modernog”, dodaje Pajović.

Milena Pajović
Milena Pajovićfoto: Veronika Jovanović

Murišić ističe da baletanke kao modni detalj muškarci na Balkanu ne vole da vide na ženama.

”Većina muškaraca loše reaguje na baletanke kada ih vide na ženama. Udobnost koju mi volimo kod njih, oni smatraju manje ženstvenim. Mislim da negdje ni na muškracima ne bih mogla da ih zamislim, a da ih doživim muževnije. Postoje tačno određeni tipovi kod kojih bih skroz podržala taj stil - to su muškarci nalik modelima sa piste, mršavi i visoki, koji svoj stil razvijaju prema svojoj senzualnosti”, objašnjava Murišić. Kod žena baletanke se mogu kombinovati i uz elegantan i uz casual look, a uz koju kombinaciju ih vidi kod muškaraca dizajnerka kaže:

”Mogu da ih zamislim uz dobar jeans, kao i uz lanene kombinacije. Da bih zadržala muževnost, kombinovala bih ih uz lanene pantalone i košulju, a baletankama učinila kombinaciju ležerniju. Takođe ih mogu zamisliti uz dobar mantil i bermude od teksasa”, predlaže Murišić.

Sagovornici Magazina ne kriju da kod odabira obuće, ipak im je mnogo bitnija udobnost od aktuelnih trendova.

”Svakako sam za udobnost, ali volim i šik stvari. Pun je pogodak je ako je i trendi lijepo i udobno, ali ne baš po svaku cijenu. Ako je trendi ne znači da je to pod obavezno i neka to bude izbor pojedinca, ličnog ukusa i da li će slijepo pratiti takve trendove. Generalno ne volim da mi se nameće modni stil jer umijem i sam da osmislim nešto kao ideju, a sve to odradim kod moje šnajderke ili kod obućara”, otkriva Barjaktarević. Za razliku od njega, Živaljević ide na “sigurne kombinacije”.

”U posljednje vrijeme isključivo biram udobnost i funkcionalnost. Svega nekoliko boja je u opticaju, pa sve lako kombinujem”, zaključuje on.

Nije pogrešno igrati se i istraživati

Dizajneri posljednjih godina pokušavaju da nametnu neke kreacije koje nijesu svojstvene za muškarce. Tanka je granica između kreativnosti i gluposti, ali kako kaže Golubović, granica se zna. On se osvrnuo i na haljine za muškarce sa potpisom Gucci.

”Uloga dizajnera jeste da nametne, tj. predstavi svoje ideje publici koja je glavni sudija da li ima slobodu da usvoji ili odbaci ono što im se dopada ili ne. Haljina za muškarce nije ništa novo u svijetu mode. Kroz razvoj civilizacije i kulture “Toge” su vrsta haljina koje nose žene i mušarci. Koje se i dan-danas nose u određenim krajevima svijeta. I nije pogrešno igrati se i istraživati. Izazivati kritičko mišljenje kod publike, jer mi kao stvaraoci to treba da radimo. Da ne ostavljamo ljude ravnodušnim. Da istražujemo i pronalazimo nešto novo što bi moglo da pored funkcionalnosti zadovoljava i estetske potrebe. Onda bi ovo pitanje mogli da postavimo i za “pantalone”, koje su sredinom prošlog vijeka žene počele da usvajaju kao ženski odjevni predmet. Ne zbog same estetike, već zbog funkcionalnosti i namjene. Da ne širim priču o tome. Svima je jasno poređenje”, siguran je Golubović.

”Moramo da uvijek imamo na umu da smo u 21. vijeku, i da muško-žensko odijevanje postaje nešto što polako prelazi u slobodu izbora. Možemo biti kritičari svega, ali što se mene tiče ako se muškarac osjeća lijepo i zadovoljno u haljini, zašto bi mi smetalo. Kao kad vidim ženu u poslovnom odijelu, koja je svoja, bez da joj to odijelo oduzima njenu ženstvenost. Glupost je ono što nema pozadinu, nema koncept i ideju, a urađeno je da bi se samo privukla trenutna pažnja bez osnova”, objašnjava Golubović.

Pajović raduje činjenica da haljine za muškarce nijesu zaživjele i kod nas.

”Moda nekad zna da prevazilazi okvire modernog i ukoliko ne umijete da baratate sa trendovima i da uklapate komade, i to prilagodite svom karakteru, onda to zna da bude baš neukusno. Nekad je ipak dobro napustiti zonu komfora, i dodati nešto nesvakidašnje svom outfitu i biti ekstreman, čisto da ne bismo bili svi uniformisani, kako žene tako i muškarci”, smatra Pajović.

Bonus video: