Milena Đurđić za "Vijesti": Moda se kao feniks uspravila, prilogodila i krenula dalje

U susret crnogorskoj Nedjelji mode, modna kreatorka Milena Đurđić koja će zatvoriti tu manifestaciju, priča o kolekciji koju će predstaviti tom prilikom i otkriva da je ovoga puta pripremila rekordnih 30 modela

4508 pregleda 6 komentar(a)
Savršen tim pronašla u Aziji: Milena Đurđić, Foto: Nikola Vulikić
Savršen tim pronašla u Aziji: Milena Đurđić, Foto: Nikola Vulikić

Crnogorska modna dizajnerka Milena Đurđić pored brojnih crnogorskih i regionalnih kolega, učesnik je ovogodišnjeg jesenjeg izdanja Somersby Fashion Week Montenegro manifestacije, na kojoj će prikazati najnoviju kolekciju sačinjenu od, kako je otkrila u razgovoru za dodatak "Vijesti" - "Magazin, čak 30 modela.

Osim o svojoj kolekciji, koja nosi radni naziv “Odraz jednog vremena”, Đurđić se u intervjuu osvrnula i na ekologiju, koja je sve značajniji dio mode, a s obzirom na to da će zatvoriti 29. izdanje crnogorske Nedjelje mode, pojasnila je koliko je značajna ta prilika da publika, na neki način, izađe sa revije sa slikama njene kolekcije u glavi.

”Da, kao što sam i posljednjom mojom kolekcijom ‘Amazonija’, zatvorila MFW prije dvije godine, i ovog puta mi je ukazana čast da zatvorim najveći modni događaj u našoj državi. Slažem se da publika izlazi sa slikama posljednje kolekcije, posljednjih modela sa manifestacije, ali je stvar izazvati emociju, ostaviti utisak. To je, u svakom slučaju, dodatna obaveza, jer treba napraviti smislenu modnu priču, modele koji će ostaviti utisak i sjećanje na cijelu manifestaciju, od teme, muzike, performansa i na kraju samih kreacija”, smatra ona.

Đurđićeva otkriva i koliko je taj zadatak zahtjevan sa tehničke strane, jer je posljednja u bekstejdžu kada su u pitanju pripreme.

”Što se tiče pozicije ‘čekanja’ u bekstejdžu do kraja, iskustvom i svjetskom praksom u ovakvim događajima, nastojim da sve prođe u najboljem redu. Imam svoj tim modela, zatim tu su moji šivači, garderoberi, šminkeri koji su angažovani samo oko moje kolekcije, jer bi u suprotnom bilo prilično stresno, pa i haotično, tako da moja ekipa i ja, dobro uigrani i pripremljeni, samo čekamo ‘trenutak istine’ i dokaza nove priče koju smo pripremili”, uz osmijeh dodaje, a zatim nagovještava šta je pripremila za Nedjelju mode ovoga puta.

”Kao dizajnerka koja se od početka svoga rada opredijelila za njegovanje modnog dizajna, koji ima aktivan odnos prema sredini, društvu, izražavajući na svoj način kritički stav prema određenim društvenim pojavama, bilo je nemoguć izopštiti se iz jednog velikog i novog poglavlja koji je knjiga zvana život otvorila prije dvije godine”, objašnjava dizajnerka.

”Novi život svih nas na planeti... i poglavlje koje, nažalost, još čitamo, živimo… Pandemija koronavirusa, očigledno je promijenila našu svakodnevicu. Živimo pod nikad viđenim uslovima, izolacije, ograničene slobode kretanja, ekonomija je dobrano uzdrmana… Sve to pobudilo je u meni jaku emociju, empatiju, koja se prolila po papiru prije nekoliko mjeseci. Tako je nastala kolekcija, radnog naziva ‘Odraz jednog vremena’, sa rekordnim brojem (30) modela”, istakla je ona.

”Kolekcija je rađena u crnim materijalima sa povremenim ‘upadima’ bijele i bež. Podijeljena u dvije strukture materijala, prvi dio kožni materijali, reljefasti, teški, transparentni (šta to vidimo iza, kad se završi pandemija, šta je to smo izvukli kao pouku... prodiranje u suštinu naših bića i koliko smo ovim izazovom radili na sebi i potrudili se da budemo bolji, plemenitiji, solidarniji, humaniji, ljudi)”, nastavlja Đurđićeva.

”Drugi dio kolekcije je rađen od elagantnijih materijala, koji su vazdušastiji, mekši, sa više ljepših i obećavajućih snova za sve nas...”, dodala je ona.

Za njene ranije kolekcije jedna od karakteristika je i to što su boje uvijek bile svedenije, bez prevelikog šarenila i jakih dezena, a ovoga puta se odlučila samo za bijelu, crnu i bež, pa pojašnjava i zbog čega.

”Dio odgovora sam dala u prethodnom pitanju - crno-bijela kolekcija jer crna i bijela jesu jasne slike vremena koje živimo, bez boja koje bi živjeli, slobodom koja nam je oduzeta pandemijom... moda jeste tu da sjajem i glamurom i najtmurnija vremena pretvori u lijepo maštanje i nadanja, ali mene je, ipak, povuklo da odraz ovog vremena ne banalizujem i da svojim istinskim osjećanjima prenesem moj doživljaj stanja koje živimo... nadamo se, još ne dugo”, poručuje modna kreatorka.

Milena Đurđić
Milena Đurđićfoto: Andrija Boljević

”Sa druge strane, optimizam kao vječni pokretač svih nas i kao jedinica mjere koja nas i održava, epilog je priče koju ćete moći vidjeti 25. novembra”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Ljubitelji njenih modela navikli su da u kolekcijama budu komadi koji se mogu nositi za svakodnevne, poslovne prilike, ali i, kako ona sama kaže - “buntovne večernje varijante”.

Ovoga puta pripremila je iznenađenje za posjetioce Nedjelje mode.

”Ne volim ‘već viđene’ stvari pa se trudim da određenim modifikacijmama, malim doradama na neočekivanim mjestima, izmjestim se iz šablona. Volim neobične, ali klasične komade. Ovaj put predstravljam i desetak svečanih haljina”, otkrila je ona.

U međuvremenu, svjetska moda se sve više okreće ekologiji, pa je tako slučaj i sa ovogodišnjim Fashion Weekom, gdje studenti UDG-a imaju kolekcije inspirisane ekologijom, a učenici Marine Banović predstavljaju modele od recikliranih materijala.

”Moramo više pažnje posvetiti prirodi i  ekologiji”: Milena Đurđić
”Moramo više pažnje posvetiti prirodi i ekologiji”: Milena Đurđić foto: Nikola Vulikić

Ova tema nije strana ni Đurđić, koja je, podsjeća, posljednjom kolekcijom dala akcenat šumama Amazonije.

”U svojoj posljednjoj kolekciji inspiracija su bile šume Amazonije, koje su pretpjele velike požare. Modelima sam izrazila svoj lični stav, svoj doživljaj događaja koji treba da pogađa i brine sve nas. Svaki globalni problem predstavlja ozbiljnu, zahtjevnu temu. Velike teme poput ove, uvijek me snažno motivišu da kao kreativni stvaralac indirektno podstaknem, opomenem, pozovem da mijenjamo stvari... jer ova planeta je naš dom. Bravo za Marinu Banović i njene učenike što će kroz ovu temu napraviti još jedan osvrt na bitan problem koji prijeti da uništi našu planetu”, poručuje ona.

”Moramo više pažnje posvetiti prirodi, ekologiji, očuvanju životne sredine, da sami ne ugrožavamo svoje životno stanište, da ne siječemo granu na kojoj sjedimo”, ističe modna dizajnerka, koja se ekologijom ne bavi samo u okviru kolekcija.

Model iz kolekcije Milene Đurđić
Model iz kolekcije Milene Đurđićfoto: Andrija Boljević

”Čini mi zadovoljstvo i ponos što sam bila u prilici da mom gradu poklonim određeni broj sadnica za mali trg kod Dalmatinske ulice, i dam skromni doprinos u ozelenjavanju i ulješavanju javnih površina našeg grada”, ispričala je ona.

Jedno od rješenja za “brzu modu” i kreacije koje se uglavnom nakon sezone nošenja bacaju je i višenamjensko nošenje i kombinovanje kao što je to slučaj sa modelima Đurđićeve.

“Evidentno je da je to veliki problem u modnoji industriji posljednjih šest, sedam godina... sa jakom ekspanzijom društvenih mreža i ostalih internet platformi koje uslovljavaju na stalne promjene, nove trendove i td. Moj apel je da usporimo modu, vratimo joj imidž koji je imala, da joj vratimo ljepotu koja je napravljena u njoj samoj, da bi se u njoj uživalo... a ne da bi napravili jednu dobru fotku na Instagramu, pri tom ne shvatajući poentu modne umjetnosti”, kaže ona.

A dok se bavi modnom umjetnošću, crnogorska modna kreatorka iza sebe ima tim koji joj pomaže da sve ideje pretoči u opipljive modele, a neki od njih su i sa drugog kontinenta.

”Moj tim se, iz godine u godinu, proširuje. Pored asistenta, zaduženog, prije svega za grafički dizajn, fotografa, PR-a, pozicija na kojima su angažovani naši talentovani mladi ljudi, neposredni proces proizvodnje se odvija oslanjajući se, uglavnom, na visokostručnu, profesionalnu, radnu snagu iz inostranstva. I pored višegodišnjeg istrajnog traženja potrebnog stručnog kadra za proizvodnju u Crnoj Gori, BiH,Srbiji, na kraju smo rješenje našli u dalekim zemljama Azije. Mislim da sada imamo jedan kompetentan, homogen, stručan, respektabilan tim, spreman i u mogućnosti da sve moje dizajnerske ideje na najbolji način prenese na tkaninu, da ih materijalizuje”, pohvalila se modna dizajnerka.

Na nju i tim neminovno je uticala i pandemija, ne samo kao inspiracija za modele, već i u procesu rada, što i sama ističe.

”Nažalost, koronavirus, najveća pošast ovog doba snažno je i mnogostruko uticala na naše živote. Svi se navikavamo na neki novi život, život ograničenih kretanja i sloboda, zaustavljenih ili odloženih planova, nemogućnost relizacije nekih lijepih i ambicioznih projekata. Nakon dvije godine prikazujem svoju novu kolekciju i radujem se tom novom poletu koji sa sobom nosi, nadam se, nove i lijepe vjetrove za našu branšu”, odgovara ona.

”Moram reći, da smo u mom ateljeu sve vrijeme radili u punom angažmanu. To je, svakako, bilo u izmijenjim zahtjevima klijenata, traženim proizvodima, možda i užicima… ali sve vrijeme sa puno energijom. Što je u ovom vremenu i najvažnije”, zaključuje Đurđićeva.

U susret predstojećem Fashion Weeku dobili smo i nove mjere Vlade u borbi protiv korona virusa, a Đurđićeva komentariše to koliko će one uticati na modne manifestacije, uključujući i crnogorsku Nedjelju mode.

”Organizatori FW su prethodne dvije godine uprkos pandemiji uspjeli da organizuju Nedjelju mode u Crnoj Gori i sve čestitke za to pripadaju predsjedniku Modne komore, Srđi Lubardi i njegovom timu. Uočljiva su njegova nastajanja da se izgrađuje jedna reprezentativna manifestacija, koja će uz stalna dograđivanja, naravno i uz podršku relevantnih insitucija, kroz koju koju godinu, nadam se i očekujem, moći da parira svjetskim Nedjeljama mode”, smatra ona.

”Moda je stala samo na momenat, u onom prvom talasu koronavirusa, ali se kao feniks uspravila, prilogodila i krenula dalje. Nekim svojim kreativnim, praktičnijim, putevima. Zato dizajn i jeste primijenjena umjetnost”, pojasnila je modna kreatorka, priznajući da će korona zasada usporiti proces prezentacije njene nove kolekcije, pa je neće predstavljati nakon crnogorske Nedjelje mode.

”Upravo zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusom i zdravstvenih mjera koje preduzimaju zemlje regiona i šire, iz sadašnjeg sagledavanja stvari teško je gajiti realna očekivanja da će se to desiti”, kazala je Đurđićeva.

Kvalitetna TV emisija nezamisliva je bez stiliste

Milena Đurđić pored kreiranja novih modela, često je sarađivala i sa TV licima, kao stilista, a među voditeljima koje je “oblačila” bili su i oni sa Televizije Vijesti.

”Mogu reći da sam imala vrlo lijepu saradnju sa TV voditeljima vaše kuće. Svakako, da sam uvijek raspoložena da se kvalitetne saradnje nastavljaju”, poručuje ona, a zatim otkriva kako je sarađivati sa TV licima.

”Iskustva su, zaista, različita. Radila sam u više naših TV kuća i, moje iskustvo mi govori da smo, generalno gledajući, još dosta daleko od pravilnog shvatanja posla stiliste/kostimografa TV prezentera, poput načina kako su stvari postavljene i funkcionišu u poznatim TV kućama regiona i svijeta. To je povelika tema, koja zahtijeva podrobnoje izlaganje”, smatra ona i objašnjava šta je konkretno zadatak jednog modnog stiliste za televizije.

”Zadatak stiliste je da osmisli i ponudi originalnu ideju vizuelnog identiteta televizijske kuće, koja će biti savremena, da svakog TV prezentera ‘obradi’ pojedinačno, i da se napravi stilsko jedinstvo emisije. U ovom dobu prosto je nezamisliva kvalitetna TV emisija bez stiliste. Dobar stilista u najvećoj mjeri kreira vizuelni izraz neke ličnosti, i doprinosi vizuelnom identitetu TV kuće”, ističe Đurđićeva.

Odjeća je uvijek služila izražavanju mišljenja

Osim u ograničavanju, pandemija je, smatra Đurđićeva, uticala i na stil modnih dizajnera, pa je to razlog zbog čega sve češće možemo vidjeti plus size modele.

”Mislim da je taj trend nastao, sa posebnim ubrzanjem posljednjih godina, kao posljedica pandemije... u nedostatku nekih posebnih povoda za slavlja, velikih događaja i ostalih prilika gdje bi pokazali elegantne haljine i smokinge, dizajneri uslovljeni na taj način, su se više nego ikad bavili dizajnom komforne garderobe, koja treba da bude nosiva, a opet neobična, fashion. Da pokrije neke svakodnevne obaveze, ali i da se u toj garderobi može poći i na ručak ili neobaveznu večeru”, priča modna dizajnerka.

”Tako su nastali novi tehnološki materijali koji zadovoljavaju elemente udobnosti, šika... Sa tog aspekta, pandemija je ponudila svima nama (dizajnerima) jedan nov pristup stvaranja, jedan novi izazov u kreiranju. Ne samo danas, odjeća je uvijek služila izražavanju mišljenja, revolta, uvjerenja... vrijeme koje živimo i emocija koju nosimo reflektuje se kroz odjeću koju nosimo. Sloboda kretanja i svih ostalih ograničenja uslijed mjera zbog pandemija, našla je svoj izlaz kroz garderobu koju nosimo”, dodala je ona.

U svojoj posljednjoj kolekciji inspiracija su bile šume Amazonije, koje su pretpjele velike požare. Modelima sam izrazila svoj lični stav, svoj doživljaj događaja koji treba da pogađa i brine sve nas. Svaki globalni problem predstavlja ozbiljnu, zahtjevnu temu. Velike teme poput ove, uvijek me snažno motivišu da kao kreativni stvaralac indirektno podstaknem, opomenem, pozovem da mijenjamo stvari... jer ova planeta je naš dom.

Pandemija koronavirusa, očigledno je promijenila našu svakodnevicu. Živimo pod nikad viđenim uslovima, izolacije, ograničene slobode kretanja, ekonomija je dobrano uzdrmana… Sve to pobudilo je u meni jaku emociju, empatiju, koja se prolila po papiru prije nekoliko mjeseci.

Bonus video: