Studenti predstavili radove u okviru Modnih vinjeta

Prve večeri crnogorske Nedjelje mode, najviše pažnje privukli su radovi studenata Fakulteta za dizajn i multimediju

1031 pregleda 0 komentar(a)
Kreacije studenata prve godine Fakulteta za dizajn i multimediju, Foto: SAVO PRELEVIC
Kreacije studenata prve godine Fakulteta za dizajn i multimediju, Foto: SAVO PRELEVIC

Ovogodišnje, jesenje izdanje crnogorske Nedjelje mode, otvoreno je u Capital Plazi u Podgorici u ponedjeljak veče, a u okviru projekta Modne vinjete, modele su predstavili studenti prve godine Fakulteta za dizajn i multimediju, na smjeru Modni dizajn.

Oni su izložili modele izrađene uglavnom od krep i hamer papira, u bijeloj boji, odgovarajući na zadatu temu - voda.

Petar Jauković, jedan od studenata koji su izložili svoje radove, završio je smjer Grafički dizajn, ali je odlučio da nakon toga upiše i modni smjer.

”U suštini sam vrlo spontano donio tu odluku. Neko sam koga interesuju i grafički i modni, zapravo sve vrste dizajna, tako da mi nije bio problem da se prebacim. Osim toga što je na istom fakultetu, polažem samo razliku predmeta. I moja sestra je na Modnom dizajnu, pa je i ona zaslužna za tu odluku. Dosta me je inspirisao njen rad i to kako sam fakultet funkcioniše”, ispričao je Jauković, a zatim otkrio više o svom izloženom modelu.

Izložba modela u okviru prve večeri Fashion Weeka
Izložba modela u okviru prve večeri Fashion Weekafoto: Savo Prelević

”Tema je bila voda, pa je samim tim vrlo apstraktna. Neki od nas su se fokusirali na iskazivanje teme kroz formu, neki kroz teksturu, tako samim tim što je tema apstraktna dosta je individualno svaki rad odrađen. Tako da što se tiče konkretno mog projekta, u pitanju je dekonstrukcija, zato što je sama tema bila brodolom i dodao sam još nekoliko detalja, poput škrga koje se vide kroz formu”, objasnio je on.

Jauković se nada da će ubrzo biti u mogućnosti da predstavi i nosive modele, izrađene od tekstila.

”Svaka godina nosi sa sobom nove projekte, tako se i materijal sa kojim radimo mijenja, pa sigurno da će biti nosivijih modela”, istakao je on.

Među studentima koji su izložili radove bila je i Jovana Drašković, a sudjeći po komentarima posjetilaca, njena kreacija privukla je najviše pažnje. Možda i zato što ju je lako zamisliti napravljenu i od tekstila.

”To nije bila moja zamisao konkretno, već smo se preko ‘sketchbooka’ najviše prilagodili tom obliku i formi. Zadovoljna sam. Nisam se prepustila u smislu - kako bude biće, već sam se zaista potrudila, ne samo ja, već svi mi koji smo izložili radove, od prvog dana do samog izlaganja, i svi smo se trudili da svaki model uspije, što je veoma bitno za nas kao grupu”, tvrdi ona.

Neki modeli prikazani su na manekenkama
Neki modeli prikazani su na manekenkamafoto: Savo Prelević

”Nisam puno koristila geometriju, ali tu su dva oblika koja sam preferirala, tako da je to nekako i u skladu sa dogovorom sa našom profesoricom, i mislim da je rad na kraju zadovoljio i moja, ali i njena očekivanja, što je najbitnije”, dodaje Drašković, koja smatra da su ovakve prilike za mlade studente neprocjenjive.

”Za nas koji smo tek počeli bilo je iznenađenje što smo uopšte imali priliku da učestvujemo na bilo kakvoj manifestaciji. Ovo je velika prilika pogotovo za nas koji smo na prvoj godini, jer smo tek počeli u septembru, a već imamo priliku da se prikažemo i pokažemo naše ideje, motivacije... Naravno da nam to godi i prija”, zaključuje ona.

Njena koleginica Amanda Berišaj, otkrila je šta je njoj bila najveća inspiracija.

”Pored teme voda, trebalo je da prikažemo i ono što nas najviše inspiriše. Mene je tema voda najviše asocirala na talase. Pošto je materijal bio hamer papi, bilo je dosta teško izraditi ovu kreaciju, trebalo mi je puno papira, ali i vremena. Ali, trudila sam se i stigla do cilja”, kazala je ona, dodajući da je na svom modelu radila šest dana bez prestanka.

Tamara Ječmenica, pored vode, bila je inspirisana i haljinama antičke Grčke.

”Tema je bila voda, pa sam ja izvela da struktura i materijal podsjećaju na kretanje vode, ali sama haljina, kao formu ima za inspiraciju Grčku. Kao inspiracija su mi najviše poslužili kretanje talasa, vodopad, vjetar koji pokreće vodu i zato na mojoj haljini ima dosta nabora, jer sam htjela da uklopim da bude u skladu sa temom”, pojasnila je ona.

Iz kolekcije brenda Hunt
Iz kolekcije brenda Huntfoto: Savo Prelević

”Opet, moja inspiracija se nekako povezala i sa Grčkom, što je razlog zbog čega se malo razlikuje od ostalih. Za izradu sam koristila krep i hamer papir, ljepak sa kojim sam povezala ta dva papira. Mislim da je moguće napraviti ovakav model od tkanine. Ovo je moj prvi rad, pa se nadam da jeste moguće u budućnosti to učiniti”, dodaje ona.

”Uz pripremu, skiciranje i detaljne razrade trebalo mi je nekih deset dana, ali konkretno samo rad sa materijalom trajao je nekih četiri”, otkrila je Ječmenica, koja je poput kolega, zahvalna na pruženoj prilici da učestvuje na Fashion Weeku.

”Za mene je ovo velika prilika, nisam očekivala da će tako brzo doći do nje, svega dva mjeseca pošto smo počeli na fakultetu, ali baš zato sam ponosna na sve nas”, kazala je ona.

Osim kreacija studenata, posjetioci su, na lutkama, mogli vidjeti izložene komade dizajnera koji učestvuju na 29. Fashion Weeku, a neki modeli prikazani su i na manekenkama.

Somersby Fashion Week Montenegro, kako glasi zvanični naziv 29. Nedjelje mode, nastavljen je sinoć na Imanju Knjaz, gdje su svoje kolekcije predstaviti Milena Vujačić, Boško Jakovljević, Kristina Ilić - Hunt, Ratka Pozdnyakova - Li’Elli i Atelier Ana Simone.

Modeli Milene Vujačić
Modeli Milene Vujačićfoto: Savo Prelević

Večeras će svoju kolekciju, bez prisustva publike i medija, prikazati Lazar Ilić, dok je posljednje veče, koje će se održati 25. novembra, rezervisano za Marinu Banović, Nadu Koljenšić i Milenu Đurđić.

U okviru posljednje večeri svoje radove publici prezentovaće i studenti treće godine Modnog dizajna.

Posjetioci Fashion Weeka imaju priliku da pogledaju i izložbu slika umjetnice Orijane Ubović, kao i nakit sa potpisom Milene Đergović.

Pohvale dobili i od iskusnijih kolega

Među posjetiocima izložbe Modne vinjete, bila je i dizajnerka Marina Banović, koja će u okviru treće večeri Nedjelje mode predstaviti kolekciju koju je radila sa učenicima SSŠ “Spasoje Raspopović”, kojima predaje.

Ona je, posmatrajući radove studenata, istakla da su svi zanimljivi, ali da su najbolji odgovor na temu voda, dale Amanda Berišaj i Jovana Drašković, čiji je model po njenom mišljenju bio najzahtjevniji za izradu.

”Ovaj je najzahtjevniji u konstrukciji, a najzanimljiviji mi je onaj koji je uradila Berišaj. Kada sam došla danas da završim svoju postavku, prvo su me sačekali studenti, čiji su radovi već bili izloženi i bila sam oduševljena”, bio je njen komentar.

Sa izložbe studenata Modnog dizajna
Sa izložbe studenata Modnog dizajnafoto: Savo Prelević

”Različit je senzibilitet, ali vidi se, iako je rađeno u papiru, od samog prelamanja i pristupa, načina, kakva se struktura želi postići i kakvu su formu dobili, vidi se tačno ko šta preferira. Ko geometriju, ko romantizam... Prepoznala sam čak i Japan... Ali veoma mi se dopalo ovo što su radili”, dodala je Banović.

”Mi sa đacima u srednjoj školi pokušavamo da pravimo ovakve tematske izložbe, to su odlični zadaci za njih, jer razvijaju ne samo kreativnost, već i moždane vijuge. Jer ovdje morate biti spretni, a ne samo da imate inicijalnu ideju, da sve ono što ste zamislili materijalizujete”, smatra ona.

Bonus video: