Šta je pametno kupovati na rasprodajama, a šta nije

Najvažnije jednostavno pravilo je - ne kupujte stvari samo zato što su na rasprodaji

5552 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Polako stiže vrijeme rasprodaja, doba koje mnogi koriste za nabavku garderobe. Međutim, poželjno je naučiti šta treba, a šta ne treba kupovati dok traju sniženja, kako biste pametno iskoristili svoj novac.

Čekanje na rasprodaje može se isplatiti naročito ako ste upamtili neki komad odjeće koji vam se dopada i sačekali da njegova cijena padne. Generalno je pravilo da tokom rasprodaja treba dati prednost kvalitetu nad kvantitetom i uštedjeti kod kupovine inače skupljih osnovnih komada - kaputa, čizama, jakni…

Najvažnije jednostavno pravilo je - ne kupujte stvari samo zato što su na rasprodaji. Čak i kad je nešto baš jeftino, pitajte sebe da li vam treba, sa čim i u kojoj prilici ćete to nositi i tako dalje.

Pametno je kupovati garderobu kojoj sada nije sezona, iako vam se može učliniti da je tokom jesenjih dana neprikladno kupovati ljetnje hajine ili sandale. Ti komadi dobro će vam doći naredne sezone, naročito ako se odlučite za klasičnije komade koji u međuvremenu neće 'izaći' iz mode.

Nije pametno kupovati odjeću čija veličina vam ne odgovara - ne nadajte se da ćete smršati ako vam je nešto malo, i ne kupujte prevelike komade jer se ponešto može popraviti kod krojačice, ali većina stvari, ipak, ne može.

Prije odlaska u kupovinu napravite spisak želja. Pažljivo pogledajte svoju garderobu i utvrdite da li vam nešto nedostaje. Prisjetite se, na primjer, da imate suknju uz koju se ne slaže ni jedan gornji dio odjeće koji imate i na listu želja upišite i potražite takav komad.

Ne idite u kupovinu kada se osjećate umorno ili ste pod stresom. Kupovina kada ste pod stresom je kao kupovina namirnica kada ste gladni. Izaći ćete sa stvarima za kojima samo žudite, a ne sa stvarima koje su vam zaista potrebne.

Bonus video: