Modni dizajneri su i dalje tu

Crnogorska Nedjelja mode zatvorena je u četvrtak veče, revijama Marine Banović, Nade Koljenšić, Milene Đurđić, Natalije Nurbanove i studenata Modnog dizajna

3117 pregleda 2 komentar(a)
Kolekcija Milene Đurđić, Foto: SAVO PRELEVIC
Kolekcija Milene Đurđić, Foto: SAVO PRELEVIC

Crnogorska modna dizajnerka Milena Đurđić zatvorila je 29. izdanje modne manifestacije Somersby Fashion Week Montenegro, večeras na Imanju Knjaz u Podgorici, kolekcijom od 30 modela.

Kao što je i ranije najavila, modeli su bili u crnim i bijelim bojama, sa povremenim bež tonovima, a sudeći po reakcijama nakon manifestacije, na publiku je upravo njena kolekcija ostavila najveći utisak.

”Smatram da uvijek može bolje. Ovo nije momenat mog perfekcionizma, u smislu da želi da dokažem da mogu bolje, već negdje to mogu da učinim kada sve rezimiram i tada ću znati da li sam zadovoljna prikazanom kolekcijom. Vjerovatno ću, kao što je bio slučaj i sa prethodnim pomisliti da je negdje moglo još nešto da se doradi”, ispričala je nakon revije Đurđić.

”Ali generalno - jesam zadovoljna, s obzirom na to da sam imala peh prije mjesec dana (udes u Turskoj) i da sam radila u kreativnim odsutnostima, pod umorom, psihičkim posljedicama koje sam pretrpjela, ali sam u svakom slučaju reakcije publike su pokazale najviše o kolekciji”, istakla je modna dizajnerka.

Pravo modno osvježenje na Nedjelji mode, bili su studenti treće godine Fakulteta za dizajn i multimediju na smjeru Modni dizajn, koji su se predstavili sa po jednim modelom, ali i dvije studentkinje, Jelena Rudović i Aleksandra Pismenckaja koje su prikazale diplomske kolekcije od po pet kreacija.

Aleksandra Pismenckaja sa svojim modelom
Aleksandra Pismenckaja sa svojim modelomfoto: Savo Prelević

”Ovo je bila moja prva kolekcija od pet modela, tema je bila posvećena zlatnom presjeku i beskonačnom pokretu te spirale. Željela sam da pokažem publici da je ova kolekcija za mene znači baš puno, ali i da preslikam to što je u prirodi sve idealno. Sama sam radila šablone, uz pomoć zlatnog presjeka i tako sam kreirala i print i kroj...”, ispričala je za “Vijesti” Pismenckaja, koja je iz Gruzije, ali već sedam godina živi u Crnoj Gori.

S obzirom na to da je kolekcija koju je predstavila na Nedjelji mode njena prva, dobila je i simboličan naziv - Početak.

Dizajneri uglavnom pričaju o stvarima o kojima mali broj ljudi razmišlja, modeli izgledaju lijepo, ali naš zadatak je i da pokažemo i ukažemo na nešto, da pošaljemo poruku. Mislim da je naš rad veoma važan za svijet, jer svaki čovjek mora da razumije šta je moda i šta mi radimo, jer to je veliki posao u koji ulažemo puno truda, da bi dobili rješenje kakvo vidite na modnim pistama”, ispričala je ona.

Jednako iznenađenje priredila je i crnogorska modna kreatorka Marina Banović, koja je sa svojim učenicima iz SSŠ “Spasoje Raspopović” za ovu priliku pripremila kolekciju sačinjenu od recikliranih materijala, uglavnom teksasa kombinovanog sa drugim tkaninama.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i kolekciju haljina za specijalne prilike kreatorke Natalije Nurbanove.

I buduće mlade koje su se našle u publici imale su reviju posvećenu njima, odnosno kolekciju vjenčanica pod nazivom “Bijela rada” koju je prikazala modna kreatorka Nada Koljenšić.

Po završetku manifestacije, Srđa Lubarda, predsjednik Modne komore Crne Gore, koja organizuje Nedjelju mode, nije krio zadovoljstvo.

”Zadovoljan sam prije svega, jer smo večeras poštovali sve mjere Instituta za javno zdravlje. Imali smo i turističku inspekciju koja je utvrdila da zaista poštujemo sve mjere, da smo jedan ozbiljan umjetničko-kulturni događaj i to me posebno raduje. Takođe me raduje i to što smo imali dobre kolekcije naših dizajnera, jer su oni bili najugroženiji kada je pandemija u pitanju, odnosno njihov rad. Zato je ovo bila prilika da se promoviše to što oni rade, jer zaista sve što oni rade je vezano za događaje poput svadbi, matura, dočeka Nove godine... sve to što je negdje zabranjeno, a oni moraju od nečega da žive. Ovo je bio način da pokažemo da su dizajneri i dalje tu”, istakao je Lubarda.

Bonus video: