Savršenstvo je u jednostavnosti

”Moda je umjetnost, a kako sam oduvijek bio zainteresovan za stvaranje i kreativni izraz, moda je bila logičan put kada me klasična muzika inspiriše toliko da poželim da je materijalizujem u obliku predivnih kreacija za dame"

4537 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Đoković, Foto: Dušan Stević
Stefan Đoković, Foto: Dušan Stević

Talenat i kreativnost može se pokazati i kroz više grana umjetnosti, a sebe na samo jednu nije želio da fokusira muzičar i dizajner Stefan Đoković.

I dok njegovo izvođenje Šopenove Revolucionarne etide za koju je snimio spot ruši rekord sa brojem pregleda na Youtube servisu, Stefan jednako supješno gradi karijeru i modnog dizajnera.

Kad je u pitanju muzička karijera, nastupao u najvećim svetskim salama poput Karnegi hola, koncertne dvorane filharmonije Sankt Peterburga, a školovao se za klavir i pjevanje u Londonu, Njujorku i Beogradu. No ništa manje uspjeha ne ostvaruje ni na polju dizajna i mode gdje je za kratko vrijeme osvojio domaće i internacionalne piste.

Muziku i modu često spaja, pa mu je tako Šopenov “Nokturno” u cis molu bio inspiracija za njegovu kolekciju “Notturno” sa kojom je učestvovao na Milanskoj nedjelji mode, a takođe ima i parfem sa istim imenom.

”Moda je umjetnost, a kako sam oduvijek bio zainteresovan za stvaranje i kreativni izraz, moda je bila logičan put kada me klasična muzika inspiriše toliko da poželim da je materijalizujem u obliku predivnih kreacija za dame. Forma i suština u modi su za mene u savršenom skladu i smatram da je izuzetan uspjeh, ali i osjećaj za umjetnika kada svoje djelo vidi kako živi nakon stvaranja. Taj osjećaj kada vidim ženu u svojoj haljini ili kaputu vam teško mogu opisati”, priča u razgovoru za Magazin Đoković kako se zainteresovao za modu.

Stefan Đoković
Stefan Đokovićfoto: Dušan Stević

Zaštitno lice za njegovu posljednju kolekciju je glumica Dragana Mićalović. O tome kako je došlo do saradnje sa njom i koliko je bitno imati podršku od javnih ličnosti, umjetnik kaže:

”Moram prije svega da istaknem da je Dragana Mićalović izuzetna ličnost i veliki profesionalac. Kao i za bilo koju drugu saradnju, važno je da se energija, ali i vizija poklope, da se njoj dopada ono što ja radim i da se meni dopada način na koji ona sprovodi svoj kreativni izraz. Gaga je fenomenalna glumica i tek je čekaju veliki uspjesi. A kada za to dođe vrijeme biću uvijek tu da i ja nju podržim kao i ona mene. Saradnja sa svim ženama koje nose moje modele je izuzetno važna, ona se ne gradi preko noći i mora da se njeguje”, smatra Đoković koji kreira za žene jer mu je kako kaže inspirativna i daje prostora da ispolji kreativnost.

”Ženska moda je najpogodnija za moj izraz, savršenstvo je u jednostavnosti, ali i u detaljima kojima ženska moda obiluje. Ne kažem da se neću oprobati i u muškoj modi, ali za sada još uvijek nije vrijeme za to”, obećava Đoković.

Njegove kreacije namijenjene su ženama koje imaju vanvremenski stil.

Zaštitno lice nove kolekcije je glumica  Dragana Mićanović
Zaštitno lice nove kolekcije je glumica Dragana Mićanovićfoto: Dušan Stević

”Moje modele nose žene koje ne prate slijepo trendove i čija ličnost nosi haljine, a ne obrnuto. Njima moje kreacije služe da se izraze upravo kao i meni”, objašnjava umjetnik koji je svoje kolekcije predstavljao na odnim događajima u Srbiji, ali i van granica njegove zemlje.

”Za sada sam svoje kreacije predstavio još i u Milanu i Dubaiju. Plan je da, kada se situacija u svijetu stabilizuje, predstavim svoje kolekcije i u Parizu i u Njujorku”, otkriva on.

Iako tvrdi da će muška kolekcija sa njegovim potpisom sačekati, za sada se rad za jači pol svodi na kreiranje kostima koje nosi na sopstvenim nastupima.

”To se obično dešava kada me materijal inspiriše ili kada ne mogu da pronađem ono što želim u komercijalnim radnjama. Tada zaista uživam. Pravim odjeću i za svoju porodicu - za oca koji nažalost uvijek mora da čeka na njegov red, pošto su mi moje klijentkinje prioritet”, ističe Đoković.

Model Stefana Đokovića
Model Stefana Đokovićafoto: Dušan Stević

Iako je posljednjih godina aktivan kao modni dizajner, ipak je prevashodno muzičar. Trpi li muzika zbog ove Vaše druge ljubavi?

”Muzika nikada ne smije da trpi. To je moje zanimanje za koje sam se školovao i za klavir svakodnevno odvajam najmanje dva sata kako bih vježbao. Vježba je jedini način da se približite savršenstvu kojem svaki muzičar teži”, savjetuje Đoković koji nije samo pijanista. Naime, Stefan je i operski pjevač - tenor. Na pitanje čemu dajete prednost - pjevanju ili sviranju, odgovara:

”Teško pitanje. Dajem prednost klaviru, ali moja okolina često nije saglasna sa tim i insistira da što više pjevam”.

Stefan je studirao u inostranstvu, a najteže je bilo odabrati odgovarajuću akademiju, tačnije profesore.

”Nije bilo lako izabrati gdje ću da studiram jer sam po prirodi perfekcionista i želio sam samo najbolje. Najbolji profesori uvijek podržavaju talente svojih đaka ma koliko oni talenata imali” napominje Đoković koji iza sebe ima veliki broj nastupa.

”Kad biram repertoar bitno mi je da kroz isti pokažem virtuoznost. Zato biram djela omiljenih kompozitora Franca Lista ili Sergeja Rahmanjinova. I baš zato što su mi omiljeni, dajem sve od sebe da se to osjeti i u mojoj izvedbi”, ne krije on.

U Stefanovoj porodici ima talentovanih za muziku, no niko se profesionalno nije bavio istom kao on. Njegov djed svirao džez na trubi, a koliko afiniteta prema ovom žanru ima sagovornik Magazina, kaže:

”Samo u domenu redovnog posetioca džez klubova i pasioniranog kolekcionara ploča tog magičnog žanra koji se bazira na improvizaciji, što je u klasici rijetkost”, zaključuje Đoković.

Važno je da se dobro osjećam u svojoj koži

U svakodnevnom oblačenju žene na prostorima Balkana često ne prave razliku između dnevne kombinacije i one za veče. Na takvo shvatanje mode uveliko je uticala popularna serija “Sex & City”, gdje je glavna junakinja uvijek sređena. Kakav je Stefanov pogleda na “uličnu ili svakodnevnu modu”, kaže:

”Najvažnije je da se one u tim kombinacijama osjećaju sigurno i lijepo. Kako god da se obuku, ukoliko im ta odjeća daje osjećaj dodatnog samopouzdanja, to podržavam i primijetim kao i svi. Važno je pratiti lični izraz i ne osuđivati bilo koga samo zato što je drugačiji i što nam se ne dopada ono što nosi. U svemu treba vidjeti ljepotu. A što se serije tiče, sve je već rečeno - kultno ostvarenje koje je pomjerilo granice modne industrije i postaklo emancipaciju žena i proslavilo upravo različitosti”.

Model Stefana Đokovića
Model Stefana Đokovićafoto: Dušan Stević

Zahvaljujući ovoj seriji dosta brednova i kreatora je postalo popularno i kod nas. Na pitanje da li i sam radije bira brendirane komade, ili je mnogo bitnije da jedan odjevni predmet bude dobro uklopljen, odgovara:

”Izuzento mi je bitno da je moja odjeća od kvalitetnih prirodnih materijala besprekornog kroja koje, nadam se dobro uklapam. Važno je da se dobro osjećam u svojoj kožI”.

Bonus video: