Trikovi: Kako da miris parfema na vašoj koži traje što duže?

Poneko voli da rasprši parfem u vazduh i prođe kroz njega, ali to zapravo nije dobra taktika

4313 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Imate osjećaj da vaš parfem ispari u rekordnom roku? Možda pravite neke greške u nanošenju. Evo kako pripremiti kožu i pravilno nanijeti parfem.

Ako pripadate onima koji ne mogu da žive bez parfema, sigurno ste se našli u situaciji da on na vašoj koži traje prekratko, odnosno brzo ispari. Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako biste to spriječili. Naravno, možda se radi o parfemu odnosno toaletnoj vodi koja je nešto slabija, ali čak i u tom slučaju, možete produžiti djelovanje mirisa pravilnim nanošenjem. Riječ je i pripremi kože uz koju ćete duže uživati u omiljenom mirisu.

Za početak, toaletne vode sadrže između 8 i 10 odsto parfema i traju par sati, dok 'eau du parfum' ima između 10 i 20 procenata parfema te može trajati minimalno četiri sata.

Svi već znamo da parfem treba nanijeti na određena mjesta kako bi duže trajao i "pustio" svoju pravu čaroliju - iza uha i na zglobovima poput unutrašnjih djelova šake, lakta i koljena. Poneko voli da rasprši parfem u vazduh i prođe kroz njega, ali to zapravo nije dobra taktika. Za što duže trajanje, treba ga nanijeti direktno na kožu. Isto tako, mnogi od nas nanesu parfem na jednu ruku pa protrljaju drugom kako bi se miris prenio. To treba izbjegavati. Naime, tako nastaje trenje koje podstiče stvaranje toplote, a to znači da će parfem brže ispariti s površine kože, piše Gloria Glam.

Prije toga, najbolje bi bilo redovno raditi piling kože kako biste uklonili sve mrtve ćelije sa površine, a zatim nanijeti losion za tijelo, i to najbolje s uljem ili samo ovlažiti kožu nekim podatnim uljem. Parfemi se odlično slažu s uljima i ona pomažu da dođu do izražaja na našoj koži. Naravno, ako možete, koristite losion ili ulje s istim mirisom kao što je vaš parfem, odnosno iz iste linije pa ćete tako pojačati utisak.

Parfem treba nanositi na mjesta na kojima će tjelesna toplota lagano ispuštati parfem dok ne ispari. To su i mjesta na kojima možete osjetiti puls, poput vrata, odnosno iza uha, zapešća, unutrašnji dijelovi lakta i iza koljena, ali i u predjelu pupka, kao i na prednju stranu šaka.

S obzirom na to da parfemi duže traju na tkaninama nego na našoj koži, nanesite ih na neke komade koje često nosite, poput šalova ili odjevnih komada. Tako ćete uživati u parfemu duže, odnosno svaki put kad nosite omiljeni komad.

Ako nijeste sigurni u to da li se vaš parfem osjeća ili ne, probajte da pitate nekog bliskog. Moguće je, naime, da ste se toliko navikli na vaš omiljeni miris da ga jednostavno više ne osjećate. U tom slučaju, probajte da promijenite parfem koji koristite na nekoliko dana kako biste se "odmorili" od onog uobičajenog.

Bonus video: