Boja koja će obilježiti novu godinu: Dopada li vam se?

Osim što se često pojavljivala u videoigrama popularnim među Z generacijom, ova boja ima svoje korijene i u prirodi. Biljke kao što su jorgovan i lavanda pružale su umirujući osjećaj tokom haotičnih vremena

13227 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pantone/ Pinterest
Ilustracija, Foto: Pantone/ Pinterest

Svjetski institut za boje „Pantone“ nedavno je objavio boju koja će obilježiti 2022. godinu, a riječ je o nijansi PANTONE 17-3938 „Very Peri“. Kako su objasnili iz Instituta, živimo u vremenima transformacije, a ova boja je simbol tranzicije kroz koju prolazimo. Kako izlazimo iz intenzivnog perioda izolacije, naša se shvatanja i standardi mijenjaju, a naši fizički i digitalni životi spojeni su na neke nove načine.

boja
foto: Pantone/ Pinterest

Prvi put u svojoj istoriji Institut je stvorio novu boju koja je odraz globalne inovacije i transformacije. Kako društvo nastavlja da prepoznavaje boju kao oblik komunikacije i način izražavanja i uticaja na ideje i emocije, složenost ove nove plave nijanse prožete crveno-ljubičastom bojom naglašava široke mogućnosti koje se nalaze pred nama, piše u poruci Instituta koji svoja predviđanja za godinu pred nama temelji na analizi postojećih modnih trendova, tehnologija i ekonomskih uslova.

Inovatori boje smatraju da je riječ o nijansi koja budućnost predstavlja u novom svjetlu, a rezultat je gotovo jednogodišnjih istraživanja i predviđanja trendova Instituta za boje „Pantone“, koji trendove počinje da posmatra u rano proljeće. Osim što se ova boja često pojavljivala u videoigrama popularnim među Z generacijom, ima svoje korijene i u prirodi.

boja
foto: Pantone/ Pinterest

Biljke kao što su jorgovan i lavanda pružale su umirujući osjećaj tokom haotičnih vremena. „Very Peri“ imala je svoje mjesto i na modnim pistama i u najavama trendova za proljeće 2022. godine. U svakom slučaju, riječ je o novoj boji koja nudi novu perspektivu.

O stvarnom uticaju izbora boje godine možda možete suditi i po bojama koje su bile izabrane prethodnih godina.

boja
foto: Pantone/ Pinterest
boja
foto: Pantone/ Pinterest