Važni su: Praktični savjeti za kupovinu farmerica

Skinny džins treba da sadrži barem malo elastina, dok su širi modeli bolji od čvršćeg i krućeg teksasa. Nije svejedno ni gdje su džepovi…

7602 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Djeluje jednostavno, ali biranje farmerica može biti zaista izazovan zadatak i navesti nas na pomisao - šta nije u redu sa mojim tijelom? Naša tijela su sasvim u redu, ali farmerice nijesu odjevni komad na koji se može primijeniti filozofija 'jedna veličina odgovara svima', već treba pronaći komad u kojem se osjećamo prijatno i - savršeno.

farmerice
foto: Pinterest

Među brojnim trendi modelima često ćemo naći neke koji nam se sviđaju, ali ne stoje nam uvijek kao salivene. Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini idealnog para farmerica? Brojni su modeli: skinny, flared, boyfriend, mom, low rise, high rise... i teško je ponekad procijeniti što nam stoji, a šta ne. Magazin Elle donosi kratak vodič na šta treba obratiti pažnju pri biranju idealnih farmerica

Struk

'Low rise' ili farmerice niskog struka ističu obline i savršenu zadnjicu (J. Lo ih obožava), ali mogu stvoriti nepoželjan 'muffin top' efekt ako nam ne stoje dobro u niskom struku.

Farmerice visokog struka ('high rise') po pravilu dobro stoje većini jer 'pokrivaju' prava mjesta, ističu struk, oblikuju bokove i produžavaju noge. 'Mid rise', srednji struk, završava se tačno ispod pupka i pristaje različitim figurama, ali možda je manje udoban osobama s oblinama jer ponekad 'reže' figuru tamo gdje to ne želimo.

farmerice
foto: Pinterest

Dužina

'Full ili floor length' farmerice sežu do poda, pa vizuelno izdužuju figuru, ali kada ih kupujete treba uzeti u obzir obuću uz koju planirate da ih nosite - ukoliko ste češće u visokim potpeticama treba i visinu potpetica uračunati u ukupnu dužinu koja vam je potrebna, a ako ste češće u patikama, preduge farmerice će nam se vući po podu - i stvoriti kontraefekt izdužene figure koju priželjkujemo.

Ankle length sežu do zglobova i izgledaju odlično na svu vrstu obuće - cipele s potpeticom, balerinke, čizme... Farmerice skraćenih nogavica ili 'cropped length' mogu vizuelno skratiti noge, ali izgleda super na sve vrste cipela i ističe tanke gležnjeve.

farmerice
foto: Pinterest

Model

Skinny ili boyfriend? Skinny modeli dobro stoje uglavnom svima jer prati liniju tijela, ali nijesu nužno uvijek udobni. U tom slučaju dobar je i straight model koji ipak omogućava da 'dišemo' u farmericama, a i dalje izdužuje figuru.

Bootcut farmerke su rezane iznad zgloba i blago se šire od koljena, pa vizuelno sužavaju bokove, ali i mogu i da vizuelno skrate noge. 'Flared' se dosta šire prema zglobovima, vizuelno balansiraju figuru - sužavaju gornji dio i šire donji dio nogu. Ako su pune dužine, vizualno produžajaju noge. 'Tapered' su malo šire na bokovima, ali se sužavaju prema zglobovima, pa su udobne osobama s jačim mišićima bedara. 'Boyfriend' imaju opuštenu siluetu koja dodaje volumen donjem dijelu tijela, dobro prianja na zadnjici, ali su nogavice šire i udobnije.

farmerice
foto: Pinterest

Udobnost

Skinny džins treba da sadrži barem malo elastina, dok su širi modeli bolji od čvršćeg i krućeg teksasa. Ipak, kada isprobavamo bez obzira sadržavaju li elastin ili ne, treba sjesti u njima, da vidimo kako se kreću i kako se osjećamo u njima. Pri prvom nošenju farmerice su uvijek pomalo krute, ali ne bi trebalo da se u njima osjećate kao da nosite oklop.

farmerice
foto: Pinterest

Ukrasi

Izblijedjeli efekt, kao i izvezeni ukrasi stvaraju vizuelni efekt širenja, što je poželjno za one koje žele da istaknu ili vizuelno povećaju određeni dio tijela, ali može stvoriti i nepoželjan efekt ukoliko želite vizuelno da suzite figuru - u tom slučaju najbolji su klasični krojevi u tamnim bojama. Takođe, pozicioniranje džepova na zadnjici može da vizuelno produži ili proširi taj dio tijela: pretjerano razmaknuti džepovi je vizualno šire, previše podignuti produžavaju, pa je to još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju.

farmerice
foto: Pinterest

Bonus video: