Zbogom žuljevima: Trikovi koji će vam pomoći da razgazite cipele

Iskoristite toplotu, hladnoću, alkohol, omekšivač…

17112 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kupili ste nove cipele ili patike i jedva čekate da ih obujete, međutim jedna stvar vas sprječava - jako vas žuljaju. Sigurno vam se ovaj scenario dogodio više puta. Nažalost, on može biti vrlo bolan. Je li ga moguće spriječiti ili barem olakšati?

Prema riječima stručnjaka, čini se da može. Naime, oni koriste neke trikove koji i vama mogu pomoći da razgazite cipele.

Razgazite ih tokom pet dana

Stručnjak za stopala dr med Miguel Cunha ima svoje trikove kako bi razgazio nove cipele, a svoj trik naziva "Metoda 2468". To uključuje postepeno rastezanje cipela tokom pet dana.

"Prvi dan nosite cipele dva sata, sljedeći dan ih nosite četiri sata. Trećeg dana produžujete nošenje na šest sati, a četvrti dan ih nosite osam sati. Napokon, petog dana ih možete nositi cijeli dan", objasnio je.

Pazite na veličinu

Najbolji način da odaberete cipele prave veličine je da ih kupujete naveče kad su vam stopala najviše natečena. Na taj način nećete se morati da brinete hoće li vam prirodne promjene u stopalima tokom dana utjicati na pojavu žuljeva.

Isprobajte kalupe za cipele

Ako želite da raširite obuću bez nošenja, nabavite kalupe za cipele. Oni će vam razvući cipele dok stoje u kutiji , a ne morate ih nositi dok se ne razvuku koliko je vama potrebno. Isto tako, možete na kalupe navući debele čarape kako biste ih dodatno raširili. Ako vi ne možete da dođete do kalupa - obućari ih svakako imaju.

Iskoristite toplotu

Kupili ste nove kožne cipele i žuljaju vas? Iskoristite fen. Obujte čarape, a potom cipele i na mjestima gdje vas cipele najviše žuljaju usmjerite topao vazduh. Nakon što ih ugrijete, hodajte u njima nekoliko minuta kako bi se rastegle.

Važno: Ovaj trik možete iskoristiti samo za kožne cipele, ne i one od sintetičkih materijala.

Iskoristite hladnoću

Napunite jednu kesu za zamrzivač vodom, pa kesu stavite u cipelu. Zatim ciepele stavite u zamrzivač, i ostavite preko noći. Voda će se pretvoriti u led, led će učiniti svoje, a vi ćete dobiti cipele po vašoj mjeri.

Koristite dezodorans ili flaster

Naravno, uvijek možete iskoristiti flastere ili dezodorans. Nanošenje dezodoransa na stopala može spriječiti znojenje, a onda u krajnejm i i žuljeve. Isto tako, flasteri mogu pomoći kad se žuljevi pojave, ali i kao prevencija, ako ih stavite na mjesta gdje vas cipele najviše žuljaju.

Alkohol

Cipelu iznutra naprskajte rastvorom alkohola i vode u razmjeri 50:50 i trljajte. Nakon toga, obujte debele čarape i nosite cipele 20-ak minuta. Skoro uvijek upali.

Trik sa omekšivačem

Obujte debele čarape natopljene omekšivačem, zatim obujte cipele i nosite ih po kući nekoliko sati. Kad ih poslije obujete sa običnim čarapama, biće vam - knap.

Bonus video: