Trikovi za čišćenje bijelih patika: Izgledaće kao nove

Ono što nikako ne treba da radite je - pranje patika u mašini za veš

25694 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Bijele patike su uveliko modni klasik, mogu se nositi u svim kombinacijama, a uz malo trikova i korisnih informacija mogu ostati savršeno bijele. Dolaskom proljeća neizostavan su komad, odlično se slažu uz farmerice, kao i uz lepršave cvjetne suknje i haljine. S bijelim patikama apsolutno nikad nećete pogriješiti. Jedini problem koji možete imati sa ovim komadom obuće je čišćenje jer se prebrzo prljaju. Pred vama su savjeti za čišćenje patika, ali i još malo fotografija koje svjedoče o tome kako se dobro mogu kombinovati.

patike
foto: Pinterest

Najvažnije je obratiti pažnju na materijal bijelih patika jer u zavisnosti od njega treba odabrati metod kojim ćete ih čistiti. Ako je riječ o kultnim Convers patikama ili bijelim starkama proces je vrlo jednostavan - sve što treba da uradite je da nanesete malo sapuna na staru četkicu za zube i utrljavate kružnim pokretima dok prljavština ne počne da se skida. Ako ovim načinom ne uspijete da skinete tvrdokorne mrlje, najbolje je da otopite sodu bikarbonu u mlakoj vodi i utrljavate takođe kružnim pokretima, a potom ostavite nekoliko minuta da se smjesa upije u platno. Nakon toga treba ih pažljivo obrisati mokrom krpom.

patike
foto: Pinterest

Ako su vaše bijele patike od od kože najbolje je primijeniti metodu čišćenja s mlijekom za tijelo koje se nanosi krpicom ili četkicom za zube. Nije preporučljivo nanositi mlijeko grubim sunđerima, niti bilo kakvim materijalima koji mogu oštetitit kožu.

patike
foto: Pinterest

''Najbolje je izbjegavati jaka sredstva za čišćenje i ne pokušavati prati patike u mašini za veš. To je najveća moguća greška koju možete da uradite jer se lijepak koji spaja đon s materijalom patike može odlijepiti", savjetuju stručnjaci.

patike
foto: Pinterest

Još jedan od načina da vaše bijele patike ponovo zablistaju je da napravite pastu za čišćenje sa malo sode bikarbone, malo vode i malo sirćeta. Vode i sirćeta sipajte otprilike jednake količine, a količina sode naka bude tolika da dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umačite u pastu i ribajte patike. Kada ste završili sa ribanjem isperite toplom vodom i ostavite da se osuše. Ova domaća pasta odlična je kako za platnene, tako i za kožne patike, a svi koji su je isprobali kažu da skida i tvrdokorne i stare fleke.

patike
foto: Pinterest

Đonove patika možete očistiti i bijelom pastom za zube, samo nemojte biti previše grubi i, naravno nikad ih ne držite, a i ne sušite na suncu.

patike
foto: Pinterest

Bonus video: