Morate izazvati neku reakciju, bilo da je to gađenje ili divljenje

Bata Spasojević predstavio dio nove kolekcije za proljeće/ljeto na crnogorskoj Nedjelji mode

9230 pregleda 4 komentar(a)
Bata Spasojević, Foto: Nikola Pejović
Bata Spasojević, Foto: Nikola Pejović

Srpski modni kreator Bata Spasojević predstavio je svoju novu kolekciju u okviru crnogorske Nedjelje mode koja je održana u Podgorici prije desetak dana, a u razgovoru za “Vijesti” pričao je o novim modelima, utiscima kada su u pitanju radovi studenata, ali i kritikama koje je dobila učesnica jednog rijaliti takmičenja na račun stajlinga za koji je on bio zadužen.

Na početku razgovora Spasojević je istakao da je za dolazak na crnogorski Fashion Week pripremio novu kolekciju za aktuelnu sezonu proljeće/ljeto.

”Na Fashion Weeku u Podgorici prikazan je samo jedan dio kolekcije. Ona će cijela biti predstavljena 24. maja na Belom dvoru u Beogradu. Ova proljeće/ljeto kolekcija je inspirisana ‘Praznikom u Rimu’, tačnije ja sam zamišljao kako bi moderna Odri Hepbern trebalo da izgleda u tom čuvenom filmu, naravno i glumac koji je igrao uz nju (Gregori Pek). To je jedna priča i vizija savremene tematike tog filma i ono što bismo voljeli da vidimo u nekoj savremenoj varijanti”, pojasnio je on.

”U pitanju je muško-ženska kolekcija interesantnih materijala i kombinacija, koje su pomalo neočekivane, od svile do nekih transparentnih materijala, novih tehnologija. Volim tu eklektiku i spajanje koje ste mogli da vidite u mojoj novoj kolekciji koju sam predstavio na Fashion Weeku”, nadovezao se Spasojević, dodajući da mu je uvijek veliko zadovoljstvo da radove predstavi u Podgorici.

”Crna Gora uvijek zaslužuje najbolje što se tiče mene i mojih kolekcija. Crnu Goru izuzetno volim i zaista imam puno publike koja prati moj rad i koja je jedva čekala da vidi predstavljanje mojih novih radova”, naglasio je sagovornik “Magazina”.

Od njega smo saznali da trenutno pregovara za otvaranje svoje radnje u Podgorici.

”Mislim da će se to desiti na jesen, početkom sljedeće sezone. Prvi grad će biti Podgorica, a volio bih i negdje na primorju da bude neko prodajno mjesto. Ono što je sigurno je Beograd, Galerija u novom tržnom centru u Beogradu na vodi i showroom na Vračaru”, istakao je on.

Tokom iste večeri kada je predstavljena njegova kolekcija, svoje radove prikazali su i studenti I i II godine Fakulteta za dizajn i multimediju, smjer Modni dizajner, pa je Spasojević prenio svoje utiske.

”Prijatno sam se iznenadio. Moram priznati da su mi se modeli veoma svidjeli, vrlo smjelo, drugačije i inovativno. Pogotovo mi se dopao onaj blok sa džinsom, ne znam ko je to radio. Ako je to prva godina, sigurno su bili vrlo kreativni i ta klasa će sigurno biti interesantna i nadam se produktivna. Jer džabe ako si kreativan, ako ono što radiš ostane u četiri zida”, zaključuje on.

Kao stariji kolega iza kojeg je dugogodišnje iskustvo, Spasojević je dao savjet onima koji su odlučili da svoju kreativnost ispolje kroz modu i prave prve korake u svijetu modnog dizajna.

”Moraju da pronađu svoj put, svoje parče neba i moraju biti izuzetno uporni. Nije dovoljno posjedovati samo talenat, moraju biti i veoma uporni. Da kucaju na puno vrata, da uđu u proizvodnju, prije svega, da osjete šta je to, jer nije samo stvar u tome napraviti jedan komad. Pobornik sam toga da mora da se radi i nešto što je za širu masu, a naravno uz to pratiti i svoj autorski rad i onda je to najbolja priča. Moraju biti uporni i produktivni i onda je to to”, poručuje srpski modni kreator.

On se osvrnuo i na kritike koje je nedavno dobio na račun haljine koju je jedna djevojka ponijela pri nastupu u rijaliti takmičenju, a koja se nije dopala članovima žirija.

”Masa tih istih koji sjede tamo su opirali malo na tu temu. Ja sam napravio vrlo dobar posao, ne samo ja, već i ta djevojka Anastasija koja je nosila moj model. Ona je zaista napravila fantastičan marketing. Drugo, to je i te kako bio scenski kostim koji je imao nevjerovatan pozitivan odjek. Bez obzira na kritike koje su dale žene u žiriju. One su takođe moji vjerni kupci godinama i to je bio splet okolnosti koji je po meom mišljenju odličan”, smatra Spasojević.

Kako kaže, publicitet je svakako dobar, ma kakav bio.

”Naročito za djevojku koja sada snima novu pjesmu i ubrzo će da je objavi. Naravno, nastavićemo saradnju. Tom kritikom je dobila veliki publicitet, što je jako bitno, a i moja kreacija apsolutno, jer sam na društvenim mrežama dobio puno poruka sa pitanjem kako mogu da dođu do te kreacije, iako sam ja naglasio da je to scenski kostim. Meni je to ispalo pun pogodak”, priznaje on i dodaje da se na kraju krajeva ne treba obazirati na kritike.

”Najgore je kada je reakcija na ono što radiš hladna, potapšu te po ramenu i to je to. Ne. Morate izazvati neku reakciju kod ljudi bilo da je to gađenje ili divljenje, ali sredina nije dobra. Morate uvijek ići naprijed i jako, ne treba ništa da vas dotiče i bitno je da uvijek gledate svoje snove, vizije i vjerujete u sebe, tada sve dolazi na svoje mjesto”, kazao je Spasojević.

Bonus video: