Kolekciju "Grubo vrijeme" Đurđić predstavlja na gala događaju u Dubaiju

Crnogorska modna kreatorka Milena Đurđić za “Vijesti” priča o prilici da kao jedina dizajnerka iz Evrope predstavi svoje radove u Dubaiju u okviru Smile Train Charity Gala kojem će prisustvovati i članovi kraljevske porodice

4578 pregleda 2 komentar(a)
Đurđić na crnogorskom Fashion Weeku, Foto: Savo Prelević
Đurđić na crnogorskom Fashion Weeku, Foto: Savo Prelević

Crnogorska modna kreatorka Milena Đurđić predstaviće svoju posljednju kolekciju 28. juna, u Dubaiju, a u okviru humanitarne manifestacije čiji je zvanična naziv “Smile Train Charity Gala”.

Osim Đurđić, koja će kolekcijom “Grubo vrijeme” zatvoriti ovaj događaj, svoje modele predstaviće i brend iz Dubaija “Amato”, a iza kojeg stoje dizajneri Furne One i Rashid Ali.

Ljubitelji rada crnogorske dizajnerke imali su priliku da kolekciju “Grubo vrijeme” premijerno pogledaju u okviru pretposljednjeg izdanja crnogorske nedjelje mode, a ono što je za nju bilo karakteristično je da je u pitanju linija sa rekordnim brojem modela (čak trideset), kada je Đurđić u pitanju.

Modeli za čiju izradu su korišteni crni i bijeli materijali inspirisani su pandemijom korona virusa, odnosno periodom u kojem su i nastali, a kako je Đurđić tada objasnila - u pitanju je adekvatna slika vremena koje smo tada živjeli, bez kolorita, raznolikosti, lijepih događaja, slobode izbora…

”Smatrala sam neukusnim ovo grubo, tmurno vrijeme vještački uljepšavati, razigrati maštu i praviti iluzije, banalizovati tešku zbilju. S druge strane, završni modeli prenose optimizam kao vječni pokretač svih nas i kao jedinica mjere koja nas i održava i tjera naprijed”, ispričala je tada modna kreatorka.

Ovoga puta, Đurđić je za “Vijesti” pričala o prilici da kao jedina dizajnerka iz Evrope predstavi svoje radove u Dubaiju, te kako je do nje došlo.

”Prije nekoliko mjeseci dobila sam poziv od grada Dubai i kompanije Yugen Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja organizuje razne značajne, odnosno prestižne manifestacije, da sa svojom posljednjom kolekcijom ‘Grubo vrijeme’ učestvujem i zatvorim Gala događaj humanitarnog karaktera”, počinje razgovor sagovornica “Vijesti”.

”Ova renomirana emiratska kompanija bavi se organizacijom događaja na visokom nivou i za uzak krug ljudi - na kojima su obično članovi kraljevske porodice, holivudske slavne ličnosti, kao i ličnosti iz sfera umjetnosti - filmske, pozorišne, modne… I uz prisustvo takođe uticajnih investitora i predstavnika velikih kompanija”, dodaje ona.

”Veliko mi je zadovoljstvo i radost što su organizatori ovako značajnog događaja procijenili da moj dosadašnji dizajnerski rad, kolekcije koje sam radila i koje su prikazivane kao moji samostalni projekti ili u okviru Montenegro Fashion Weeka, i udijelili čast da kao jedini modni dizajner iz Evrope, učestvujem sa svojom posljednjom kolekcijom na Gala večeri, na kojem će prisustvovati članovi kraljevske porodice i mnoge VIP ličnosti - egipatska glumica Mai Omar, preduzetnica iz Emirata dr. Sara Almadani i bolivudska superzvijezda Urvashi Rautela”, istakla je Đurđić.

”I sama njegujem pristup po kojem moda treba da bude društveno funkcionalna, i da, pored promovisanja kulture i primijenjene umjetnosti, učestvuje i doprinosi razvoju društva u mnogim segmentima”, pojašnjava modna kreatorka i dodaje da je od svoje prve samostalne revije 2011. godine, nastojala da bude aktivno uključena u društvena zbivanja.

”Iza mene je 13 uspješnih revija, ali i učešće u brojnim kulturnim manifestacijama, pozorišnim predstavama, serijama i filmovima. Naime, nakon poziva na Njujoršku nedjelju mode, Berlin Fashion Week, Milano FW nekoliko puta, na koje iz nekih razloga (posljednji pandemije corone) nijesam mogla da prihvatim, došao je ovaj laskavi poziv, koji se ne odbija i, mislim, pravi moment za prikaz jedne savremene kolekcije, inspirisane vrlo aktuelnom, nažalost i veoma teškom, temom, corona pandemijom, dijelu odabrane svjetske javnosti na prestižnom eventu, medijski veoma propraćenom i u Dubaiu, svjetski značajnoj destinacijii”, smatra ona, a zatim ističe značaj ovakve prilike naročito za nekoga ko radi i stvara modele u Crnoj Gori.

”Mi dizajneri, koji živimo i radimo u sredinama koje pripadaju manje ili slabije razvijenom dijelu Evrope, prilično smo hendikepirani u mogućnosti učestvovanja i prezentiranja svoga rada na prestižnim evropskim i svjetskim modnim manifestacijama, jer monopol, ipak, drže jake modne kuće i već afirmisani dizajneri, koji imaju jake produkcije, dobar marketing, razgranatu poslovnu mrežu, ogromno evropsko tržište, te finansijsku podršku koja je nezamisliva za naše prilike”, pojašnjava Đurđić.

”Sve su to razlozi koji, bez obzira na umjetničko dizajnerske mogućnosti i domete, pojedinih dizajnera sa ex-YU prostora, dominantno utiču na nemogućnost jačeg proboja na inostranu scenu i tržište. Stoga, kad se ukaže ovakva ili slična prilika, treba je na najbolji način iskoristiti”, poručila je crnogorska modna kreatorka.

Kako kaže, ovom događaju prisustvuje veliki broj poznatih svjetskih imena, ali ne i veliki broj modnih dizajnera.

”Posebnu prednost i mislim da je veoma bitno za mene je što na ovom gala eventu, pored mene, učestvuje samo i njihov (UAE) najpoznatiji modni brend Amato”, kaže Đurđić.

Kako ističu iz organizacije, Smile Train događaj za cilj ima prikupljanje sredstava za besplatne operacije djece koja su rođena sa defektom rascjepa usne i nepca.

Bonus video: