Valja li? Može li se koristiti krema za sunčanje od lani?

Da bi se održao optimalni rok trajanja kreme za sunčanje, potrebno je da je čuvate na sobnoj temperaturi i dalje od sunca

7556 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opšte je poznato da je zaštita od sunca neophodna, naročito tokom ljeta. Čak ni oblačno vrijeme ne znači da je opasnost od ultraljubičastog sunčevog zračenja neutralizovana, zbog toga je važno da koristite kreme sa zaštitnim faktorom, da se držite hlada i pazite na hidrataciju.

Ako na početku ovog ljeta brišete prašinu sa kreme sa zaštitnim faktorom od prošle godine, možda se pitate da li je možete koristiti i ove godine.

Dva stručnjaka su za „Romper“ objasnila kako možete da znate da li je kremi za sunčanje istekao rok trajanja, a datum se često obriše, i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao rok trajanja.

Uprava za hranu i ljekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lijekom koji se može kupiti bez recepta i zbog toga zahtijeva određivanje roka važenja. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za njegu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smjernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mlijeko jer je datum isteka stvarno bitan.

"Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja", kaže za "Romper" dermatolog dr Mariza Geršik.

Ona dodaje da je važno da zapamtite da ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savjetima, malo je vjerovatno da će vam na kraju ljeta ostati značajna količina kreme za sunčanje".

Šta se događa ako se koristi krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s isteklim rokom trajanja, možda ćete to otkriti na teži način - lakše ćete izgorjeti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju.

"Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja karcinoma", kaže Andži Silal iz u "Advanced Dermatology PC".

Dr Geršik kaže da krema za sunčanje s isteklim rokom trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na naljepnici i možda više neće biti efikasna, što može da poveća šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i vjerovatnije je da će doprinijeti iritaciji ili osjetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka kojima je istekao rok.

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

“Iako fizički blokatori u njima - cinkov oksid i titanov dioksid, mogu da traju duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF imaju tendenciju da slijede iste smjernice u vezi s rokom trajanja”, objašnjava dr Geršik.

Ona takođe kaže kako je, da bi se održao optimalni rok trajanja kreme za sunčanje, potrebno da je čuvate na sobnoj temperaturi i dalje od sunca.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promjenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako nijeste sigurni, ipak je najbolje da je bacite, piše "Romper", prenosi Index.hr.

Bonus video: