Volim muške krojeve i iz njih crpim inspiraciju

Crnogorska dizajnerka kolekcijom koju će predstaviti na modnoj manifestaciji IFF Porto Montenegro obilježiće deceniju i po rada

11649 pregleda 1 komentar(a)
Sanja Matijević (u sredini), Foto: Zoki Radonjić
Sanja Matijević (u sredini), Foto: Zoki Radonjić

Kada je prije petnaest godina uplovila u modne vode, crnogorska dizajnerka Sanja Matijević željela je da kroz svoje kreacije ponudi nešto novo, a ne da kroz iste nužno prati trendove.

Uglavnom su njene kreacije bile namijenjene ženama, a kroz komade sa njenim potpisom Sanja je željela da prikaže jedinstvenost nježnijeg pola.

Najnoviju kolekciju kojom proslavlja deceniju i po otvoriće 22. jula četvrti Internacionalni modni festival IFF Porto Montenegro, u organizaciji agencije Fabrika. No prije što manifestacija zvanično bude otvorena u prostoru “Synchro”, kolekcija će imati pretpremijeru, pa će manekenke u Sanjinim modelima najprije prošetati Pinama.

Pored Sanje, iste večeri biće predstavljene i kolekcije Tamare Jarić koja je ove godine jedini predstavnik održive mode na IFF-u, a nakon njih dvije, publika će imati jedinstvenu priliku da prisustvuje reviji novoosnovanog brenda “Balestra” iza kojeg stoji unuka čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre.

O odnosu prema modi, učešću na manifestaciji IFF, novoj kolekciji za Magazin priča Sanja Matijević...

Otvarate ovogodišnji Internacionalni Fashion festival, no pored zvanica, i Vaši sugrađani imaće priliku da vide novu kolekciju jer će manekenke prošetati Pinama. Ima li treme i da li i za Vas važi da je najteže predstaviti se u svom gradu?

Da, ove godine imam čast da otvorim IFF. Pored privilegije da to budem baš ja, tu je i velika odgovornost. Treme uvijek ima pomalo, al nema se toliko vremena za razmišljanje o njoj pored svih drugih obaveza. Za mene je svako predstavljanje važno, pa mu prethodni velika priprema koja zahtjeva ogroman rad i trud, a kada se predstavljate u svom gradu to sa sobom nosi i jednu dozu dodatne odgovornosti.

Šta Vam je ovoga puta bila tema, motiv, najavili ste da za ovu kolekciju spremate 15 modela. Kome su oni namijenjeni, kakvoj ženi?

Kolekcija je inspirisana ženom i slavi njenu jedinstvenost. Ovom kolekcijom, prije svega, želim da naglasim da je svaka žena drugačija i posebna i da treba da njeguje to kod sebe. Ne trebaju sve da liče jedna na drugu, to je baš postalo uobičajeno, a cilj mode i nas dizajnera je da izrazimo ženu kao individuu.

Dok kreirate često se oslanjate i na tradiciju, a ovoga puta kroz kolekciju ćete predstaviti i kulturno nasljeđe Boke. Koliko je nekad teško uklopiti tradicionalno u kreacije od kojih se očekuje da donesu i nešto moderno, inovativno?

To je uvijek izazovan moment, ali za mene neizbježan zato što smatram da tradiciju treba njegovati jer je, ipak, svi nosimo u sebi. Biti dizajner je i odgovornost, ukoliko se odlučite da radite ovako nešto.

Ovom kolekcijom ujedno ćete obilježiti i 15 godina u modnoj industriji. Takođe u sklopu manifestacije imaćemo priliku da vidimo kolekcije sa potpisom svjetskih imena. Čijoj se Vi reviji posebno radujete?

Tako je, 2007. godine sam se prvi put predstavila svojom revijom na Fashion festivalu u Budvi. Radujem se da vidim sve kolekcije, a naročito brenda “Balestra” koju kreira unuka poznatog dizajnera Renata Balestre. Veoma je težak i zahtjevan zadatak ići stopama jednog takvog velikana.

Sanja Matijević
Sanja Matijevićfoto: Vesela Mišković

Domaći kreatori često kroz svoje komade više prate trendove, nego što ih diktiraju. Koliko je teško naći krojeve, materijale koji nekad mogu da isprate ideju koju imate?

Imam sreće da moje vizije uvijek ožive u realnosti. Baš uvijek uspijem da nađem materijale koje sam zamislila i tako sklopim cijelu priču. Vodim se svojim idejama i ne pratim pod obavezno trendove, već se trudim da stvaram vanvremenske komade, a u posljednje vrijeme i komade koji nisu nužno ni u vezi sa sezonom.

Kod nas domaći dizajneri rijetko kreiraju komade koji se mogu klasifikovati kao visoka moda. Uglavnom su to modeli koji se mogu nositi u svečanim prilikama (svadbe, mature...) jer prosto tržište tako diktira. Zašto baš u takvim prilikama najčešće se odlučujemo za unikatne modele?

Jako malo ljudi zna dobro da objasni pojam visoke mode. Visoku modu stvara nekolicina dizajnera na svijetu i prikazuje se na posebnim revijama. Takođe, mora biti ručno urađen skoro cijeli model. Tako da mi ne možemo stvarati visoku modu ovdje. Al možemo stvarati unikatne i elegantne modele za posebne prilike kada svako želi da izgleda drugačije i ne želi da se još neko pojavi u istoj haljini.

Skupe kreacije ne znače da neko ima stila. Znamo li da cijenimo ručni rad i prave dizajnerske komade?

Neko zna, a neko ne. Nema nekog pravila. Samo je stvar senzibiliteta i toga za šta je neko spreman da odvoji neku sumu novca.

Sve više dizajnera posljednjih godina se okreće održivoj modi. Kakav stav Vi imate o tome i koliko je bitno da i kroz modu razmišljamo da smanjimo zagađenje, jer poznato je da se mnogo komada baca?

Apsolutno se slažem da moda bude održiva jer je ta industrija jedna od najvećih zagađivaca na svijetu. Moramo biti svjesni da svako od nas mora dati doprinos za planetu. Drago mi je da se i kod nas sada podiže sijest o tome.

Dizajneri najčešće kreiraju za žene, međutim u Vašim kolekcijama bilo je i komada koji su imali muški kroj. Koliko je muška moda inspirativna i hoćete li se osmjeliti i kreirati i za jači pol?

Volim muške krojeve i iz njih crpim inspiraciju za svoje kolekcije. Muška moda mi je jako zanimljiva i za razliku od ženske, u posljednje vrijeme doživjela je mnogo pomaka. Sve česce vidimo i kolekcije koje prevazilaze razgraničavanje po polovima. Ja kreiram za jači pol, ali uglavnom samo po mjeri i želji svojih klijenata.

Dobar sako, odijelo, kaput i džins uvijek treba čuvati

Moda se vraća - rečenica je koja se često može čuti, a ima i onih žena koje se tako lako ne odliču kamada koji su “izašli iz mode”, već ih čuvaju pa ih kroz nekoliko godina mogu opet kombinovati i nositi. Može li jedan modni komad da izađe iz mode, ili se ipak dobrom kombinacijom svaki model može iskoristiti?

Mislim da svaka žena s godinama formira svoj stil i treba da ima komade koji su kvalitetni i koji ne moraju biti isključivo u aktuelnom trendu. Moda se vrti u krug, ali opet se “vrati” za neku nijansu drugačija o modernija. Ja sam za to da dobar sako, odijelo, kaput i džins uvijek treba čuvati. I da treba graditi svoj stil koji nas najbolje izražava.

Ima i onih koji “stare stvari” vole da preprave. Kakav je Vaš stav o reciklaži?

Mislim da je to fenomenalno, dati nov život starim komadima ili se čak baviti dekonstrukcijom nekih komada.

Bonus video: