Ne koristite ih nakon tridesetih: Ovi sastojci nijesu dobri za kožu

Neke od uobičajenih komponenti kozmetičkih proizvoda zreloj koži stvaraju više štete nego koristi pa ih je najbolje zaobilaziti u širokom luku

5745 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Elastična i mlada koža vjerovatno mogu podnijeti mnogo različitih sastojaka iz proizvoda za njegu, ali kako starimo, tako treba da počnemo da pažljivije čitamo deklaracije i biramo sastojke koji su prikladniji za zreliju kožu. Nažalost, neki od uobičajenih sastojaka u serumima, hidratantnim kremama, proizvodima za čišćenje i ostaloj kozmetici mogu starijoj koži stvarati smetnje, pa je uputno izbaciti iz upotrebe proizvode koji ih sadrže kako bi koža ostala zdrava, piše Gloria.

Sulfati

Natrijumov lauril sulfat, na deklaracijama najčešće naveden kao sodium lauryl sulfate (SLS), hemikalija je više nego uobičajena u sapunima i drugim proizvodima koji se pjene i namijenjeni su čišćenju i uklanjanju masnoća. Može višestruko štetno djelovati na organizam, a kada je riječ o koži, može ukloniti njezinu prirodnu zaštitnu barijeru te prouzrokovati daljnja oštećenja.

Većina uobičajenih proizvoda za čišćenje sadrži sulfate, jer uspješno uklanjaju prljavštinu i masnoću s kože, ali opasnost leži u tome što mogu izazvati nadraženost i suvoću i pogoršati ukupno stanje kože. Zbog toga ih osobe u srednjim i zrelijim godinama treba da ih zaobilaze u širokom luku.

Glikolna kisjelina

Glikolnu kisjelinu, jednu od alfa-hidroksi (AHA) kisjelina, smatraju vrlo korisnom za piling. To može biti tačno kod mlađe kože, ali na koži koja pokazuje znakove starenja vjerovatno neće dati željene rezultate, naprotiv.

Uglavnom se upotrebljava za piling površinskih slojeva kože, čišćenje mitisera i začepljenih pora. U sastavu je mnogih proizvoda za njegu kože, ali i za šminkanje, a najprijatnije djelovanje ima u proizvodima koji sadrže i sastojke što ublažavaju njeno „ribajuće” djelovanje na kožu.

S obzirom na to da je snažan hemijski eksfolijant, glikolna kiselina može predstavljati opasnost za stariju kožu i pojačati suvoću i nadraženost i stvoriti više štete nego koristi. Zbog toga je osobama nakon četrdesete godine za piling bolje da izaberu nježnija sredstva, na primjer mlječnu kisjelinu.

Bonus video: