Njega kože nakon sunčanja

Piše: dr farmacije Amina Pačariz Radulović

30598 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Sunce je izvor života, ali istovremeno pretjerano izlaganje sunčevim zracima pokreće niz zdravstvenih problema. UV zračenje izaziva akutne neželjene efekte kao što su opekotine od sunca, reakcije fotosenzitivnosti ili imunološka supresija, kao i dugotrajne posljedice poput fotostarenja ili malignih tumora kože. Fotostarenje se odnosi na prijevremeno starenje kože uzrokovano nekontrolisanim izlaganjem suncu odnosno UV zračenju.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Za starenje kože pod uticajem sunca odgovorni su UVA zraci. Oni svoj put nalaze sve do dermisa, dubljeg sloja kože. Za razliku od UVB zraka prodiru kroz staklo, oblake, vodu i prisutni su tokom čitave godine. Zbog toga je adekvatna njega kože tokom čitave godine od izuzetnog značaja.

Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima dovodi do smanjenja kolagena i onih proteinskih struktura koje imaju zadatak da vezuju vodu i tako održavaju elastičnost kože. Ako ste duži period izloženi suncu bez zaštite, koža počinje da gubi sjaj, postaje grublja i crvena uz vidljive kapilare i proširene pore. UV zraci takodje mogu uzrokovati poremećaje pigmentacije. Ove promijene su vezane za prekomjerenu proizvodnju melanina koji se neravnomjerno taloži u slojevima kože i stvara estetski problem. Oblici hiperpigmentacije su staračke pjege i sunčane pjege.

Kada ste na suncu vaša koža je u odbrambenom režimu, a nakon prestanka sunčanja koža prelazi u režim „popravke“. Da bi vašoj koži pomogli u tom procesu potrebno je da je nahranite antioksidansima.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Antioksidansi su važni za kožu jer sprječavaju proces oksidacije koji može oštetiti zdrave ćelije kože. Ljudski organizam je stalno izložen spoljašnjim faktorima koji izazivaju oksidaciju, a jedan od njih su UV zraci.

Oksidacija je proces u kojem molekul izgubi elektron tokom rekacije. Kada se par elektrona razdvoji pod uticajem agresora (UV zraka) jedan od elektrona će se osloboditi i postati slobodan radikal.

Kako bi se ponovo upario eleketron stupa u interakciju sa molekulima u zdravim ćelijama i uzrokuje njihovo oštećenje. Antioksidansi kao i što sam naziv kaže sprječavaju proces oksidacije tako što slobodnom radikalu daju jedan od svojih elektrona i na taj način čuvaju zdrave ćelije kože. U in vitro studijama otkriveno je da su antioksidansi kao što su vitamin C (askorbinska kisjelina) i Vitamin E (tokoferol) fotoprotektivni.

Vitamin C (askorbinska kisjelina) igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože i može podstaći diferencijaciju keratinocita i smanjiti sintezu melanina, što dovodi do antioksidativne zaštite od fotooštećenja izazvanog UV zračenjem. Moja peporuka je da koristite Double C™ serum nakon sunčanja.

Double C™ serum sadrži visokostabilizovani, patentirani vitamin C, prilagođen direktnoj primjeni na kožu lica, koji svojim antioksidativnim delovanjem štiti kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala, sprečavajući prijevremeno starenje kože.

Njegov sastav je jedinstven. Uz posebno stabilan oblik vitamina C serum sadrži provitamin B5, vitamin E, prirodne biljne ekstrakte i ulja s njegujućim svojstvima, hijaluronsku kisjelinu i hidrolizirani kolagen, a ne sadrži parabene.

Vitamin C je osjetljiv na spoljašnje faktore.Voda, svjetlost i visoka temperatura ga razgrađuju i on postaje nestabilan. Zbog toga je važno pri izboru proizvoda birati proizvod u tamnoj bočici i nakon otvaranja držati na suvom mjestu. Vitamin C u Double C™ serumu stabilizovan je glukozom na drugom ugljenikovom atomu askorbinske kisjeline. Glukoza štiti vitamin C od visokih temperatura, širokog raspona pH vrednosti, metalnih jona i drugih mehanizama degradacije. Askorbil glukozid iz Double C™ seruma u aktivni oblik vitamina C - askorbinsku kiselinu pretvara α-glukozidaza – enzim prisutan u membrani ćelija kože. Ovaj proces odvija se postepeno, rezultujući kontinuiranim otpuštanjem vitamina C i produženim efektom na kožu.

Vitamin C u Double C™ serumu stimuliše sintezu kolagena u koži i dovodi do značajnog smanjenja izraženosti bora.

Vitamin C u Double C™ serumu ciljano deluje na ključne korake u sintezi melanina kao i na postojeći melanin i time smanjuje pigmentacije kože.

Vitamin C u Double C™ serumu štiti površinske, ali i dublje slojeve kože od štetnih uticaja slobodnih radikala koje generišu sunčevo zračenje, duvanski dim, kao i različiti izduvni gasovi u okolini, a koji oštećujući DNK i kolagen dovode do ubrzanog starenja kože.

Primjena:

Serum se nanosi direktno na kožu lica i vrata ujutru i uveče prije primjene dnevne ili noćne kreme. Prije svake upotrebe potrebno je promućkati bočicu.

Svakodnevna primjena Natural Wealth® Double C™ seruma smanjuje izražajnost bora i sprječava stvaranje novih, ujednačava ten i štiti kožu od fotostarenja i štetnih utjecaja okoline.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Jos jedan antioksidans koji rado preporučujem u njezi kože, a koji je svima dobro poznat je vitamin E. Njemu se često dodeljuje epitet „eliksir mladosti“. On sprečava propadanje ćelija, reguliše proces razgradnje i proizvodnje kolagena i elastina. Kako ga naše tijelo ne proizvodi, jako je značajan njegov unos putem hrane, ali i kozmetičkih preparata. Štiti kožu od štetnih efekata uslijed sunčevog zračenja djelujući kao čistač slobodnih radikala.

U apotekama ćete pronaći Natural Wealth prirodno vitaminsko E ulje na bazi bademovog i maslinovog ulja. Ovo ulje je prijatnog mirisa, hrani i omekšava, čineći suvu i hrapavu kožu glađom sprečavajući njeno prijevremeno starenje i pojavu bora.

Nanosi se direktno na kožu lica ili tijela. Koristi se za njegu svih tipova kože.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Kao farmaceut savijetujem da brinete o svojoj koži. Primarna funkcija kože je da djeluje kao barijera protiv agresora iz okoline. Njena jedinstvena struktura joj to i omogućava. Medjutim kada je njena struktura narušena onda koža ne može da vrši njenu osnovnu fumnkciju. Čuvajte njeno zdravlje i elastičnost zdravim načinom života, ali i odgovarajućom njegom. Koža pamti i zbog toga je svakodnevna briga o njoj jako važna. Koliko je važno pravilno koristiti odgovarajući zaštitni faktor, toliko je važna i njega nakon sunčanja..Koža kao naš najveći organ će vam biti zahvalna, a vi zadovoljni vašim izgledom.

Tea Medica
foto: Tea Medica