Vječiti problem: Zašto nam se čini da ništa nemamo da obučemo?

Prije nego što krenete da trošite novac, jeste li se ikad zapitali zbog čega uvijek mislite da nema ničeg korisnog u vašem ormaru?

3126 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko puta ste stali ispred svog ormara i pomislili kako apsolutno ništa nemate da obućete? Sve vam izgleda tako bezlično, pitate se kako ste pojedine komade uopšte mogli da nosite, a prva pomisao je da odete u novu kupovinu. Ali, prije nego što krenete da trošite novac, jeste li se ikad zapitali zbog čega uvijek mislite da nema ničeg korisnog u vašem ormaru? Ovo, kako piše Novi list, mogu biti razlozi:

Brza moda

Jedan od glavnih razloga zbog čega imamo konstantnu potrebu za kupovninom i što nam se čini da u ormaru nemamo ništa je takozvana brza moda. Naime, high street brendovi svake sedmice izbacuju nove komade, stvaraju mikro trendove na koje je teško ostati imun i čini nam se da ono što smo prošlog mjeseca kupili nimalo ne prati modne trendove.

Društvene mreže

Društvene mreže su s jedne strane približile modu velikom broju ljudi, dok su s druge strane pojačali utjicaj “fast fashiona”. Svakodnevno smo bombardovani novim modnim kombinacijama, novim komadima i trendovima i čini nam se da se naša odjeća sa tim ne može mjeriti. Javlja se potreba da kupujemo ono što smo vidjeli na internetu, a to ujedno znači da nam se odjeća koju imamo čini potpuno demode.

Pretrpan ormar

Često se dešava da u sopstvenom ormaru imamo jednostavno previše odjeće, a to znači da ona nije dobro organizovana. Zbog toga pojedine komade ne vidimo, sve se čini kao jedan veliki kaos i u moru odjeće ne vidimo dobru modnu kombinaciju.

Bonus video: