Rješenje vječite dileme: Treba li prati kosu prije farbanja?

Proces bojanja kose mogu "ometati" proizvodi poput regeneratora i ulja za kosu

4250 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farbana kosa nije jednostavna za održavanje pa rutina njege takve kose uključuje posebne šampone i preparate. Ako kosu bojite kod kuće, za dobar rezultat je važna i priprema prije farbanja jer - ko želi da se nosi s posljedicama lošeg farbanja? Bojanje kose uključuje i njeno pranje kao uobičajeni korak, a stručnjaci odgovaraju na pitanje treba li je prati prije farbanja.

Magzin Byrdie piše da frizerski stručnjaci savjetuju da kosa prije farbanja treba da bude čista jer će tako boja biti življa, a i bolje će prianjati.

Ostaci nakupljenih proizvoda na vlasištu mogli bi da ometaju proces bojenja i da izazovu hemijsku reakciju, pojašnjavaju frizeri i dodaju da to može rezultirati neujednačenom bojom. Savjetuju i korištenje šampona za detoksikaciju kako bi očistili kosu i stvorili čisto vlasište za nanošenje boje, prenosi Diva.

Proces bojanja kose mogu "ometati" proizvodi poput regeneratora i ulja za kosu koji stvaraju barijeru između kutikule kose i boje, a frizeri za Byrdie dodaju da na bojanje kose mogu utjecati i proizvodi poput suvog šampona i sprejeva za teksturu. Nakon bojanja, frizeri kažu da je najbolje pričekati 24 sata prije idućeg pranja kose i obratiti pažnju na kvalitet proizvoda, odnosno birati one bezbijedne za obojenu kosu.

Bonus video: