Nokti su vam slabi i lako pucaju? Možda pravite ove greške

Nakon svakog pranja reba namazati ruke i nokte hidratantnom kremom. Sredstvo za jačenje noktiju možete napraviti i sami uz pomoć jednostavnih sastojaka

5456 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Baš kao što dubinski regenerišemo i tretiramo suvu i lomljivu kosu, i noktima treba pružiti redovnu i djelotvornu njegu.

Ako ste nedavno uklonili gel ili akrilne nokte, sigurno znate da treba da ojačate vaše nokte koji postanu vrlo osjetljivi zbog tih tretmana. Dobra vijest je da ih možete oporaviti vrlo brzo, uvođenjem novih navika, a rješavanjem onih starih, nekorisnih.

Nosite rukavice

Nokti, baš kao i kosa, jako su podložni uticaju spoljašnjih faktora poput vode, posebno vruće. Oni nevjerojatno puno upijaju vodu, što predstavlja ogroman pritisak na ćelije nokta ili kožu oko njih. To može dovesti do ljuštenja, lomljenja i slabljenja nokta pa kad perete suđe ili radite druge poslove u kojima se koristi voda, nosite rukavice.

Koristite staklene turpije

Iako smo navikli da nokte turpijamo metalnom turpijicom zbog njene udjelotvornosti i brzine, ona nije najbolji izbor kada je u pitanju zdravlje noktiju. Metalne turpije, kao i one s brusnim papirom, kaže Dana Stern, sertifikovana dermatološkinja specijalizovana za zdravlje noktiju, prave pukotine na vrhu nokta, što dovodi do ljuštenja i listanja noktiju.

"Više volim staklene ili kristalne turpije za nokte od brusnih ploča jer ne izazivaju mikroskopske otvore ili ogrebotine i umjesto toga stvaraju čistu ivicu na noktu", rekla je za Glamour.

Ne koristite aceton

Nekada nije bilo moguće naći sredstvo za uklanjanje laka za nokte koje ne sadrži aceton, ali danas više nije tako. Aceton je isušuje nokte i čini ih lomljivima. Zato je, kaže Stern, bolje skidati lak s proizvodom bez acetona koji sadrži sastojke za regeneraciju i hidrataciju poput soje ili ulja.

Izbjegavajte formaldehid

Ako tipični proizvodi za jačanje noktiju zvuče predobro da bi bili istiniti, to je nažalost zato što mnogi od njih i nijesu. Naime, mnoga sredstva za jačanje noktiju sadrže toksičn formaldehid. Iako će u početku očvrsnuti nokat, on vremenom postaje sve više lomljiv. Formaldehid, kaže Stern, može prouzrokovati teške alergijske reakcije na koži oko noktiju, a koža postaje izrazito nadražena, natečena i bolna.

Njegujte nokte uljima

Nakon svakog pranja ruku treba namazati ruke i nokte hidratantnom kremom, a nekoliko puta nedjeljno ih počastiti nekim njegujućim uljem poput suncokretovog, bademovog i slično. Fosfolipidi u njima povećavaju fleksibilnost noktiju, što smanjuje lomljivost.

Sredstvo za jače nokte sa masinovim uljem

U posudu pomiješajte kašiku soka od limuna sa 3 kašike maslinovog ulja. Zagrijte ovu smjesu samo malo, a zatim promiješajte kašikom.

Pomoću vate nanesite ovaj ojačivač na nokte, a postupak ponovite svako veče pre spavanja.

Sredstvo za jače nokte sa solju i bademovim uljem

Dvije kašičice morske soli, 1/3 kašičice soka od limuna, 1/3 šolje bademovog ulja i 2-3 kapi ulja čajevca sipajte u posudu.

U tu posudu potopite nokte i držite oko pet minuta, pa ih isperite hladnom vodom. Komad vate natopite kokosovim uljem i umasirajte ga nježno u nokte i zanoktice.

Bonus video: