Da bi vaša kosa bila zdrava: Morate izbjeći ovih pet grešaka

Naizgled nevažne sitnice, ako se stalno ponavljaju, mogu ozbiljno oštetiti kosu

13744 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Previše tretiranja kose peglom i figarom, iznenadne promjena boje kose, agresivni preparati - krupne su greške kada je o njegovanju kose riječ, ali postoje i one druge koje često radimo svakodnevno jer nijesmo svjesi da će vremenom izazvati oštećenja.

Koristite previše toplu vodu za pranje kose

Malo što nas u trenutku opušta kao kupanje vrućom vodom, posebno tokom hladnih dana. Iako svi znamo da to i nije najbolja opcija kako za našu kosu, tako ni za kožu i dalje to radimo.

Ipak, možda do sada niste znali da vruća voda značajno oštećuje vaše vlasište, podstiče opadanje kose, oštećuje boju ako se farbate, izaziva perut...

S druge strane hladnija voda podstiče zatvaranje pora i vašu kosu čini zdravom i sjajnom. Ovo je jednostavna promjena kojom možete postići značajne rezultate.

Češljate mokru kosu

Sigurno ste nekad čuli da je ovaj postupak izuzetno štetan za vašu kosu, ali ako vam je to postla navika jesno je da je se nije jednostavno riješiti.

Na ovaj način lomite vlasi, ali ako ne možete da čekate da se kosa potpuno osuši, nanesite na vlažnu sprej za raščešljavanje i koristite posebne četke za vlažnu kosu.

Trljate kosu peškirom

Od malena su mnoge od nas usvojile naviku trljanja kose peškirom, ali to može značajno oštetiti kosu. Zato se preporučuju turbani za kosu koji su izrađeni od posebne glatke tkanine koja ima veću moć upijanja od klasičnih peškira. Korištenjem turbana vaša kosa će se manje lomiti.

Ne čistite figaro, peglu i četke za kosu

Kada ste posljednji put očistili figaro ili peglu? Na figaru i pegli se skuplja prašina i, još važnije, masnoća, posebno ako koristite sredstva za zaštitu od toplote. Zato se preporučuje s vremena na vrijeme obrisati uređaje.

Kada je o četkama riječ, najčešće ne budu očišćene one koje se koriste za feniranje, a obavezno morate i na to pripaziti.

Često koristite šampon za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose je proizvod za povremeno korištenje. On može začepiti pore na tjemenu što izaziva pojačano lučenje sebuma pa bi bilo dobro da budete oprezni i ovaj preparat koristite samo kada je zaista neophodno.

Bonus video: