Upozorenje dermatologa: Ovih osam navika uništavaju vašu kožu

Neke navike kojih obično nismo svjesni mogu oštetiti kožu, učiniti je suvom i naboranom ili izazvati pojavu bubuljica, crvenila…

6120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naša koža je poput ogledala. Ako prespavamo a da nismo skunuli šminku, istiskujemo bubuljice ili ne pijemo dovoljno vode, to se vidi na koži. Uz to, dermatolozi su izdvojili neke od najgorih navika zbog kojih nam koža izgleda staro, naborano, izmučeno, crveno i nadraženo.

1. Praćenje ludih trendova sa interneta

"Svaki dan vidim pacijente koji su ponovili neke od savjeta za kožu koje su pronašli na društvenim mrežam", rekao je HuffPostu dermatolog dr Hysem Eldik. Koža je jedinstvena i ne postoje dvije iste osobe. Prevladava uvjerenje da ako je nešto na TikToku, onda je to trend koji se mora isprobati. Međutim neki od tih trendova su užasni za kožu, poput korištenja dezodoransa na licu, jer sastojci mogu prouzrokovati nadražujući kontaktni dermatitis. Nisu poželjne ni pretjerano komplikovane rutine njege kože poput nanošenja raznih proizvoda koje „treba” na lice nanijeti naveče i isto toliko ujutru. Posebno zabrinjavajući kućni trend je nanošenje šminke mikroiglama za dugotrajniji učinak make-upa ili uradi sam injekcije hijaluronske kiseline. Osim što izazivaju ožiljke i oštećenja kože, javljaju se i jake bakterijske reakcije zbog nestručnog korištenja i nesterilizovanih materijala.

2. Pretjerivanje s pilingom

Dermatološkinja Courtney Rubin kaže da mnogi pogrešno vjeruju „ako je malo dobro, puno će biti bolje”, ali to nije pametan način tretiranja kože.

"Mnogi moji pacijenti prekomjerno ljušte kožu, bilo ručno abrazivnim pilingom ili četkama, ili hemijskim pilinzima poput glikolne kiseline. Pogrešno misle da su njihove bubuljice i drugi problemi s kožom posljedica ‘prljave‘ kože, ali pretjerani piling često pogoršava stanje jer oštećuje barijeru kože, dovodi do upale i crvenila, peckanja, ljuštenja i suvoće", upozorava dermatološkinja. Idealno je raditi piling lica jednom ili najviše dva puta nedjeljno, što će pomoći da se uklone mrtve ćelije s površine kože. Slično tome, dermatološkinja s Medicinskog fakulteta Mount Sinai, Claire Wolinsky, kaže da vidi mnoge pacijente koji pretjerano koriste proizvode.

"Često dolaze sa složenim režimima njege kože, a nakon pregleda, otkrila sam da koriste više proizvoda vitamina C, ili nekoliko AHA/BHA proizvoda kao i retinol i retinoid u istom danu. Pretjerivanje s jednim sastojkom ne samo da može biti bacanje novca, već povećava rizik od iritacije kože", upozorava dermatološkinja.

3. Ne čistite telefon, jastučnicu i četkice

Dok neki pretjeruju s čišćenjem kože, često se ignorirše redovno čišćenje proizvoda koji su često u dodiru sa licem, na primjer četkice za nanošenje šminke, jastučnice ili ekrani mobilnog telefona.

"Prljave površine mogu dovesti do akumulacije ulja, bakterija i ostataka od proizvoda za kožu i kosu, što sve može doprinijeti izbijanju bubuljica ili iritaciji kože", rekla je dermatološkinja Marisa Garshick.

"Lice je glavno mjesto za bakterije, a četkice i sunđeri za šminkanje pokupe bakterije na licu tokom nanošenja i mogu se zadržati na njima sedmicama i mjesecima. Svaki put kad na kožu stavite prljavu četku za šminkanje, riskirate i stavljanje bakterija na lice koje mogu dovesti do akni ili infekcije", objasnio je dermatolog Corey Hartman.

4. Dugo tuširanje

Možda volite duge kupke i tuširanje u vrućoj vodi, ali dermatolozi upozoravaju da to nije dobro za kožu. Voda može prouzrokovati pretjeranu suvoću kože. Preporučuje se kraće tuširanje, kupke tek povremeno, a nakon izlaska iz kade kožu treba samo potapkati peškirom, a zatim nanijeti hidratantnu kremu.

5. Korištenje proizvoda kojima je istekao rok

Korištenje proizvoda pola godine ili jedne godine nakon što ste ih otvorili nipošto nije dobra odluka.

"Proizvodi više nisu djelotvorni, a u zavisnosti od aktivnih sastojaka, potencijalno bi mogli izazvati iritaciju kože", rekla je dermatološkinja DiAnne Davis i dodala da ako proizvod nema rok trajanja, preporučuje se da ga mijenjate svake sezone, piše Gloria.

6. Spavanje na boku

Bočno spavanje štetno je za kožu, jer pogoršava bore na grudima i povećava pregib na licu i dekolteu. Dermatolozi mogu čak i prepoznati kako neko najčešće spava pregledajući njegove bore na licu, koje su dublje na strani koja je pritisnuta uz jastuk ili madrac.

"Spavanje na leđima najbolja je opcija kada je u pitanju smanjenje bora. Kada spavate na boku, koža se preklapa i postoji pritisak na samo jednu stranu lica, što može da podstakne stvaranje bora", rekao je dermatolog Michael Jacobs, vanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Weill Cornell. Savjetuje se i pravilan izbor jastuka koji će rasteretiti pritisak na lice. Uz to, svilene jastučnice bolje su za našu kožu, a preporučuje se i korištenje svilene maske za oči tokom spavanja, što može značajno smanjiti stvaranje bora štiteći najdelikatniji dio kože, onaj oko očiju.

7. Pretjerano sunčanje

Dermatolog Hadley King smatra da je iznenađujuće velik broj ljudi koji misle da je prekomjerno sunčanje u redu sve dok nose kremu za sunčanje. Uz to, mnogi nanose i premalu količinu zaštitne kreme ili ne rade to dovoljno često.

"Također, jedna od najštetnijih navika koju čujem od svojih pacijenata je preskakanje nanošenja kreme za sunčanje kada je oblačno. Kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan", rekao je dermatolog Reid Maclellan. Tokom ljeta koristite samo zatamnjenu kremu za sunčanje, a izbjegavajte pudere.

8. Uklanjanje mladeža i bradavica kod kuće

"Pacijenti su mi dolazili s mrljama i ožiljcima na koži nakon što su isprobali kućne ljekove za uklanjanje mladeža i drugih izraslina. Ovi tretmani obično prouzrokuju hemijsku opekotinu na koži kako bi se zaustavio rast, a mogu rezultirati ožiljcima i infekcijom", upozorio je dermatolog Brian Hibler.

Bonus video: