Izborite se sa masnom kosom: U šampon stavite neko od ovih ulja

Iako zahtijeva često pranje, masna kosa se mora nježno tretirati. Koristite šampon bez sulfata i u njega sipajte neko od prirodnih ulja kako biste spriječili prekomjerno mašćenje kose

5496 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako imate masnu kosu, vjerovatno znate koliko umije da bude iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan. Naročito, ukoliko su vam vlasi suve i znate da pranje ne bi bilo neophodno da lojne žlijezde na vašem nijesu bile previše „vrijedne“, i lučile višak sebuma koji prolazi kroz pore i masti kožu na glavi.

Masna kosa može da izgleda neuredno i teško ju je oblikovati. Zbog toga je stanje teško sakriti, a većina praktičnih trikova - poput utrljavanja pudera u korijen kose i slično, najčešće samo pogoršavaju njen izgled.

Najveći problem jeste kada masna kosa postane trajno stanje - nakupljanje sebuma može začepiti folikule i izazvati ozbiljnija stanja vlasišta, uključujući masnu perut i prekomjerno opadanje kose. Zato ne treba da ignorišete ovaj problem, već istražite načine kako da smanjite lučenje sebuma, bez isušivanja vlasišta.

Većina običnih šampona koristi sredstva za čišćenje na bazi sulfata. Sulfati su jeftina, ali jaka sintetička sredstva za čišćenje. Oni efikasno uklanjaju ulje i prljavštinu sa kose i stvaraju bogatu pjenu. Međutim, ti deterdženti za redukovanje masti su prilično oštri prema kosi i vlasištu. Šamponi na bazi sulfata mogu oduzeti vlasištu neophodna prirodna ulja, čineći problem još gorim. Kada se često koriste, jaki šamponi zapravo podstiču uljne žlijezde da proizvode više sebuma kako bi nadoknadili gubitak.

Dakle, iako zahtijeva često pranje, masna kosa se mora nježno tretirati. Zato je prvi korak da odaberete šampon bez sulfata, sa blagim, prirodnim sredstvima za čišćenje koji će pomoći i u uspostavljanju ravnoteže pH nivoa vlasišta i kose, piše Elle.

Pored toga, ubacite u šampon neko od prirodnih ulja kako biste spriječili prekomjerno mašćenje kose. Preporuka je da ubacite 20 kapi u pakovanje šampona od 120ml.

Ulje ruzmarina je efikasno za čišćenje viška ulja sa vlasišta i kose, a takođe može pružiti olakšanje ljudima koje muče perut i svrab.

Ulje lavande pomaže u balansiranju prirodnih ulja vlasišta, i pomaže kosi da duže ostane čista. Ulje lavande takođe smiruje tjeme, podržava rast kose, pomaže u kontroli peruti i održava kosu sjajnom.

Ulje čajevca nježno uklanja višak ulja, uravnotežuje proizvodnju sebuma i pomaže u smanjenju peruti.

Bonus video: