Ako imate tanku kosu: Ovo su prave frizure za vas

Svi koji imaju rijetku kosu složiće se da ona može biti jako zahtjevna. Ipak, ovaj tip kose je češći nego što mislimo, ali postoje frizure koje će svima s tankom kosom olakšati njeno stilizovanje i pružiti dovoljan volumen

11012 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest

Tanka kosa predstavlja izazov jer ju je teško zadržati na mjestu a da ne – padne. Nježna i uglavnom ravna ili valovita vlas ima tendenciju da se spusti prema tjemenu i pritom da onaj „spljošteni“ izgled koji uglavnom želimo da izbjegnemo. Osim ispravnog šišanja i održavanja vrhova, tanka kosa zahtijeva korištenje proizvoda za stilizovanje koji će joj pomoći da se podigne od tjemena. Za takav rezultat često se preporučuje pjena koja se na vlažnu kosu nanosi od korijena do sredine kose, a nakon feniranja se može koristiti i sprej za volumen koji će dati završni potez i obezbijediti da frizura potraje. Ženama sa tankom kosom Grazia preporučuje sljedećih nekoliko trendi frizura.

Kratki bob sa šiškama

Šiške u kombinaciji s kratkim, valovitim bobom čine odličan izbor za sve s tankom kosom. Ovakve šiške uokviriće lice i dati dodatnu dimenziju, a ravna dužina do ispod uha osigurava potreban volumen i oblik.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Oštar i ravan bob

Ravan rez odgovara tankoj kosi, samo je važno pravilno je stilizovati. Feniranje okruglom četkom, tretiranje kose peglom i proizvodi za sjaj daće onaj savršeno ravni i zaglađeni izgled.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Pixie cut

Kratka frizura laka je za održavanje i daje određenu gustoću tankim uvojcima, stvarajući tako izgled punije kose bez previše truda. Da, ovo je velik korak, ali mnogima se isplatio. Sjetimo se samo Halle Berry, Zoe Kravitz ili Charlize Theron.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Fudbalerka

Ova retro frizura koja je odnedavno ponovno popularna izvrsno stoji ženama sa rijetkom kosom jer joj neravni, razbarušeni vrhovi daju pokret i teksturu, stvarajući tako iluzija da je kosa gušća nego što jeste. Tu su i šiške koje balansiraju neukrotive vrhove i uokviruju lice.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Duboki razdjeljak

Jednostavan trik za dobijanje volumena je – prebacivanje jednog dijela kose na drugu stranu. Na taj način odvlači se pažnja sa tanjeg dijela i kreira iluzija punije kose. Ovo je posebno dobar trik kada je frizura talasasta i čest je izbor na crvenom tepihu.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Tekstura

Tekstura pomaže da kosa izgleda punije i sprječava spuštanja. Ovaj pomalo neuredan izgled dobija se uz pomoć spreja za naglasak teksture i gužvanja kose, a dobro stoji na različitim dužinama.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Slojeviti valovi za dugu kosu

Nježna i tanka kosa u dugoj verziji dobro izgleda kada je pomalo valovita i pritom podignuta kod korijena. Svoju dugu i tanku kosu vole mnoge slavne žene, na primjer Gwyneth Paltrow ili Camille Charriere.

frizure
foto: Instagram/Pinterest

Bonus video: