U trendu je umivanje slanom vodom: Je li to dobra ideja?

Istina je da upotreba morske, odnosno slane vode, može pomoći u dubinskom čišćenju pora i uklanjanju viška odumrlih ćelija kože i masnoće, ali…

5404 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Morska voda može pružiti niz dobrobiti za zdravlje, a na osnovu toga društvenim mrežama se proširio trend umivanja slanom vodom, uz tvrdnje da ono pomaže u liječenju akni i smanjenju crvenila kože. Istina je da upotreba morske, odnosno slane vode, može pomoći u dubinskom čišćenju pora i uklanjanju viška odumrlih ćelija kože i masnoće, budući da je so fizički eksfolijant. Istina je i da koža nakon takvog pilinga može izgledati osvježeno, kao i de da minerali iz slane vode, kao što je magnezijum, mogu pomoći za ublažavanje upala na koži, što može biti korisno, na primjer kod ekcema, piše byrdie.com.

"Soljenje" je loše

Ipak, uprkos takvim pozitivnim osobinama, dermatolozi ne savjetuju umivanje slanom vodom, jer ona može da ekstremno isuši kožu, a time i pogorša neka postojeća stanja, posebno na osjetljivoj koži. Redovito "soljenje" kože lošim smatra i dr sc Željana Bolanča, specijalista dermatovenerologije: "Ljeti je uopšteno pravilo istuširati se što prije nakon izlaska iz mora, kako bismo uklonili ostatke slane vode s kože, a posebno s kose, jer so može dovesti do oštećenja kožne barijere, odnosno vlasi. Koža tada vremenom postaje suva i zategnuta, što je praćeno subjektivnim osjećajem pečenja, ponekad i svraba pa imamo utisak da nam tada ne odgovara ni jedna krema", kazala je dr Bolanča za magazin Gloria.

Štetno za kožnu barijeru

Neki dermatolozi misle da bi slana voda mogla potencijalno da pomogne u smanjenju masnoće i akni na masnoj koži i onoj sklonoj aknama, kao i kod stanja kao što su ekcem ili psorijaza, ali uz oprez pri korištenju, jer ne treba puno da njen učinak "pretegne" na drugu stranu i ošteti i nadraži kožu. Ali, duže isušivanje štetno je za svaki tip kože.

"Vjerovatno će loše posljedice umivanja slanom vodom brže osjetiti osobe sa suvom i osjetljivom kožom nego one s masnim tipom kože, budući da njima isušivanje može kratkotrajno da odgovara. Ali, dugotrajno isušivanje i kod njih će dovesti do oštećenja kožne barijere. Kožna barijera je izuzetno važna, jer nije samo mehanički štit za kožu, nego i hemijski i imunološki. Oštećenje kožne barijere dovodi do niza kožnih bolesti, ali i pogoršanja onih postojećih", upozorava dr Bolanča.

Sigurnija rješenja

Oni koji zagovaraju ovaj trend, za umivanje mahom koriste kuhinjsku so otopljenu u vrućoj vodi iz slavine. Takvo rješenje je svima dostupno, ali za većinu je ljudi, dugoročno za sve, jednostavno je preoštro, pa je bolje potražiti sigurnije alternative u drogerijama i apotekama. Dostupni su brojni pilinzi, kupke, maske, tonici... koji sadrže morsku vodu, pa mogu pružiti njene dobrobiti bez neželjenih nuspojava. Ipak, pametno je prije upotrebe posavjetovati se s dermatologom, posebno ako imate osjetljivu kožu, kako ne biste učinili više štete nego koristi.

Dr. Bolanča predviđa brzo gašenje ovog trenda: "Vjerujem da moda umivanja u morskoj vodi neće dugo trajati. A ako neko baš želi da pere lice u drugačijoj vodi od obične, onda je preporučljivije koristiti termalnu vodu". Termalne vode sadrže različite minerale i u zavisnosti od sastave, mogu pomoći u umirivanju, hidrataciji, čišćenju i oporavljanju kože.

Bonus video: