Gdje svi nađu manu, ja pronađem prednost

Kreatorka Tijana Perović, iako se već neko vrijeme bavi modom, prvu reviju imaće 23. decembra u okviru Bazar Fashion Showa

23429 pregleda 9 komentar(a)
Tijana Perović u svojoj kreaciji, Foto: Privatna arhiva
Tijana Perović u svojoj kreaciji, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska modna scena posljednjih godina raste kad je u pitanju broj kreatora koji svoje ideje predstavljaju tržištu.

Svi se trude da komadi sa njihovim potpisom budu nešto novo i drugačije na tržištu. Tako je i Tijana Perović odlučila da svoju kreativnost prikaže kroz modu. I baš u doba korone, kada su mnogi odustajali od mode i svojih brendova, Tijana se upustila u pustolovinu o kojoj je sanjala. Nije se plašila ni činjenice da je Crna Gora malo tržište, a da kreatora ima dosta jer je imala svoj cilj - da ono što bude na tržištu sa njenim potpisom bude prepoznatljivo.

”Kao mlađa bavila sam se modelingom, pa sam 2014. predstavljala Crnu Goru na Internacionalnom takmičenju Miss Automoto i našla se u Top pet. Međutim, u tom trenutku nisam znala šta je tačno ono čime bih željela da se bavim, i koliko god sam voljela modu, manekenstvo nije bilo ono gdje sam se pronalazila. Teška vremena stvaraju jake ljude, otud i vrijeme korone stvori inspiraciju u meni. Pored profesionalnog šminkanja koje radim dugi niz godina, željela sam da pokrenem još nešto i realizujem snove koji su već tad bili iskristalisani. Vjerujem da se sve želje ispune tačno kad im je vrijeme i da snovi nisu daleko kad se ide srcem”, ističe u razgovoru za Magazin Perović.

Tijana Perović
foto: Privatna arhiva

To što bi neko nazvao konkurencijom, ona smatra motivacijom jer ono što je ona željela da ponudi tržištu, kolege nijesu radile.

”Svečana haljina u ormanima većine žena predstavlja posebno čuvano ‘blago’, a sve bismo željele da imamo još naravno, ali taj limitirajući faktor zvani novac je uvijek bio tu, nažalost. Zato sam odlučila da pružim našem tržištu nešto novo, lijepo, ženstveno, elegantno, posebno, i naravno - pristupačno. Moje kreacije mogu nositi žene svih dobi, a i konfekcijskih brojeva jer ih izrađujemo po mjeri. Najvažnije mi je bilo da istaknem sve obline na ženskom tijelu, a da pri tom ženama bude udobno u mojim kreacijama. Takođe, bilo kakva manja korekcija je moguća, što omogućava i kupcima da učestvuju u dizajnu i prilagode sebi odjevni komad. Sve je osmišljeno tako da veći dio stvari može da se nosi u skladu sa različitom obućom u više prilika, kao i na više načina. Kako za mature i svadbe, jednako se komadi koje kreiram mogu nositi i svaki dan, ali i uveče”, tvrdi Perović.

Tijana Perović
foto: Privatna arhiva

Jedva čeka da svoju prvu kolekciju predstavi na modnom događaju “Bazar Fashion Show” koji će biti organizovan u Bazaru 23. decembra. Pored njene, na ovom događaju modni sladokusci imaće priliku da uživaju i u revijama crnogorskih dizajnerki Anje Radulović i Azemine Glušćević, a u sklopu ovog događaja najnovije kolekcije predstaviće i Dress me Concept Story i Moderato.

”Ovo će biti moje prvo javno izlaganje gdje će publika moći uživo da vidi 15-ak mojih modela. Iako je kolekcija izrađena od mnogo više modela, morala sam da za ovo predstavljanje kolekciju ograničim. Revija će biti veliki korak za mene i zahvalna sam na ovoj prilici”, iskrena je Perović, koja se odlučila da njen rad bude prepoznat po “izazovnim i veoma smjelim haljinama”, te otrkiva koliko je pri izradi teško ne preći crtu koja bi ih odvela na drugu stranu:

”Zaista se trudim da je ne prelazim, jer lično ne volim ništa što je vulgarno, ali nije predodređeno ništa striktno. Kao što rekoh, svaka manja korekcija modela je moguća, a opet i ukoliko to pređe u bilo koju stranu, ja nisam tu da sudim. Ljepota je u oku posmatrača”.

No, na njenoj prvoj reviji neće samo haljine biti u fokusu. Naime, predstaviće i komplete, ali i kreacije koje se mogu nositi svakodnevno. Svjesna je da je bitno da se kreator na neki način prilagodi potražnji koje vlada na tržištu.

”Kako u životu tako i u poslu, trudim se da pronađem kompromis u kome neću mijenjati svoj put, a istovremeno ću odgovoriti na želje naših dama”, priznaje Perović.

Moda se konstantno vraća, te komadi koji su trenutno aktuelni bili su “u modi” i prije 20, 30 godina i naravno opet će za jedan vremenski period biti u trendu. Tijana otrkiva kako ona to vidi i radi li više klasične modele koji mogu da se kombinuju sa aktuelnim ili su komadi sa njenim potpisom više trendovski:

”Mislim da ono što vam lijepo stoji ne može izaći iz mode. Garderoba koja naglasi ženinu ljepotu ne može zastariti, neki modni detalji se možda ne budu koristili ili neki stilovi u izradi, ali cijelokupan model teško. Trudim se da idem ukorak s vremenom i da moj ‘potpis’ bude prepoznatljiv na ženama”, kaže sagovornica Magazina.

Tijana Perović
foto: Privatna arhiva

Kada opisuju svoje kolekcije i otkrivaju kome su komadi iz iste namijenjeni, kreatori često ističu da su rađene za “jake žene”. No, Tijanini modeli su za one hrabrije žene, svjesne svojih atributa i sa željom da ih istaknu. Na pitanje poštuje li i koliko nepisana pravila mode da ako je dekolte dubok haljina ne može biti kratka, ili ne smije imati preotvorena leđa, odgovara:

”Moje kreacije su namijenjene svim ženama! Ne bih voljela puno kategorisati nas žene, sve smo mi jake i slabe u nekim trenucima. Svijetu pokazujemo ono što se ili od nas traži ili imamo smjelosti i živosti. Ali opet, koji su to parametri koji to određuju, ko je postavio standarde? Smatram da je svaka žena priča za sebe i da modni momenti ne smiju okarakterisati osobu”.

Ne krije da je nekad ideje koje ima teško ostvariti, a najveći problem predstavljaju materijali od kojih su njene kreacije izrađene.

”Nažalost, kako smo malo tržište, takođe manjka i materijala za izradu. Međutim, to je i dobra strana jer uspijevam iz inostranstva da donesem sve novitete i ono čega kod nas nema, gdje svi nađu manu, ja pronađem prednost” sa ponosom ističe Perović, koja ono što izradi u svom ateljeu, voli da nosi i privatno.

”Ja sam odraz svojih kreacija, tako da me svakodnevno možete vidjeti u nekim komadima koje sam sama uradila i naravno prilagodila svojim potrebama”, sa ponosom ističe kreatorka.

Posljednjih godina sve se više kreatora okreće ka održivoj modi, pa svoje kreacije izrađuju od recikliranih ili biorazgradivih materijala. O tome kako i sama gleda na ovaj modni pokret, odgovara: ”Nadam se da će moje modele klijenti još jako dugo nositi i čak prenositi sa generacije na generaciju, pa ne želim da se razloži već da dugo, dugo služi svrsi”, kaže ona.

Tijana Perović
foto: Privatna arhiva

Dosta komada malim izmjenama mogu postati opet aktuelni. No, Perović ne pribjegava takvom načinu izrade modela. Čak, kako kaže, ni za sebe ne voli da prepravlja staro.

”Za sada se bavim samo izradom novih i ravnodušna sam prema svemu što nije moje. Smatram sebe mladom i maštovitom i mislim da pored svojih ideja nema potrebe za ponavljanjem”, zaključuje dizajnerka.

Bonus video: