Njega lica zimi: Evo zašto treba kremu za noć koristiti po danu

Promjena temperatura zimi može kožu isušiti više nego što to radi ljetnje sunce

7238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Noćna krema namijenjena je za nanošenje na kožu lica noću, a dnevna krema danju. Logično je. Ali, zimi bi bilo dobro noćnu kremu na lice nanijeti i danju, kada joj treba posebno bogata, masna tekstura, smatra njemačka dermatološkinja Uta Schlossberger.

"Znamo da naše lojne žlijezde prestaju da proizvodite sebum na temperaturi od 8 stepeni Celzijusa i nižima. Sebum je prirodna masnoća našeg tijela koja hidrira kožu i štiti je od ultraljubičastog zračenja i štetnih bakterija", rekla je.

Koža lica zimi je izložena čestim izmjenama temperature tokom boravka u prostorijama sa suvim, zagrijanim vazduhom, odnosno vani na hladnom, što uzima danak i kožu može isušiti i više nego što to čini ljetnje sunce, izazivajući njeno perutanje, piše živim.hr.

"Zato: manje vlage, više masnoće", savjetuje Schlossberger. Da pojednostavnimo stvari: probajte da bogatu noćnu kremu koristite i tokom dana. Noćne kreme su obično masnije i sadrže manje vode od dnevnih.

Ako se, uprkos tome, nastavi perutanje kože, dermatološkinja preporučuje da se na lice nanese vazelin.

Za osobe s jako masnom kožom sklonom crvenilu i aknama, bolja alternativa masnoj noćnoj kremi u zimskim danima mogla bi da bude češća primjena proizvoda za dnevnu njegu kože, kaže Schlossberger i dodaje da bi i u tom slučaju po hladnom vremenu trebalo izbjegavati kreme s visokim udjelom vode.

Ističe da je važno imati na umu da noćne kreme, za razliku od brojnih dnevnih krema obično ne sadrže nikakav zaštitni faktor (SPF).

Dakle, ako koristite noćnu kremu tokom dana i odlučite se za dugu šetnju, obavezno ispod nje nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Bonus video: