Prije kupovine odjeće: Obavezno sebi postavite ova pitanja

Možete ući u prodavnicu kad ste loše volje i izaći zadovoljni s novom haljinom u kesi. Ako vam se čini da kupovina nove stvari zaista uljepšava život - čini vam se

10894 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bilo da kupujete na sniženjima ili je u pitanju regularna kupovina, kako biste imali što manje propalih investicija i onih komada odjeće koji u vašem ormaru samo skupljaju prašinu, uvijek sebi prije kupovine postavite nekoliko pitanja

Biste li taj komad odjeće nosili prošle godine?

Sniženja znaju da budu primamljiva zbog čega odaberemo komad kojeg inače ne bi nosili. Kada neki odjevni predmet držite u rukama upitajte se biste li ga prošle godine nosili, bez obzira na modne trendove i njegovu cijenu.

Osim što nas zna 'zavesti' cijena i društvene mreže utiču na naše odluke pri kupovini. Ako smo neku vrstu odjeće često viđali, na primjer na Instagramu, velika je vjerojatnoća da ćemo se prije odlučiti za njega nego za neki drugi komad.

Hoćete li taj komad nositi i iduće godine?

I ovdje se postavlja pitanje koje bi trebalo da vam da uvid da li vam se nešto sviđa samo zato što je trendi ili je pravi izbor za vas. Odgovor na ovo pitanje pruža pomoći će vam da shvatite je li u pitanju impulsivna kupovina ili zaista treba da dopunite garderobu.

Ako se kasnije trend vrati, hoćete li upravo taj komad nositi?

Svi vole da svoj stajling dopune nečim svježim. Trendovi nisu loši i trendovi se vraćaju. Ipak, postoje oni komadi koji su prolazni i oni koji su možda trendi, ali ćemo ih lako nositi i za koju godinu. Odličan primjer za to su recimo komadi u pink boji koji su vladali tokom cijele 2022. godine. Najvjerovatnije će se ta boja vratiti. Međutim, postoji razlika - jeste li uzeli pink jaknu ili pletenu haljinu ili specifičan crop top koji je dodatno ukrašen perjem.

Slaže li se ta stvar s ostalim stvarima u vašem ormaru?

Nekad se nakon kupovine ispostavi da vam uz novu bluzu zaprvo treba i nova suknja. Razmislite s koliko stvari će ono što želite da kupite moći da se kombinuje. Ako nemate u svojoj garderobi ništa što bi mogli da uparitie s novim komadom odjeće, možda je bolje da odložite kupovinu.

Imate li već sličnih stvari u svojoj garderobi?

Je li zaista potrebno imati još jednu cvjetnu haljinu ako u ormaru postoji čitava gomila? Pravilo se ne odnosi jedino na osnovne stvari: ako ste jednom imali sreće i našli savršenu majicu ili crne pantalone, ne bi li bilo suvišno kupiti isti komad ponovo.

Od kakvog je materijala napravljena ta stvar?

Smisao kupovine stvari od prirodnih materijala nije etičko već i praktično: sintetički akrilni džemper otići će u smeće za nekoliko mjeseci, dok će vam onaj od prirodne vune vjerovatno prije dosaditi nego što će se ofucati.

Hoćete li se pokajati?

Taj osjećaj je mnogima poznat: možete ući u prodavnicu kad ste loše volje i izaći zadovoljni s novom haljinom u kesi. Ako vam se čini da kupovina nove stvari zaista uljepšava život - čini vam se. Nakon jednog dana može se ispostaviti da vam kupljenastvar ne odgovara ili nemate uz šta da je obučete. Najrazumnije je pustiti želju za kupovinom da se malo razbistri i donijeti odluku sljedećeg dana.

Bonus video: