Ako volite markirano: Ovo su zvanično najpopularniji brendovi

Balenciaga je pala s visokog 4. mjesta na 11, zbog nekoliko afera, poput kampanje u kojoj su seksualizovana djeca kao i turbulentnim prekidom saradnje s Kanye Westom.

8596 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/prada
Ilustracija, Foto: Instagram/prada

Statistički podaci kažu da 'cool' ljudi nose Pradu. Naime, luksuzni italijanski brend našao se na prvom mjestu Lyst Index ljestvice najpopularnijih modnih kuća u posljednjem kvartalu 2022. godine. Time se pomjerio s drugog mesta i s trona skinuo konkurente iz Guccija.

Od oktobra do decembra pretraživanja Pradinih proizvoda porasla su za 37 odsto, prenosi Elle. To je bio rezultat niza velikih promjena za ovu kompaniju. Naime, u četvrtom kvartalu Prada je lansirala svoju prvu kolekciju finog nakita, izrađenu od recikliranog zlata; predstavili su TikTok zvijezdu Charli D’Amelio kao zaštitno lice svoje kampanje Linea Rossa i imenovali Andreu Guerra za novog izvršnog direktora Prada grupacije.

Iako je ga je Prada prestigla Gucci je zadržao visoku drugu poziciju na ljestvici Lyst Indexa.

Najimpresivniji skok ostvario je Moncler, koji je sa 17. mjesta u prethodnom tromjesečju dospio na treće. Prvih pet brendova zaokružili su Miu Miu i Miu Miu.

Bottega Veneta skočila je na 6. mjesto s 11, podstaknuta novom uslugom doživotne garancije na svoje torbe i kolekcijom za proljeće 2023. Loewe je skočio na 7. mesto s 14, dijelom zahvaljujući pretkolekciji proljeće/leto 2023. u kojoj su učestvovali Chloë Sevigny i Luca Guadagnino. Ugg se prvi put pojavio na listi, i to na 17. mjestu, najviše zbog svog megapopularnog Mini modela.

Balenciaga je pala s visokog 4. mesta na 11, ponajviše zbog nekoliko afera, poput kampanje u kojoj su seksualizovana djeca, kao i turbulentnim prekidom saradnje s Kanye Westom.

U nastavku pogledajte cijeli popis najpopularnijih modnih kuća u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

1. Prada

2. Gucci

3. Moncler

4. Miu Miu

5. Valentino

6. Bottega Veneta

7. Loewe

8. Dior

9. Dolce & Gabbana

10. Saint Laurent

11. Balenciaga

12. Nike

13. Versace

14. Fendi

15. Louis Vuitton

16. Diesel

17. Ugg

18. Burberry

19. Coach

20. Jacquemus