Pazite: Ove reakcije na koži proizvodi za njegu ne smiju da izazovu

Ako vam se pojave neki od simptoma nadraženosti kože, važno je prestati sa korištenjem ‘sumnjivog‘ proizvoda i što prije otkriti tačan uzrok reakcije

3626 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako da budete da li vam odgovara kozmetički proizvod i radi li vašoj koži ono što bi trebao ili upravo suprotno – stvara više štete nego koristi? Neki su signali potpuno jasni, budući da pogrešno odabrana njega može da na koži stvori haos, ali neki loši znaci i nisu tako očiti.

Pojavio se osip

Izbijanje osipa može se činiti kao sasvim jasan znak nepodnošenja čiji je uzrok lako otkriti, ali nije uvijek tako. Koža ne mora da reaguje osipom samo na novi proizvod koji ste uveli u njegu, reakcija se može javiti bez obzira na to koliko dugo nešto koristite. Često se, naime, zaboravlja da se alergijski kontaktni dermatitis razvija nakon što smo neko vrijeme dolazili u dodir s određenom materijom – tijelo prvo razvije osjetljivost na tu supstancu, a potom i alergiju koja se manifestuje kao osip. Zato je važno znati prepoznavati na šta smo alergični i izbjegavati alergene, piše Gloria.

Hitan slučaj

Ako se pojavi koprivnjača, odnosno karakteristična alergijska reakcija na koži odmah nakon nanošenja nekog proizvoda, potrebno je hitno reagovati. Brzo i temeljno operite područje kože na koje ste nanijeli proizvod i pratite hoće li se pojaviti ostali znakovi alergije – otok, teškoće s gutanjem ili disanjem. Bilo koji od tih simptoma hitan je slučaj i treba odmah potražiti ljekarsku pomoć.

Svrab

Ovo je jedan od jasnih znakova da koži ne odgovara vaša nova krema. Koža može da reaguje i suptilnije, suvoćom i blagim perutanjem, ali ako se pojavi svrab - znači da je došlo ili do alergijske reakcije na proizvod ili do iritacije.

Toplota, peckanje, crvenilo

Osjećaj toplote i peckanja na koži nakon nanošenja kozmetičkog proizvoda vjerovatan je znak kontaktne urtikarije, odnosno alergije na neki od sastojaka u proizvodu, ali može upućivati i na neke druge uzroke. Toplotu i peckanje mogu, na primjer, izazvati i neke kreme za sunčanje s hemijskim filterima, a uzrok može biti i pH vrijednost nekog od sastojaka.

Peckanje, recimo, često izaziva vitamin C i to je uobičajena i normalna reakcija na taj antioksidans. Ali, ako proizvod ne sadrži tzv. aktivne sastojke, poput pomenutog vitamina ili, na primjer, glikolne ili mlječne kiseline, žarenje, crvenilo i toplota nisu dobar znak. To samo znači da neki od sastojaka ne odgovara vašoj koži i ne treba očekivati da će se ona na njega naviknuti.

Perutanje kože

Proizvodi koji izazivaju peckanje i slične reakcije obično imaju niži pH nego što ima koža i ne smiju se upotrebljavati svaki dan, upozoravaju dermatolozi. To se odnosi, recimo, na pilinge kao i "aktivne" serume i kreme. Takvi se proizvodi kao "pojačanje" mogu koristiti dva do najviše tri puta nedjeljno, ali ako se koriste svakodnevno koža može postati nadražena i crvena, a može doći i do perutanja i grublje teksture kože. Sve to pokazuje da su na koži nastale hemijske opekotne. U tom slučaju morate prestati da koristite aktivne materije sve dok koža ne zaraste i oporavi se.

Osjećate "nešto"

U idealnom slučaju, na koži ne bi trebalo da osjećate ništa nakon nanošenja proizvoda za njegu, osim, naravno, prijatnosti. Osjetljivost kože ozavisi od stanja naše kožne barijere – ako kože počne da vas pecka odmah nakon nanošenja proizvoda, to može značiti da ste prethodno oljuštili kožnu barijeru agresivnim čišćenjem ili korištenjem prejake aktivne supstance. Instantna pojava peckanja može da znači i da vam je koža suviše suva te da vapi za dobrom hidratacijom.

Bonus video: