Nije teško: Savladajte tajne stila elegantnih Francuskinja

Sasvim jednostavne, ali pažljivo odabrane, stvari koje uvijek treba da imate pri ruci čine osnovu dobrog odijevanja

8244 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Mnogi će se složiti da je temelj francuskog stila majstorstvo kombinovanja osnovnih modnih komada. Drugim riječima, rijeć je o zbirci svestranih i bezvremenskih komada koji odolijevaju prolaznim trendovima i godišnjim dobima, odnosno klasicima kao što su bijela majica, mantil, blejzer, baletanke…

Takvi komadi mogu da se kombinuju sa gotovo svim drugim stvarima koje se nalaze u vašem u ormaru, piše Novi list. Ako želite da se inspirišete francuskom modnom filozofijom, nemojte da zaobiđete sljedeće komade garderobe:

Obična majica kratkih rukava

Obična majica, bilo bijela, crna, siva, bež ili kaki bouje definitivno je osnovni komad francuske garderobe. To je idealan predmet za kreiranje jednostavnog šik izgleda, koji uvijek ide uz farmerice i patike, ali i uz štikle i blejzer.

Košulja

Bilo da je oversized ili pak uz tijelo, od pamuka ili svile, bijela, plava ili na pruge, košulja na dugmad jedna je od onih zaista osnovnih stvari koje čine čvrstu osnovu garderobe.

Riječ je o izuzetno svestranom komadu odjeće: za svakodnevni dotjerani izgled uparite je s farmericama, patikama i torbom, a za otmenu kombinaciju za noćni izlazak, zamijenite patike parom cipela na štiklu i obucite crni satenski blejzer.

Prugasta majica

Poznata kao la marinière, vjerovatno je jedan od najklasičnijih komada koje možete imati u svom ormaru.

Ovaj pamučni top dugih rukava s vodoravnim plavim i bijelim prugama, koji su izvorno nosili mornari francuske mornarice, postao je simbol bezvremenske francuske mode.

Klasični džemper na raskopčavanje

Pleteni kardigan u posljednjih nekoliko godina doživljava zasluženi povratak. Bilo da se nosi preko haljine ljeti ili ispod elegantnog kaputa u jesen, džemper je zaista korisna stvar tokom cijele godine.

Nudi beskrajne mogućnosti stilizovanja: ne samo da može da da posluži kao šik i praktičan komad za višeslojnu odjeću, već može biti i idealna opcija za blage jeseni i svježa proljeća.

Blejzer

Blejzer je definitivno neizostavan komad francuske garderobe. Ne samo da dodaje još jedan sloj toplote, već takođe čini da bilo koja kombinacija izgleda elegantnije.

Mantil

Balon mantil je veoma prepoznatljiv komad francuske mode i ujedno jedan od najlegendarnijih komada odjeće svih vremena.

Ne samo da je odličan odjevni komad za prelaz između godišnjih doba, već ide uz gotovo sve u vašem ormaru. U jednom od onih dana kada “nemamo-šta-da-obučemo”, mantil ima sposobnost da svaki outfit učini elegantnijim i uglađenijim.

Klasični kaput

Klasični kaput može u trenu d pretvori sasvim ležeran izgled u vrlo elegantan.

Pri izboru kaputa, pažnju usmjerite na klasične siluete kao što su crni vuneni kaputi, elegantni vuneni kaputi u nijansama kamilje dlake ili tamnoplavi dugi kaputi na dvostruko kopčanje, koji nikada nisu van mode.

Mala crna haljina

Mala crna haljina, poznata i kao la 'petite robe noire', osnovna je haljina koju Francuskinje nose za sve posebne prilike kao što su chic večera, noćni izlazak, koktel zabava ili pak romantični sastanak.

To je haljina koju možete da nosite u svim posebnim prilikama i da se osjećate prijatno.

Farmerice ravnog kroja

Nijedan ormar nije potpun bez para farmerica ravnog kroja visokog struka jer se radi o vrsti pantalona koje laskaju većini tipova tijela, mogu se nositi tokom cijele godine, ali i u gotovo svakoj prilici, dok istovremeno pružaju maksimalnu udobnost.

Baletanke

Baletanke su jedan od onih klasičnih komada obuće idealne za prelaz između godišnjih doba.

Bez obzira na to preferirate li četvrtaste, zaobljene, bademaste ili špicaste stilove, baletanke su jednostavno uvijek in.

Klasične mokasine

Klasične mokasine definitivno su bezvremenski oslonac u bilo kojoj garderobi. Ne samo da su odlične cipele za prelazna razdoblja, već su ultimativna osnova koja može poboljšati svaki look.

Od klasičnih crnih kožnih mokasina do savremenih platformi, mokasine možete nositi uz bilo koji outfit.

Patike

Patike su vjerovatno najudobnija obuća za svakodnevno nošenje, a budući da više ne nose stigmu “lijene obuće”, sada jednostavni par bijelih patika može izgledati zaista elegantno.

Crna kožna torbica

Crna kožna torba s kaišem jedan je od najsvestranijih dodataka koje možete imati u svom ormaru.

Ona može biti dnevna torba u koju staju sve vaše osnovne stvari, sofisticirana večernja torba ili vaš najbolji saputnik na putovanju.

Velika kožna torba

Klasična velika torba je torba koja ispunjava dva kriterijuma: funkciju i stil. Ne samo da u ovu torbu može da stane sve što vam je potrebno za taj dan, već ona može da učini i da vaša obična odjeća izgleda klasično, elegantno i sofisticirano.

Bonus video: