Idealno za zdravu kožu: Prava temperatura za tuširanje…

Tokom hladnog perioda godine, naša koža podložnija je dehidrataciji, isušivanju i perutanju, naročito usled tuširanja ili kupanja vrućom vodom i neadekvatne njege nakon ovog čina. Međutim, postoje načini da se suva koža izbjegne u potpunosti

7472 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za mnoge, dugotrajno tuširanje vrućom vodom umirujuće je i opuštajuće bjekstvo od stvarnosti. Ipak, koliko god ovaj ritual prijao našoj psihi, on može negativno da utiče na kožu. Zapravo, tuširanje vrućom vodom može prouzrokovati crvenilo, zatezanje i svrab, i to od glave do pete. Suva, osjetljiva koža posebno je „ranjiva“, zbog čega je izuzetno važno pronaći ravnotežu između prijatnog tuširanja kupanja i održavanja zdravlja kože. A ta misija počinje sa odgovarajućom temperaturom vode prilikom tuširanja, posebno u hladnom periodu godine, ali i usvajanjem najboljih navika tokom kupanja i njege nakon ovog čina, piše magazin lepotaizdravlje.rs.

Koja je idealna temperatura vode za tuširanje?

Stručnjaci se slažu da je idealna temperatura vode za tuširanje i kupanje ona koja je za nijansu toplija u odnosu na temperaturu vašeg tijela. Izbjegavanje visokih temperatura veoma je važno jer one mogu ugroziti nivo vlage u koži, što će svakako uticati na izgled, osjećaj i opšte zdravlje kože. Kožna barijera sastoji se od proteina i ulja koji sprječavaju isparavanje vode iz kože, štiteći je od spoljašnjih uticaja. A to je svakako jedna od prvih linija odbrane od infekcije i zagađenja.

Vruća voda iritira površinu kože na više načina. Ona izaziva upalu koja može dovesti do narušavanja normalne kožne barijere. Nadalje, visoke temperature vode takođe mogu da isperu prirodna ulja s kože koja su itekako važna za zadržavanje vlage.

Kako hladnoća utiče na kožu?

Kako napolju postaje sve hladnije, vlaga isparava iz vazduha, podstičući i isparavanje vlage sa površine naše kože. Uz to, hladni vjetrovi dodatno isušuju kožu, a vrući tuševi popularniji su zimi. No, kombinacija suvog, hladnog vazduha napolju i tople vode pod tušem dvostruko slabi kožnu barijeru i isušuje kožu.

Koje sredstvo za tuširanje odabrati?

Pravilna rutina čišćenja podjednako je važna kao i temperatura tuširanja kada je u pitanju zdrava, hidrirana koža. Najvažnija stvar koju treba da znate je da čišćenje neadekvatnim sredstvom može dodatno isušiti kožu, uklanjajući prirodna ulja i zdrave bakterije. Trebalo bi da posegnete za nježnim, pH izbalansiranim „čistačima“ koji imaju pH vrijednost koja je bližu pH vrijednosti vaše kože.

Kako održati adekvatan nivo hidratacije nakon tuširanja/kupanja?

Kada izađete iz tuš-kabine ili kade, važno je da dobro osušite kožu kako biste izbjegli iritacije. U roku od jednog minuta nakon sušenja, neophodno je da nanesete hidratantni preparat. Mlijeko za telo uglavnom je najhranljivije, što ga čini pogodnim za suvu kožu, dok losion za tijelo rashlađuje kožu zbog visokog sadržaja vode.

Bonus video: