Pet najvećih modnih grešaka koje pravi gotovo svaka žena

Ako vam svaki put kada stanete pred ormar kroz glavu prođe "nemam šta da obučem", vjerovatno pravite neku od ovih grešaka

7356 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Ormar vam je prepun odjeće, isprobavate kombinaciju za kombinacijom i ni jedna vam ne izgleda dobro? Ovo je situacija u kojoj se svaka žena našla barem jednom, a razlog za to zapravo je vrlo jednostavan - nije da nemate ništa da obučete, već jednostavnopravite neke greške koje čini i velika većina žena.

Dobra vijest je da se to lako može popraviti.

Kupujete ono što je u trendu umjesto bezvremenskih komada

Svaka žena voli da bude u trendu i da iz mjeseca u mjesec obnavlja garderobu komadima koji se u tom trenutku najviše nose. Ali, kako to obično biva, sva će ta odjeća prije ili kasnije "izaći" iz mode i nakon nekoliko mjeseci više ne želite da je nosite. Zato se, umjesto toga, fokusirajte na kupovinu nekih bezvremenskih komada koji su uvijek "in" i koje možete da nosite na mnogo različitih načina. Od klasične bijele košulje i plavih farmerica, do crnog oversize blejzera i kvalitetnog pulovera u neutralnoj boji - odaberite bezvremenske komade koji idu uz sve i s kojima ne možete da pogriješite, piše rtl.hr

.

Kupujete nekvalitetnu odjeću

Svi smo se našli u toj situaciji - kupili smo neki komad po vrlo povoljnoj cijeni, a onda kada smo krenuli da ga nosimo jednostavno nije izgledao onako kako smo zamislili. Naravno da ne morate puno ulagati u svaki predmet koji imate u ormaru, ali za stvari koje ćete nositi godinama, poput dobrog para farmerica, kvalitetne kožne jakne ili dobrog kaputa, vrijedi potrošiti više novca. Počnite da ulažete u kvalitetniju odjeću koju ćete nositi godinama umjesto da svako malo iz ormara morate da izbacujete stare i nekvalitetne stvari kako bi napravili više mjesta.

Nemate dovoljno osnovnih komada koji idu uz sve

Takozvana "capsule" garderoba koja se sastoji od nekih osnovnih komada koji idu uz sve iz godine u godinu sve je popularnija. Možete imati ormar prepun stvari, ali ako nemate kvalitetne pantalone koje vam savršeno stoje ili klasični blejzer koji možete da nositei u svim prilikama, ubrzo ćete ostati bez opcija šta da obučete. Rješenje je da s vremenom kupite više osnovnih odjevnih predmeta koje možete da nosite više dana zaredom i u više različitih prilika. Na primjer, dobru bijelu majicu jednoga dana možete nositi uz kožnu jaknu, a drugoga dana uz blejzer i sigurno više nećete razbijati glavu o tome šta da obučete.

Čuvate odjeću koju više ne nosite

Možda ste kao Carrie Bradshaw iz "Seksa i grada" koja čuva gotovo svaku haljinu koju je ikad nosila i ormar vam je prepun stvari koje više ne nosite, ali ih čuvate iz nekih sentimentalnih razloga. Međutim, kada nešto ne nosite, to vam zauzuma previše prostora i odvraća pažnju od onih komada koje zapravo nosite. Zato učinite sebi uslugu i iz ormara izbacite sve stvari koje niste nosili više od godinu dana - na način ćete stvoriti više mjesta da izgradite "capsule" garderobu i iz dana u dan će vam biti puno lakše da se odlučite šta da obučete.

Kupujete stvari za budućnost

Najveća greška pri kupnovini koju možete da napravite je kupovna nečega što vam ne stoji dobro, ali se nadate da će se to promijeniti u budućnosti. Kupiti nešto što vam je preveliko ili pretijesno s pretpostavkom da će vam nekada u budućnosti bolje stajati velika je greška i najbolji savjet je da kupujete onu odjeću koju ćete nositi - i to ne za nekoliko mjeseci, nego odmah sada.

Bonus video: