Jeste li čuli za obrnuto pranje kose? Vrijeme je da isprobate

Jeste li čuli za tehniku obrnutog pranja kose? Na mrežama tvrde da kada je jednom isprobate, više se nećete vraćati na staro

7322 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko puta vam je rečeno da izbjegavate regenerator jer imate problem s masnom kosom? Vjerovatno mnogo puta. Međutim, ako odaberete ovaj način pranja kose, nećete morati da se odreknete hidratacije koju vam balzam pruža.

Internet je postao nepresušan izvor novih bjuti trendova. U moru video snimaka koji se nižu jedan za drugim, čekaju vas raznorazni sadržaj: od profesionalaca koji dijele savjete do prosječnih korisnika koji su nešto isprobali i to im se dopalo, pa dijele svoje otkriće. Jedan u nizu trendova je takozvano „obrnuto pranje kose“.

Proces obrnutog pranja kose podrazumijeva promjenu redosljeda korištenja proizvoda dok peremo kosu. Uobičajeno je, kao što svi znamo da prvo kosu šamponiramo, a zatim stavljamo regenerator ili masku.

Međutim, sudeći po savjetma sa interneta kosu treba prvo 'oprati' regeneratorom, a zatim šamponom. I, navodno, ovaj obrnuti način pranja kose ima mnoge prednosti. Regenerator služi kao svojevrsan zaštitni sloj za kožu glave i kosu. Ako ga prvo stavimo pa posijle šamponiramo, to može pomoći sa da se kosa sporije masti i ne bude toliko teška.

Ako prvo koristite regenerator, a zatim šampon, kako kažu, uklanjate mnogo više regeneratora nego što to učini samo voda što rezultira poslušnijom i lakšom kosom s obzirom na to da regenerator otežava dlaku kose. Oni koji su isprobali ovu metodu tvrde da im je posle pranja kosa bila lakša, mekša i bujnija.

Dobre strane obrnutog pranja kose:

  • Daje kosi sjaj i veći volumen;
  • Hidrira kosu iznutra;
  • Ne ostavlja kosu masnom poslije pranja;
  • Sprječava pojavu naelektrisane kose;
  • Sprječava nakupljanje nečistoća koje ćine kosu teškom;
  • Nakon pranja kosa je svilenkasta i lepršava.

Zašto je obrnuto pranje kose bolja opcija?

Kosu smo ranije prali tako što smo je prvo šamponirali, potom stavljali balzam. Na taj način šamponom skidamo nečistoće, ali i prirodna ulja sa kože glave koja su značajna za zdravlje naše kose. Onda balzam služi da nadomjesti nedostatak ulja i hidratacije. Zagovornici ovog trenda kažu da je to totalno pogrešno.

Ako prvo stavimo balzam, on će hidrirati kosu i nahraniti vlasište, stvarajući nevidljivi zaštitni sloj i sprečavajuči šamponu da ukloni previše ulja. Takođe, šampon neće moći da prodre u dubinu i ostavi kosu bez prirodnih ovlaživača. Na taj način nakon pranja kosa će biti hidrirana, mekana i zdrava.

S obzirom da su glavni benefiti obrnutog pranja kose duboka hidratacija i potencijalno poboljšanje opšteg izgleda kose, svako ga može primijeniti jer nikome ne može da šteti.

Bonus video: